2022. augusztus 13.
//
Ipoly névnap

Ott az ürge – Hű, mi fürge!

2017. június 14. 4:27
onlinebalaton.hu
Új szolgáltatást indít el hamarosan a Balaton-felvidéki Nemzeti Park: bekamerázták a tihanyi Belső tó partján élő ürgék lakóhelyét, a kamerák révén bepillantást kaphatnak az érdeklődők az állatok életébe.

Van mit nézni, hiszen élénk és veszélyekkel teli mindennapjaik vannak az ürgéknek. Az igazi szórakozást ígérő ürge mozi júniustól működik majd – szemlézi a Tihanyi Visszhang című újságot az onlinebalaton.

A Belső-tónál lakó ürge kolónia életét szeretné közönségbarát módon bemutatni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Négy speciális kamerát helyeztek ki, a turisták megválaszthatják majd, hogy melyik képét nagyítják ki. Az élőképek mellett korábban rögzített videó felvételeken is meg lehet lesni az ürgéket, miként bújnak el például egy kutya elől.

“Terveink szerint a teszt üzemmód május közepén elindul, a szezonra mindenképp szeretnénk átadni a rendszert. Nagyon bízunk benne, hogy népszerű lesz ez az új látványosság, ilyen megoldás Magyarországon még nincs. Eddig is közkedveltek voltak az ürgék, sokan jönnek ide miattuk. Annyira megszokták már egyébként az emberek jelenlétét, hogy bátran mutatkoznak a mezőn. A felvételek révén persze sokkal jobban megfigyelhető a viselkedésük – mondta el Vers József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájegységvezetője korábban a Tihanyi Visszhangnak.

A kamerák képei három kültéri monitoron lesznek láthatók, kettőt a Belső-tónál, egyet a Levendula Látogatóközpont udvarán helyeztek el, de a látogatóközpontban is nyomon lehet majd követni az ürgéket szintén egy monitoron. A videók mellett számos érdekességet, információt lehet olvasni majd az állatokról, a gyerekek egy foglalkoztató kiadványt is kapnak. Az uniós támogatási forrásból telepített kamerák éjjel-nappal filmezik a kolónia életét, az érdekesebb jeleneteket rögzítik is, sőt az Időkép oldalán már most is látható egy kamera kép.

Az Időkép ürge-leső kameráját itt figyelhetik

Kétezerre szinte teljesen kihalt a területen őshonosnak számító ürge Tihanyban, így 2003-ban a Nemzeti Park 220 egyeddel létrehozott egy kolóniát a Belső tó partján. A telepítés olyan jól sikerült, hogy mára több ezer ürge lakik a területen, úgy, hogy közben több helyre is telepítettek a kolóniából. A fokozottan védett állatok nagy kedvvel bővítik a lakóhelyüket, gyakorlatilag az egész tó környékén kialakították az alagútrendszerüket. Természetes közegükben a ragadozó madarak jelentik számukra a legnagyobb veszélyt, a Belső-tó partján azonban a jelentős turista forgalom miatt erre viszonylag kisebb az esély, viszont a házi macskák előszeretettel és nagy hatékonysággal vadásszák őket. Nem kis kárt téve ezzel a Nemzeti Parknak és mindannyiunknak, hiszen egyetlen ürge eszmei értéke 250 ezer forint.

vehir.hu

További cikkek

Még ma is hevernek emlékek a Balaton mélyén a 20. század nagy világégéséből
Még ma is hevernek emlékek a Balaton mélyén a 20. század nagy világégéséből
A Balaton és környéke az évszázadok alatt látott már sok dolgot. Itt fejlődött a magyar halászati és borkultúra, a törökökkel vízi csatákat vívtak a magyarok, később gőzhajók indultak el a tavon, ma pedig virágzik a turizmus. A 20. század közepén viszont a II. világháború mértékében is az egyik legnagyobb harc zajlott a tó környékén.
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Aggasztó hírek érkeznek a szomszéd megyéből, ahol a Velencei-tó a kiszáradás szélén áll, közben Kelet-Magyarországon néhány kisebb tó helyén már csak száraz síkság található. A Balaton vízállása is elmarad az ideálistól, de a „magyar tenger” esetében jelen állás szerint még nem szükséges kongatni a vészharangot, viszont érdemes figyelni egy aggasztó tendenciára.
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Sós kürtős lett az év strandétele
Sós kürtős lett az év strandétele
Az Év Strandétele idén a boglári Bundi sós kürtőse, a legjobb bisztró étel a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája, a vegán különdíjat pedig az aligai Tarow Borsófőzi Dim Sumja nyerte.
Törölték a Hervis Balaton-átevezést
Törölték a Hervis Balaton-átevezést
A szervező Magyar Kajak-Kenu Szövetség - tekintettel a nevezők biztonságára - csütörtökön úgy döntött, hogy törli a Hervis Balaton-átevezést, amelyet szombaton rendeztek volna meg.