2021. március 4.
//
Kázmér névnap

Szakmát tanulni trendi

2017. június 9. 13:17
A TOP program keretében meghirdetett Szakmabemutató kisfilm készítő verseny nyertes pályamunkáit mutatták be péntek délelőtt a Városháza Kossuth termében.

A projekt célja volt a szakmák presztízsének visszaállítása, a fiatalok pályaorientációjának segítése, valamint kapcsolati háló kialakítása a helyi munkáltatók és a jövőbeni munkaerő között.Az országosan is egyedülálló kezdeményezés keretein belül meghirdetett verseny nagy érdeklődés mellett zajlott, a felhívásra 6 oktatási intézmény 17 csapatának 51 diákja nyújtott be a pályamunkát.

A felhívás keretein belül a JOST Hungária Bt,. a Pannontej Zrt,. valamint a BAKONYKARSZT Zrt. arra invitálta az érdeklődő diákokat, hogy csoportmunkában 3-5 perces videofilmet készítsenek kreatív, innovatív módon a kiíró cégek által céglátogatás keretein belül bemutatott hiányszakmákról, mint a CNC gépkezelő-gépi forgácsoló, hegesztő, lakatos, sajtkészítő, túrókészítő, villanyszerelő, víz- és csőhálózat szerelő.

Dr. Garami ErikaDr. Garami Erika

A nyertes pályamunkák bemutatására, díjazására került sor pénteken délelőtt, melyen a sajtó képviselőin kívül Brányi Mária alpolgármester, Kugler Gyula a BAKONYKARSZT Zrt. vezérigazgatója, Kardos Péter a JOST Hungária Bt. cégvezetője, Schné Mónika a Pannontej Zrt. veszprémi üzemének HR vezetője, Schindler Lászlóné a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója és a versenyző csapatok tagjai és felkészítő tanárai vettek részt. A rendezvény vendégei között köszönthettük dr. Garami Erikát a Nemzetgazdasági Minisztérium képviseletében.

Schindler LászlónéSchindler Lászlóné

Mind a cégek, mind Brányi Mária alpolgármester elmondása szerint fontos az, hogy a fiatalokat minőségben megfelelően képezzék nem csak a hiányszakmákra, de bármilyen szakmára.

Minden - szkamák szerint - meghirdetett kategóriában díjazták a legjobbakat. A JOST Hungária Bt. CNC gépkezelő/gépi forgácsoló szakma nyertese a StuPaMo csapata, lakatos szakma filmjei közül a Rend-Észek csapata nyert, a hegesztő szakmát bemutató filmek közül a 10.D gépész csapata bizonyult a legjobbnak. A Pannontej Zrt. két szakmáját mutatták be a fiatalok. A sajtkészítő szakmát bemutatott csapatok közül Látos és a Haverok szerezték a legtöbb pontot, míg a túrókészítő szakma filmjei közül a Körözöttek csapata nyert. A BAKONYKARSZT Zrt. szakmái is bemutatásra kerültek. Villanyszerelő kategóriában a Táncsics csapat, míg a víz- és csőhálózat szerelő kategóriában a Thermo csapata lett a győztes.

A zsűri által az abszolút győztes az összes versenyző csapat közül a Látos és a Haverok csapata lett, akik a Veszprém Tv különdíját is elnyerték, ami nem más volt, mint a csapat mind a három tagja számára szakmai gyakorlat a televíziónál.

Riskó Annamária
Tál Dominik