2022. január 29.
//
Adél névnap

Ott az ürge – Hű, mi fürge!

2017. június 14. 3:27
onlinebalaton.hu
Új szolgáltatást indít el hamarosan a Balaton-felvidéki Nemzeti Park: bekamerázták a tihanyi Belső tó partján élő ürgék lakóhelyét, a kamerák révén bepillantást kaphatnak az érdeklődők az állatok életébe.

Van mit nézni, hiszen élénk és veszélyekkel teli mindennapjaik vannak az ürgéknek. Az igazi szórakozást ígérő ürge mozi júniustól működik majd – szemlézi a Tihanyi Visszhang című újságot az onlinebalaton.

A Belső-tónál lakó ürge kolónia életét szeretné közönségbarát módon bemutatni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Négy speciális kamerát helyeztek ki, a turisták megválaszthatják majd, hogy melyik képét nagyítják ki. Az élőképek mellett korábban rögzített videó felvételeken is meg lehet lesni az ürgéket, miként bújnak el például egy kutya elől.

“Terveink szerint a teszt üzemmód május közepén elindul, a szezonra mindenképp szeretnénk átadni a rendszert. Nagyon bízunk benne, hogy népszerű lesz ez az új látványosság, ilyen megoldás Magyarországon még nincs. Eddig is közkedveltek voltak az ürgék, sokan jönnek ide miattuk. Annyira megszokták már egyébként az emberek jelenlétét, hogy bátran mutatkoznak a mezőn. A felvételek révén persze sokkal jobban megfigyelhető a viselkedésük – mondta el Vers József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájegységvezetője korábban a Tihanyi Visszhangnak.

A kamerák képei három kültéri monitoron lesznek láthatók, kettőt a Belső-tónál, egyet a Levendula Látogatóközpont udvarán helyeztek el, de a látogatóközpontban is nyomon lehet majd követni az ürgéket szintén egy monitoron. A videók mellett számos érdekességet, információt lehet olvasni majd az állatokról, a gyerekek egy foglalkoztató kiadványt is kapnak. Az uniós támogatási forrásból telepített kamerák éjjel-nappal filmezik a kolónia életét, az érdekesebb jeleneteket rögzítik is, sőt az Időkép oldalán már most is látható egy kamera kép.

Az Időkép ürge-leső kameráját itt figyelhetik

Kétezerre szinte teljesen kihalt a területen őshonosnak számító ürge Tihanyban, így 2003-ban a Nemzeti Park 220 egyeddel létrehozott egy kolóniát a Belső tó partján. A telepítés olyan jól sikerült, hogy mára több ezer ürge lakik a területen, úgy, hogy közben több helyre is telepítettek a kolóniából. A fokozottan védett állatok nagy kedvvel bővítik a lakóhelyüket, gyakorlatilag az egész tó környékén kialakították az alagútrendszerüket. Természetes közegükben a ragadozó madarak jelentik számukra a legnagyobb veszélyt, a Belső-tó partján azonban a jelentős turista forgalom miatt erre viszonylag kisebb az esély, viszont a házi macskák előszeretettel és nagy hatékonysággal vadásszák őket. Nem kis kárt téve ezzel a Nemzeti Parknak és mindannyiunknak, hiszen egyetlen ürge eszmei értéke 250 ezer forint.

vehir.hu

További cikkek

Életveszélyes a Balaton jege
Életveszélyes a Balaton jege
Életveszélyes jelenleg a Balaton jegén tartózkodni - figyelmeztetett a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a rendőrségi honlapon.
Napelemes hajóknak kiírt nemzetközi versenyt rendeznek 2023-ban Balatonalmádiban
Napelemes hajóknak kiírt nemzetközi versenyt rendeznek 2023-ban Balatonalmádiban
Az erről szóló együttműködési megállapodást hétfő délelőtt írta alá Balatonalmádi önkormányzata, a Magyar Vitorlásszövetség, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Pannon Egyetem.
Április óta tizenhatan fulladtak a Balatonba
Április óta tizenhatan fulladtak a Balatonba
Tizenhat ember fulladt a Balatonba és az átlagosnál több embert kellett kimenteni a vízből az idei, áprilistól október végéig tartó tavi viharjelzési szezonban.
Videó: zöld szemléletformálás az általános iskolákban a Veszprém-Balaton 2023 és a HybridCycle segítségével
Videó: zöld szemléletformálás az általános iskolákban a Veszprém-Balaton 2023 és a HybridCycle segítségével
Az EKF program keretében Veszprém után Tapolcán is megtartották a gyermekek környezettudatos nevelését célzó szemléletformáló edukációs órát.
Ultrabalaton: Csécsei Zoltán megjavította a versenycsúcsot
Ultrabalaton: Csécsei Zoltán megjavította a versenycsúcsot
Csécsei Zoltán megjavította a versenycsúcsot a pénteken kezdődött és vasárnapig tartó XV. NN Ultrabalaton futóversenyen.