2020. augusztus 11. // Zsuzsanna névnap

Ott az ürge – Hű, mi fürge!

2017. június 14. 4:27
onlinebalaton.hu
Új szolgáltatást indít el hamarosan a Balaton-felvidéki Nemzeti Park: bekamerázták a tihanyi Belső tó partján élő ürgék lakóhelyét, a kamerák révén bepillantást kaphatnak az érdeklődők az állatok életébe.

Van mit nézni, hiszen élénk és veszélyekkel teli mindennapjaik vannak az ürgéknek. Az igazi szórakozást ígérő ürge mozi júniustól működik majd – szemlézi a Tihanyi Visszhang című újságot az onlinebalaton.

A Belső-tónál lakó ürge kolónia életét szeretné közönségbarát módon bemutatni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Négy speciális kamerát helyeztek ki, a turisták megválaszthatják majd, hogy melyik képét nagyítják ki. Az élőképek mellett korábban rögzített videó felvételeken is meg lehet lesni az ürgéket, miként bújnak el például egy kutya elől.

“Terveink szerint a teszt üzemmód május közepén elindul, a szezonra mindenképp szeretnénk átadni a rendszert. Nagyon bízunk benne, hogy népszerű lesz ez az új látványosság, ilyen megoldás Magyarországon még nincs. Eddig is közkedveltek voltak az ürgék, sokan jönnek ide miattuk. Annyira megszokták már egyébként az emberek jelenlétét, hogy bátran mutatkoznak a mezőn. A felvételek révén persze sokkal jobban megfigyelhető a viselkedésük – mondta el Vers József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájegységvezetője korábban a Tihanyi Visszhangnak.

A kamerák képei három kültéri monitoron lesznek láthatók, kettőt a Belső-tónál, egyet a Levendula Látogatóközpont udvarán helyeztek el, de a látogatóközpontban is nyomon lehet majd követni az ürgéket szintén egy monitoron. A videók mellett számos érdekességet, információt lehet olvasni majd az állatokról, a gyerekek egy foglalkoztató kiadványt is kapnak. Az uniós támogatási forrásból telepített kamerák éjjel-nappal filmezik a kolónia életét, az érdekesebb jeleneteket rögzítik is, sőt az Időkép oldalán már most is látható egy kamera kép.

Az Időkép ürge-leső kameráját itt figyelhetik

Kétezerre szinte teljesen kihalt a területen őshonosnak számító ürge Tihanyban, így 2003-ban a Nemzeti Park 220 egyeddel létrehozott egy kolóniát a Belső tó partján. A telepítés olyan jól sikerült, hogy mára több ezer ürge lakik a területen, úgy, hogy közben több helyre is telepítettek a kolóniából. A fokozottan védett állatok nagy kedvvel bővítik a lakóhelyüket, gyakorlatilag az egész tó környékén kialakították az alagútrendszerüket. Természetes közegükben a ragadozó madarak jelentik számukra a legnagyobb veszélyt, a Belső-tó partján azonban a jelentős turista forgalom miatt erre viszonylag kisebb az esély, viszont a házi macskák előszeretettel és nagy hatékonysággal vadásszák őket. Nem kis kárt téve ezzel a Nemzeti Parknak és mindannyiunknak, hiszen egyetlen ürge eszmei értéke 250 ezer forint.

vehir.hu

További cikkek

A belföldi foglalások harmada a balatoni régióba szól a főszezonban
A belföldi foglalások harmada a balatoni régióba szól a főszezonban
Idén nyáron is abszolút sláger a Balaton: a főszezonban a belföldi foglalások 34 százaléka szól ide, így nagyjából 12 százalékpontot nőtt az átlagos foglalási érték az előző évhez képest a Szállás.hu legfrissebb adatai szerint.
Rekordszámú jelentkező a Balaton-átevezésre
Rekordszámú jelentkező a Balaton-átevezésre
Rekordot jelentő, több mint 2000 nevezés érkezett a nyár egyik legnagyobb szabadidősport-rendezvényére, a jövő vasárnapi Hervis Balaton-átevezésre.
Véget ért az 52. Kékszalag, 338 hajó teljesítette a távot
Véget ért az 52. Kékszalag, 338 hajó teljesítette a távot
A rajthoz állt 535 hajóból 338 teljesítette az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat, amelyet a Vándor Róbert vezette RSM2 nyert meg - közölték a verseny szervezői a viadal honlapján szombaton.
Rasovszky Kristóf új csúccsal nyerte a Balaton-átúszást
Rasovszky Kristóf új csúccsal nyerte a Balaton-átúszást
A Balaton Úszó Klub Veszprém nyílt vízi világ és Európa-bajnoka, Rasovszky Kristóf új csúccsal nyerte a 38. Lidl Balaton-átúszást.
Az RSM2 futott be elsőként az 52. Kékszalag Nagydíjon
Az RSM2 futott be elsőként az 52. Kékszalag Nagydíjon
A veszprémi Vándor Róbert kormányozta RSM2 haladt át elsőként az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj balatonfüredi célvonalán péntek hajnalban egy rendkívül szélcsendes versenyen - közölték a szervezők a verseny honlapján.
2020. augusztus 11. // Zsuzsanna névnap