2018. június 22., péntek
Paulina névnap

Az Európába jutásért küzdők az új migránsok

Legalábbis illene őket így hívni az amerikai AP hírügynökség legújabb stíluskönyve szerint. Úgy látják, hogy a terroristákra és iszlamistákra csak a „támadó” kifejezés lenne a megfelelő. Hová kéne még puhulni?

Az már rég nem újdonság, hogy a liberális média az egész migránshelyzetet inkább érzelmi oldalról próbálja megfogni, mintsem az észérvek alapján. Ha történik például egy dzsihadista támadás, jellemző, hogy az elkövetőről magányos farkasként, a cselekményről pedig elszigetelt esetként számolnak be. Az Associated Press most tovább puhítaná az amúgy is meglehetősen polkorrekt liberális médiát.

Az AP belső szerkesztési szabályzatát sokan tekintik irányadónak világszerte. 2011-ben például ők voltak azok, akik hatására az angol médiában az „e-mail”-t „email”-re, a „Web site”-ot pedig „website”-ra kezdték el cserélni.

A könyv megalkotásának eredeti koncepciója főként stilisztikai volt, például hogyan használják az újságírók cikkeikben a kisbetűket és nagybetűket. Az utóbbi időkben ez a cél azonban megváltozni látszik, és a könyv hasonlít inkább egy cenzúra szerű útmutatásra.

A 2017-es stíluskönyvben (AP Stylebook), sok más egyéb mellett arról is írnak, hogy miként kellene írni mostantól például az iszlamistákról, a bevándorlókról és az LGBTQ tagjairól.

fotó: 888.hufotó: 888.hu

Az összesen 200 új módosítás között nem meglepő módon még mindig ott van az iszlamofób kifejezés, melyről tudjuk, hogy egy kreált szó azok ellen, akik kritizálni merik az iszlámot. Létezik amúgy keresztényfób kifejezés?

A könyv szerint az „illegális bevándorlók” és a” papírok nélküli bevándorló” szóösszetétel nem elfogadott, helyette "azok, akik az Európába jutásért küzdenek" vagy az „Európába jutásért harcolók” kifejezés a megfelelő. Az „idegen” kifejezés amúgy már évek óta tiltottnak számít.

Az amnesztia szót is kerülni kell a migránsokkal kapcsolatban, helyette a „próbaidőt”, vagy „kegyelmet kapott”-at kell használni. Érezzük a különbséget nem?

A könyv a terrorizmushoz kapcsolódó szavakat is tartalmazza. A „militáns”, „magányos farkas” megengedett, míg a „támadó terrorista” vagy az „iszlamista nem”. A fegyverekről az AP Stylebook úgy értekezik, hogy azokat direkt negatív színben kell feltüntetni.

Az amerikai belpolitikával kapcsolatban a stíluskönyv például azt is előírja, hogy a republikánusokat mindig a "jobboldali" megnevezéssel együtt említsék meg, míg a demokratákkal összefüggésben soha ne használják a "baloldali" határozószót. Az elfogultság tetten érhető ott is, hogy az AP megköveteli, hogy a politikával kapcsolatban a „vitatott” szót ne használják az újságírók-írja a 888.

Úgy tűnik, hogy a sokak által követett AP-nél, a szavak és kifejezések puhításával próbálják altatni az embereket, tartva attól, hogy nevén nevezzék azt, ami.

Címlapfotó: Geekzine