2018. július 22., vasárnap
Magdolna névnap

Egy új éra kapujában

  • kult
  • 2017.08.13
    06:15
Teljesen új, grafikailag frissebb, letisztultabb, elegánsabb felülettel, kibővült alkotógárdával és egy új lapszámmal jelentkezik a héten a Veszprém Portré kulturális internetes magazin. Pethő Imre főszerkesztővel beszélgettünk a korszakváltás okairól és eredményeiről.

VESZPRÉM PORTRÉ


- Korábban már beharangoztátok, hogy csendes korszakváltás zajlik a Portrénál. Mi indokolta ezt?

- Nem térhetünk ki a változás elől. Olyan mértékben változik, alakul át az internet világa, hogy ha mi erre nem reagálunk, akkor eltűnünk. Másrészt egy belső kényszer is van rajtunk. Frissítenünk kell emberi oldalról. Új arcokra, új gondolatokra van szükségünk. Ez egy folyamat, ami elindult ezzel a számmal, és folytatódni fog a későbbiekben.

- Miben változott a lap, mi maradt?

- Az alapcél, Veszprém kulturális portréjának megrajzolása, árnyalása megmaradt. Ez egy olyan kimeríthetetlen, állandóan megújuló terület, amit soha nem tudunk pontosan megrajzolni, mert napról napra gazdagodik.

A változás most a grafikában, programozásban történt. Teljesen új lett. Az igényeknek megfelelően alakítottuk át mindkettőt! Letisztult, átlátható, elegáns, de egyben a képi világot hangsúlyozó arculat erősíti a tartalmunkat. A programozás pedig a belső munkánkat, a tartalom minél jobb megjelenítését segíti elő. Az új verzió tudja azt, amit az előző, csak hangsúlyosabban mutatja meg a munkánkat.

- Személyi változások is történtek? Új emberek bevonásáról is beszéltél az előző lapszámnál.

- Itt is vannak változások. Juhász Rita írta a tárcát. Őt eddig nem ismerhettük. Állami és gazdasági szférában dolgozott, több városban megfordult, széles látóköre van. Ő ezt a szemléletet, tudást hozza nekünk. Bertalan Melinda egyfajta vendégszerkesztő volt, ami szintén jelzi, hogy milyen irányban kívánunk előrelépni. Az ő női energiái érződnek az oldal kinézetén. Szegedi Nóri, aki az egykori Veszprém Index egyik meghatározó alakja volt, visszatért hozzánk. Az alapcsapat a Vehír szerkesztősége volt. Szaksz Balázs felelős szerkesztőként most más feladatokat látott el. Sőt két meghatározó írást is vállalt.

- A Portré állandó kritikus pontja a finanszírozás volt, amit kreativitással, új arcok bevonásával kívántatok ellensúlyozni. Sikerült ez a cél?

- A finanszírozás soha nem lesz jó. Ezt el kell fogadnunk. Kiutat, megoldást nem találtunk az elmúlt hetekben sem. Egy biztos, megyünk előre, nyitottak vagyunk, aztán valami lesz. Ezen most nem gondolkozunk. Annak örülünk, hogy a NEA pályázatnak köszönhetően új az arculat, a program.

Az új emberek nem új finanszírozást jelentenek, hanem frissülést, ami előrelendít minket. Aztán ebben a lendülésben, fejlődésben bármi lehetséges! A most elindult változások nem érnek véget. Gondolkodunk egy nagy fejlesztésben, aminek létrehozásáról tárgyalunk. Újabb újságírókat sikerült bevonni a munkánkba. Most ennek örülünk egy kicsit, aztán dolgozunk tovább.

- Milyen teendők vannak még hátra, mik a további célok?

- Vannak konkrét lapterveink. Ahogy jeleztem, mi a kultúrát továbbra is szélesebben értelmezzük. Ezt szeretnénk egy-egy konkrét téma vagy személy munkáságán keresztül bemutatni. Erre az évre még két lapszámot terveztünk.

- Az új oldal mellett egy új lapszám is megjelent. Ezúttal mi a központi téma?

- Ez egy újraindulás az új megjelenés miatt. Tehát, mi másról is szólna, mint Veszprémről. Juhász Rita egy kívülről jött ember szemével mutatja be a várost. Az Arcvonal rovatban az eddigi munkáink során bemutatott egykori, alkotó veszprémieket gyűjtöttük össze. Városi és környékbeli sétákat ajánlunk az olvasóinknak, például a vár körül vagy a Balatoni Riviérára. A nagyinterjú Süle Zsoltról szól – az ÉsTe produkcióból, számtalan zenekarból ismerhetjük őt. Ezután jönnek azok a helyi alkotók, személyiségek, akik elgondolkodtatnak minket, olvasókat: Fenyvesi Ottó a költészethez fűződő viszonyáról beszél, Martonosi Zsolt gasztronómiai szemléletét osztja meg, de megszólaltattuk a Fény feltalálóját, Rátz Galó Gábort, Klausz Melinda közösségi média szakértőt és Dj Zöldet is.