2020. december 5.
//
Vilma névnap

Szakmát tanulni trendi

2017. június 9. 13:17
A TOP program keretében meghirdetett Szakmabemutató kisfilm készítő verseny nyertes pályamunkáit mutatták be péntek délelőtt a Városháza Kossuth termében.

A projekt célja volt a szakmák presztízsének visszaállítása, a fiatalok pályaorientációjának segítése, valamint kapcsolati háló kialakítása a helyi munkáltatók és a jövőbeni munkaerő között.Az országosan is egyedülálló kezdeményezés keretein belül meghirdetett verseny nagy érdeklődés mellett zajlott, a felhívásra 6 oktatási intézmény 17 csapatának 51 diákja nyújtott be a pályamunkát.

A felhívás keretein belül a JOST Hungária Bt,. a Pannontej Zrt,. valamint a BAKONYKARSZT Zrt. arra invitálta az érdeklődő diákokat, hogy csoportmunkában 3-5 perces videofilmet készítsenek kreatív, innovatív módon a kiíró cégek által céglátogatás keretein belül bemutatott hiányszakmákról, mint a CNC gépkezelő-gépi forgácsoló, hegesztő, lakatos, sajtkészítő, túrókészítő, villanyszerelő, víz- és csőhálózat szerelő.

Dr. Garami ErikaDr. Garami Erika

A nyertes pályamunkák bemutatására, díjazására került sor pénteken délelőtt, melyen a sajtó képviselőin kívül Brányi Mária alpolgármester, Kugler Gyula a BAKONYKARSZT Zrt. vezérigazgatója, Kardos Péter a JOST Hungária Bt. cégvezetője, Schné Mónika a Pannontej Zrt. veszprémi üzemének HR vezetője, Schindler Lászlóné a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója és a versenyző csapatok tagjai és felkészítő tanárai vettek részt. A rendezvény vendégei között köszönthettük dr. Garami Erikát a Nemzetgazdasági Minisztérium képviseletében.

Schindler LászlónéSchindler Lászlóné

Mind a cégek, mind Brányi Mária alpolgármester elmondása szerint fontos az, hogy a fiatalokat minőségben megfelelően képezzék nem csak a hiányszakmákra, de bármilyen szakmára.

Minden - szkamák szerint - meghirdetett kategóriában díjazták a legjobbakat. A JOST Hungária Bt. CNC gépkezelő/gépi forgácsoló szakma nyertese a StuPaMo csapata, lakatos szakma filmjei közül a Rend-Észek csapata nyert, a hegesztő szakmát bemutató filmek közül a 10.D gépész csapata bizonyult a legjobbnak. A Pannontej Zrt. két szakmáját mutatták be a fiatalok. A sajtkészítő szakmát bemutatott csapatok közül Látos és a Haverok szerezték a legtöbb pontot, míg a túrókészítő szakma filmjei közül a Körözöttek csapata nyert. A BAKONYKARSZT Zrt. szakmái is bemutatásra kerültek. Villanyszerelő kategóriában a Táncsics csapat, míg a víz- és csőhálózat szerelő kategóriában a Thermo csapata lett a győztes.

A zsűri által az abszolút győztes az összes versenyző csapat közül a Látos és a Haverok csapata lett, akik a Veszprém Tv különdíját is elnyerték, ami nem más volt, mint a csapat mind a három tagja számára szakmai gyakorlat a televíziónál.

Riskó Annamária
Tál Dominik

További cikkek

Elemzők szerint az év egészében 6 százalék körüli gazdasági visszaesés várható
Elemzők szerint az év egészében 6 százalék körüli gazdasági visszaesés várható
A nemzetgazdaság teljesítménye az első három negyedévben 5,5 százalékkal esett vissza, de az év egészére 6 százalék körüli GDP csökkenést várnak az MTI-nek nyilatkozó elemzők, azaz a negyedik negyedévre rosszabb kilátásokkal számolnak. A kormány mínusz 6,4 százalékos prognózisához képest viszont inkább derülátóknak tűnnek.
30 ezer dollárból fejlesztheti az Ipari mechatronikai képzését
30 ezer dollárból fejlesztheti az Ipari mechatronikai képzését
Harmadszor pályázott a nemesvámosi Howmet-Köfém Kft. amerikai anyacégének alapítványához a VSZC Ipari Technikum, az intézmény pedig ismét 30 ezer dollárt nyert, amelyből a mechatronikai képzés digitalizációját fejlesztik a Festo és a Controlsoft segítségével.
Nem csak gyümölcsből, mézből is készülhet bor
Nem csak gyümölcsből, mézből is készülhet bor
A mézbor régi találmány. Annyira, hogy itthon is kiveszett a köztudatból. Veszprémben akad azonban egy manufaktúra, amely 2019 óta igyekszik az egyedi ízek, különleges aromák kombinálására
Mit tudnak a női vállalkozók?
Mit tudnak a női vállalkozók?
Magyarország idén harmadszor csatlakozik a vállalkozó nők világnapjához, mely a nők vállalkozási tevékenységére és a nők által képviselt társadalmi ügyek fontosságára hívja fel a figyelmet: a világnap apropóján november 18-20. között online konferenciát rendeznek, helyi szereplők részvételével is.
A zenét nem pótolhatja a zenekari póló
A zenét nem pótolhatja a zenekari póló
Maximum csak megtámogatja a bandák által közvetített életérzést. A merchandising jó bevételi forrás, de a hazai zenekarok még nem használják ki a lehetőségeiket. A Music Hungary első napján a zenekari imidzsről is tartottak kerekasztal beszélgetést.