2018. július 22., vasárnap
Magdolna névnap

Az én szerelemvárosom - Tata

Magyarország is rejteget számunkra sok szép helyet, amit még csak nem is ismerünk. Tata az ismertebb városok közé tartozik, de így is van, aki még nem látta „eltitkolt”, legszebb pontjait.

Sokan kezdik el már év elején tervezgetni, hogy hova is menjenek a nyáron. Melyik az a legmegfelelőbb tengerpart, ahol romantikusan, vagy barátokkal esetleg a családdal eltölthetik szabadságukat? De sok magyarországi helyre nem is gondolnak ekkor, pedig hazánkban is csodás helyekre bukkanhatunk.

Ha lehet ilyet mondani, akkor már visszatérő vendégnek számítok Komárom-Esztergom megye (elfogultan) egyik legszebb kis városkájában, Tatán. Szinte minden évszakban jártam már itt, és mindig elvarázsol, minden egyes alkalommal találok benne valami szépet.

Tata a Vizek városa, nem véletlen e hangzatos cím, mely a két legjelentősebb tavának, az Öreg-tónak és a Cseke-tónak köszönhető. Tata másik gyakran használt elnevezése a „barokk város”, mely az Esterházy család 1727-es birtokvásárlása után meginduló folyamatokhoz köthető, és a híres tatai vár szomszédságában álló Eszterházy-kastélyhoz.

Ha már az Öreg-tó partján sétálunk, ne rohanjunk el a 2014-es Év Magyarország fája kiírás nyertese, a nagy platán mellett, mely a következő évben szoros küzdelemben az "Év (európai) fája" versenyen a második helyezést érte el.

Egy nap nem is lenne elég, hogy körbejárjuk Tata nevezetességeit és látnivalóit. Az én egyik kedvenc helyem az Angolkert a Cseke-tóval, a műromokkal és a kiskastéllyal. A park egyszerűen elvarázsol, romantikus hangulatba kerülök minden egyes alkalommal, mikor ellátogatok ide.

Nem tudok szabadulni erről a helyről, megnyugtat és felizgat a látvány és az érzés, ami itt elfog. Mindenképp látogassák meg az Angolkertet, és emellett a Derítő-tavat, mely elsősorban a horgászoknak nyújtja a legtöbb élményt, de a kirándulóknak is mesebeli látványban lehet részük.

Azoknak, akiknek a nyaralás nem csak kirándulásból állna, és a szabadságuknak az idő is kedvez, a várostól nem messze található Fényes-fürdő nagyszerű „hűsítő” lehet a forró napokra.

Kulturális programokban sincsen hiány, így az év minden szakában szórakozási lehetőségek tárát nyújtja a város. A kedvelt és ismert Víz Zene Virág Fesztivál idejére a vár környékét és az Öreg-tó partját ellepik az árusok, és a programokat tekintve mára már igazi fesztivállá nőtte ki magát a rendezvény. Tapasztaltam is, hiszen láttam még „gyerekcipőben” járó rendezvényként, és már a nagyokhoz hasonlító fesztiválként is. Emellett a Barokk fesztivált, az Öreg tavi nagyhalászatot, vagy a Tatai vadlúd sokadalmat sem szabad kihagyni.

Ha tehetik, látogassanak el Tatára, akár az év mind a négy évszakában is, hiszen Tata mindig szép, és mindig rejteget számunkra csodákat.