2019. szeptember 20., péntek
Friderika névnap

A világ 5 legpompásabb falva

  • turizmus
  • 2017.08.12
    04:29
  • Fotók: polkadotpassport.com
Egymás hegyére - hátára épült színes házak, a szikláknak csapódó hullámok és az égen köröző sirályok hangja, az áthatóan tiszta, azúrkék tenger végtelenje. Az öt föld vidéke, vagyis Cinque Terre olyan hely, amely méltán szerepel a bakancslistákon.

Ha valaki megkérdezné most tőlem, melyik az a hely, ahova rögtön útnak indulnék újra, a brit szigetek után minden bizonnyal Cinque Terrét mondanám. Az olasz Riviéra eme színes házakról elhíresült csücske a turisták első számú desztinációi között szerepel, engem azonban elkerült a nagy rajongás, így amikor tavaly nyáron egy toszkán körutazás részeként sikerült eljutnom az aprócska falvakba, az előzetes elvárások súlya nélkül nyűgözhetett le a vidék.

RiomaggioreRiomaggiore

Valószínűleg egyébként ellenkező esetben is beleszerettem volna az „öt föld” vidékébe (a partszakasz szó szerinti fordítása), mert a sziklákra épült kis falvak hangulata abszolút magával ragadó. Azt mondják, Cinque Terre tipikus turistaparadicsom, számomra viszont sokkal inkább titkos kincsesbánya, ahol minden sarkon valami kellemes meglepetésre bukkan az ember: gyönyörű kézműves portékákra, az éttermek előtt lustán heverésző macskákra, a Ligúr-tengeren ringatózó halászbárkákra, zegzugos utcácskákra, a hegyre vezető gyalogösvényekre.

A terület összesen egy nemzeti parkot és öt, hegyoldalba épült pici falvat foglal önmagába, amelyeket a legegyszerűbben a La Speziából közlekedő vonattal közelíthetünk meg. Ha nemcsak a tengert, de a falvakat is igazi panorámából szeretnénk látni, érdemes visszafelé a hajót választanunk – ez ugyan egy picit költségesebb és rossz idő esetén nem jár, de a csodás látványért megéri.

A hegy gyomrán át vezet az út a falvakbaA hegy gyomrán át vezet az út a falvakba

A legtöbben egyébként mindössze egy napra érkeznek ide, és az öt faluból csak hármat, Manarolát, Vernazzát és Monterosso al mare-t keresik fel, de mindegyik falunak van valami egyedi karakterisztikája, így érdemes több napot is rászánnunk a partszakasz felfedezésére.

Az öt falu:

Riomaggiore: A terület első és 2. legnagyobb települését mi annak idején idő hiányában kihagytuk, de a gasztronómia és különösen a jó borok szerelmeseinek rengeteg érdekességet kínál a falu. A Ligúr-tengerhez lesétálva sok kis csónakkal és halászhajóval is találkozhatunk, amelyeket móló hiányában a sziklákhoz kötnek ki.

ManarolaManarola

Manarola: A falvak között a legidősebb és a legtöbbet fotózott Manarola messze a legszebb a települések között, ahol a bátrabbak a kristálytiszta, de mély tengervízben fürdőzhetnek, egyenesen a sziklaszirtek alatt. Ha a vasútállomás felől érkezünk, induljunk el a főutca majd a Templom tér felé, mert innen különösen szép kilátásban lesz részünk.

Vernazza: Az öt hely közül egyedül Vernazza rendelkezik természetes kikötővel, ezért aztán a mai napig itt érződik leginkább a halászfalu jelleg. Vernazza emellett egy kicsi várat, bástyát és harangtornyot is magának tudhat, melyet annak idején a kalózok időben történő felfedezésére használtak. A tengerparti szakasz mellett pedig pompás sziklák emelkednek, amelyekre kimászva jót ejtőhetünk.

Corniglia: Bár mindegyik település remek alternatívát kínál egy gyalogtúrára, ebből a szempontból Corniglia a legegyedibb. A többi faluval ellentétben ugyanis Corniglia nem a vízpartra, hanem egy a tengerszint fölé emelkedő dombra épült, emiatt az egész környék kicsit csendesebb, és a házak sem olyan nyújtottak.

MonterossoMonterosso

Monterosso: A partszakasz legnagyobb települése egy kicsit a horvát üdülőparadicsomokat idézi, ami miatt a többi faluhoz képest Monterosso kevésbé wow-élmény, fürdés szempontjából viszont tökéletes, hiszen ez az egyetlen falu, amelyik homokos stranddal rendelkezik. Ha több napra érkeznénk és a hegyen szállnánk meg, Monterosso jó megoldás lehet.

Extra tipp 1: Ha bírjuk szuflával, a falvakat gyalog is bejárhatjuk. Számtalan ösvény vezet a tengerpart fölött, amelyeken időnként megállva gyönyörű kilátásban lehet részünk. Előzőleg azonban mindenképpen tájékozódjunk, mert sokat a korábbi földcsuszamlások miatt lezártak.

Extra tipp 2: Szuvenírek szempontjából Vernazza kínálja a legszebb ajándékokat, a boltokban pedig a képeslap mellé bélyeget is vehetünk, ráadásul postát sem kell keresnünk, mert ott egyből fel is adhatjuk a lapot. A digitális fényképezőgépek és az okostelefonok világában ugyan ma már nincs nagy trendje a képeslapküldésnek, érdemes azonban ezen a módon is megörökíteni vagy másokkal megosztani az emlékeket – sokkal egyedibb, és a fénykép elkattintásánál sokkal nagyobb érzelmi löketet adnak a tengerparti sétányon írt sorok.