2020. február 19. // Zsuzsanna névnap

A világ 5 legpompásabb falva

2017. augusztus 12. 4:29
Fotók: polkadotpassport.com
Egymás hegyére - hátára épült színes házak, a szikláknak csapódó hullámok és az égen köröző sirályok hangja, az áthatóan tiszta, azúrkék tenger végtelenje. Az öt föld vidéke, vagyis Cinque Terre olyan hely, amely méltán szerepel a bakancslistákon.

Ha valaki megkérdezné most tőlem, melyik az a hely, ahova rögtön útnak indulnék újra, a brit szigetek után minden bizonnyal Cinque Terrét mondanám. Az olasz Riviéra eme színes házakról elhíresült csücske a turisták első számú desztinációi között szerepel, engem azonban elkerült a nagy rajongás, így amikor tavaly nyáron egy toszkán körutazás részeként sikerült eljutnom az aprócska falvakba, az előzetes elvárások súlya nélkül nyűgözhetett le a vidék.

RiomaggioreRiomaggiore

Valószínűleg egyébként ellenkező esetben is beleszerettem volna az „öt föld” vidékébe (a partszakasz szó szerinti fordítása), mert a sziklákra épült kis falvak hangulata abszolút magával ragadó. Azt mondják, Cinque Terre tipikus turistaparadicsom, számomra viszont sokkal inkább titkos kincsesbánya, ahol minden sarkon valami kellemes meglepetésre bukkan az ember: gyönyörű kézműves portékákra, az éttermek előtt lustán heverésző macskákra, a Ligúr-tengeren ringatózó halászbárkákra, zegzugos utcácskákra, a hegyre vezető gyalogösvényekre.

A terület összesen egy nemzeti parkot és öt, hegyoldalba épült pici falvat foglal önmagába, amelyeket a legegyszerűbben a La Speziából közlekedő vonattal közelíthetünk meg. Ha nemcsak a tengert, de a falvakat is igazi panorámából szeretnénk látni, érdemes visszafelé a hajót választanunk – ez ugyan egy picit költségesebb és rossz idő esetén nem jár, de a csodás látványért megéri.

A hegy gyomrán át vezet az út a falvakbaA hegy gyomrán át vezet az út a falvakba

A legtöbben egyébként mindössze egy napra érkeznek ide, és az öt faluból csak hármat, Manarolát, Vernazzát és Monterosso al mare-t keresik fel, de mindegyik falunak van valami egyedi karakterisztikája, így érdemes több napot is rászánnunk a partszakasz felfedezésére.

Az öt falu:

Riomaggiore: A terület első és 2. legnagyobb települését mi annak idején idő hiányában kihagytuk, de a gasztronómia és különösen a jó borok szerelmeseinek rengeteg érdekességet kínál a falu. A Ligúr-tengerhez lesétálva sok kis csónakkal és halászhajóval is találkozhatunk, amelyeket móló hiányában a sziklákhoz kötnek ki.

ManarolaManarola

Manarola: A falvak között a legidősebb és a legtöbbet fotózott Manarola messze a legszebb a települések között, ahol a bátrabbak a kristálytiszta, de mély tengervízben fürdőzhetnek, egyenesen a sziklaszirtek alatt. Ha a vasútállomás felől érkezünk, induljunk el a főutca majd a Templom tér felé, mert innen különösen szép kilátásban lesz részünk.

Vernazza: Az öt hely közül egyedül Vernazza rendelkezik természetes kikötővel, ezért aztán a mai napig itt érződik leginkább a halászfalu jelleg. Vernazza emellett egy kicsi várat, bástyát és harangtornyot is magának tudhat, melyet annak idején a kalózok időben történő felfedezésére használtak. A tengerparti szakasz mellett pedig pompás sziklák emelkednek, amelyekre kimászva jót ejtőhetünk.

Corniglia: Bár mindegyik település remek alternatívát kínál egy gyalogtúrára, ebből a szempontból Corniglia a legegyedibb. A többi faluval ellentétben ugyanis Corniglia nem a vízpartra, hanem egy a tengerszint fölé emelkedő dombra épült, emiatt az egész környék kicsit csendesebb, és a házak sem olyan nyújtottak.

MonterossoMonterosso

Monterosso: A partszakasz legnagyobb települése egy kicsit a horvát üdülőparadicsomokat idézi, ami miatt a többi faluhoz képest Monterosso kevésbé wow-élmény, fürdés szempontjából viszont tökéletes, hiszen ez az egyetlen falu, amelyik homokos stranddal rendelkezik. Ha több napra érkeznénk és a hegyen szállnánk meg, Monterosso jó megoldás lehet.

Extra tipp 1: Ha bírjuk szuflával, a falvakat gyalog is bejárhatjuk. Számtalan ösvény vezet a tengerpart fölött, amelyeken időnként megállva gyönyörű kilátásban lehet részünk. Előzőleg azonban mindenképpen tájékozódjunk, mert sokat a korábbi földcsuszamlások miatt lezártak.

Extra tipp 2: Szuvenírek szempontjából Vernazza kínálja a legszebb ajándékokat, a boltokban pedig a képeslap mellé bélyeget is vehetünk, ráadásul postát sem kell keresnünk, mert ott egyből fel is adhatjuk a lapot. A digitális fényképezőgépek és az okostelefonok világában ugyan ma már nincs nagy trendje a képeslapküldésnek, érdemes azonban ezen a módon is megörökíteni vagy másokkal megosztani az emlékeket – sokkal egyedibb, és a fénykép elkattintásánál sokkal nagyobb érzelmi löketet adnak a tengerparti sétányon írt sorok.

Bertalan Melinda

További cikkek

Villámcsapás miatt gyulladt ki a révfülöpi kilátó
Villámcsapás miatt gyulladt ki a révfülöpi kilátó
Villámcsapás miatt gyulladhatott ki, és égett le Révfülöpön a Fülöp-hegyi Milleniumi kilátó faszerkezete - közölte Kondor Géza (független) polgármester az MTI-vel csütörtökön.
A Balaton az egyik legizgalmasabb turisztikai terület
A Balaton az egyik legizgalmasabb turisztikai terület
Ötödik alkalommal rendezték meg hétfőn a Pannon Egyetemen a Balatoni Turisztikai Kutatóintézet szakmai konferenciáját a régiót érintő legújabb kutatások kapcsán. A téma az EKF érintettség kapcsán különösen érdekes.
Újabb milliárdok balatoni strandfejlesztésekre
Újabb milliárdok balatoni strandfejlesztésekre
Elindul a balatoni strandok fejlesztésének harmadik üteme ötmilliárd forintos hazai forrásból, ezen felül pályázati lehetőség nyílik valamennyi balatoni csúszda megújítására jövő nyárig - jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója pénteken Siófokon.
Irány a világ! – Tíz úti cél 2019-re
Irány a világ! – Tíz úti cél 2019-re
Semmi sem tágítja annyira a horizontunkat, mint az idegen tájak és különböző kultúrák megismerése, de önmagában már az a tény, hogy a bolygónk egy gyönyörű hely, elég erős érv, hogy 2019-ben minél többször kerekedjünk fel. Mutatok tíz izgalmas úti célt az irányadó utazási magazinok, a hellomagyarorszag.hu és a saját véleményem alapján.
2020-ra megépül a veszprémi várlift
2020-ra megépül a veszprémi várlift
Uniós forrásból, közel 1,4 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztés részeként épül panorámalift és turisztikai központ a vár keleti oldalán.
2020. február 19. // Zsuzsanna névnap