Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Életöröm és életerő

2017. július 21. 3:00
Akinek nem lenne elég az Utcazene Fesztiválon való dőzsölés, Sümegen egy modern kori vadászatra is benevezhet.

Idén 13. alkalommal rendezik meg a sümegi Jakab Napi Történelmi Fesztivált, az érett bor és vadászat ünnepét június 21 és 23. között.

A nem mindennapi történelmi fesztivál gyökerei a népi hiedelmekben gyökereznek: a mondák szerint a legendás vadász, Orion kora hajnalban keleten bukkan fel, a nyár izzását jelzi, ő maga az életerő, de a vidámságot, a termékenységet is reprezentálja.

Július végén azonban gyakran beköszöntenek a jégesőkkel átvonuló viharok – állítólag Illés hordókat gurigáz a mennyben, onnan az égdörgés, Illés és Jakab pedig Annát kergeti. A szőlő- és bortermelő népek azonban szeretnék elkerülni a pusztító csapásokat – helyettük a szőlő levéből nemes eljárásokkal készülő nedűre, az életelixírre vágynak – ezért gyakran imádkoztak a szentekhez.

A Jakab Napi Történelmi Fesztivál nyüzsgő hangulata e két elemből, a bor által életre keltett életöröm és a vadászban megtestesülő életerő házasságából született meg. A rendezvény azonban nemcsak a felhőtlen szórakozásról szól, hanem a szakmai találkozásoknak is fórumot biztosít, így aki szakértőbb szemmel látogatna el Sümegre, az itt biztosan megtalálja a számítását.

De a fesztivál a laikusoknak is tartogat örömöket. Az eseményen a legfinomabb borok mellett koncertekkel, koronglövő versennyel, folklór gálával és főzőversennyel várják az érdeklődőket. A Püspöki Palota belső udvarán emellett lézer és fényshow-t rendeznek pénteken, míg szombaton kutyaszépségverseny, harcászati bemutató, zászlóforgatók műsora és solymász bemutató színesíti a palettát.

A fesztivált a Kormorán együttes 40 éves jubileumi koncertje koronázza meg, ám még azelőtt a hunok világába is betekinthetünk, kézműveskedhetünk, kipróbálhatjuk a történelmi fegyvereket vagy táncházban rophatjuk.

További információ:

Hol? Sümeg

Belépés: ingyenes

vehir.hu
további cikkek
Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége A belföldi szállásfoglalók csaknem 80 százaléka két- vagy hároméjszakás üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre, a legtöbben az ország északi részére fognak utazni - közölte a szallas.hu pénteken. 2024. március 22. 11:16 A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak Bolond időjárást hozott magával 2024: mintha a természet folyamatosan egy hónappal előrébb járna, február végén már március végét idézően pompáznak a mandulafák, édes illattal töltve meg a levegőt, míg a Bakony árnyas fái között még hóvirágok kandikálnak ki az avarból. Bolond együttállás, de ha úgy nézzük, varázslatos. 2024. március 4. 11:35 Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt., közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban a BAHART járatain.  2024. január 30. 12:31 Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Szombaton kezdetét vette Európa leghíresebb farsangja, a velencei karnevál, a színes maskarát öltő emberek és a napokig tartó bulizás azonban nem csak Olaszország sajátja: februárban egymást érik a karneválok, ahol igazán látványosan űzhetjük el a telet, ha már tele van vele a hócipőnk. 2024. január 29. 15:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.