2020. október 21.
//
Orsolya névnap

Cseh Tamásra emlékeztek Bakonybélben

2017. augusztus 15. 3:00
fotó: wmn.hu
Hétvégén Énekmondók Emlékezete címmel tartottak zenés estet Cseh Tamás tiszteletére, aki a bakonybéli indiánjátékok kitalálója, a település díszpolgára volt. Cseh Tamás nyolc éve hunyt el.

A programok szombaton 17 órakor kezdődtek Cseh Tamás kedvenc helyén, a Szent-kút kápolnánál. Verseket, zsoltárokat, történeti énekeket hallhatott a közönség Lantos Szabó István, Kátai Zoltán és Róka Szabolcs Tinódi-lant díjas művészek előadásában. Majd betyárballadák és bakonyi népdalok hangoztak el Marticsekné Szentkereszty Judit, a Bakonyi Népdalkör, valamint Husi Gyula és Takács Krisztián népzenészek előadásában.

A közönség ezek után megtekinthette a Cseh Tamás arcai - Keresztül-kasul a századokon című filmet, amelyet Hanák Gábor rendezett. A film a Cseh Tamás Archívum és a Mozgóképkincs Alapítvány támogatásával valósult meg.

A tábortűz körül Mülhauser Martina gitáros-énekes idézte fel Cseh Tamás dalait, amiben közreműködtek a Tinódi-lantos művészek is. Désiré-dalokkal teli est volt, az éneklésbe a közönség is bekapcsolódott.

Tokos Bianka

További cikkek

Az Egyetemen is megemlékeztek az aradi vértanúkról
Az Egyetemen is megemlékeztek az aradi vértanúkról
A Pannon Egyetem Kultúraszervező Csoportja tartott megemlékezést az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mártírjairól.
Az aradi vértanúk erőt adhatnak nekünk
Az aradi vértanúk erőt adhatnak nekünk
Az aradi vértanúk nemzedékeken átívelő változást szerettek volna elérni, hogy az elkövetkezendő generációk számára ne csupán reményfoszlány legyen a szebb jövő - mondta megemlékező beszédében Hegedűs Barbara alpolgármester.
Áder: a vértanúk hősi halálából erő lett
Áder: a vértanúk hősi halálából erő lett
Az aradi vértanúk hősi halálából erő lett, örök jel, hogy a magyarok szabadságharcát túlerővel le lehet törni, de szabadságvágyukat elfojtani nem lehet - mondta Áder János köztársasági elnök kedden a Kossuth rádióban.
Félárbócon a nemzeti lobogó
Félárbócon a nemzeti lobogó
Katonai tiszteletadás mellett, Benkő Tibor honvédelmi miniszter jelenlétében ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján kedd reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.
Mindannyian a kommunista diktatúra áldozatai vagyunk
Mindannyian a kommunista diktatúra áldozatai vagyunk
A kommunista diktatúra valójában nem csak a közvetlen áldozatokat, meghurcoltakat érintette: a történtek meghamisítása mindannyiunktól elvette a világos, megismerhető múlt lehetőségét – hangzott el a veszprémi Fidelitas által szervezett kedd esti megemlékezésen.