Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nemzetként változtathatunk a helyzetünkön

2023. október 6. 16:01
Az aradi vértanúkra emlékeztek péntek délelőtt városunkban is, Brányi Mária alpolgármester mondott ünnepi beszédet a Török Ignác utcai emlékműnél.

Az alpolgármester beszédében felhívta a figyelmet: bár október 6-a Magyarországon nemzeti gyásznapnak számít, nem csak hazánkat érte ekkor veszteség, hanem az egész Kárpát-medencét. Így ilyenkor a dicsőséges 1848-49-es forradalom és szabadságharc magyar és nem magyar nemzetiségű hőseire egyaránt kell emlékeznünk, akik mindannyian egy szabad és boldog Magyarországért áldozták életüket.

„Az aradi vértanúk honvédtisztek voltak. Magyarok, lengyelek, örmények és más népek fiai. Hősök, akik közül 13 főtisztet a szabadságharcban játszott szerepük miatt Aradon végeztek ki 1849. október 6-án. Bár az Aradon megölt honvédtisztek összesen 16-an voltak, tankönyveink többsége és a nemzeti emlékezet elsősorban az ezen a napon kivégzett 13 tisztet tartja számon vértanúként. Nem szabad azonban elfelednünk, hogy névtelen szabadságharcosok ezrei, ismeretlen és ismert hősök küzdöttek azért, hogy nemzetünk lerázza magáról a Habsburg elnyomás gyötrő igáját, és önálló, szabad, független életet élhessen. Az elnyomott földművesek és polgárok milliói közül kerültek ki ők.”

Jellemző a kor viszonyaira, hogy a későbbi aradi vértanúk a szabadságharc kezdetén még aktív, vagy kilépett császári és királyi tisztek voltak. Az osztrák császár nevére esküdtek fel, ugyanakkor lelkiismeretük hangjának engedelmeskedve végül eltértek ettől, ami hősi halálukhoz vezetett.

A kegyetlenül kivégzett vértanúk között Kiss Ernő honvédtábornagy volt a rangidős. Ő korábban császári és királyi ezredes volt a közös hadseregben. A többiek ennél alacsonyabb tiszteletfokozatot viseltek halálukig.

„Az aradi események a maguk igazságtalanságában és kíméletlenségében a Habsburg és a mindenkori elnyomás komor jelképévé váltak az idők során. Az aradi tizenhármak fordulatokban gazdag életútja arra is példa azonban, hogy népként, nemzetként változtathatunk a helyzetünkön. Ha igazságérzetünk ezt megkívánja és elég bátrak vagyunk ahhoz, hogy kiálljunk szabadságjogainkért” – fogalmazott a képviselő.

Hozzátette, az Aradon kivégzett hősöket és ismeretlen szabadságharcosaink tízezreit soha nem feledjük. Ők voltak azok, akik számunkra, veszprémiek számára is elhozták a szabadság és függetlenség nagyszerű reményét, hiszen október 6. a gyász mellett a reménység napsugarával is melegíti szívünket.

Az ünnepi beszéd után az alpolgármester Ovádi Péter parlamenti képviselővel együtt, illetve a helyőrség katonái és a megjelentekkel együtt elhelyezték az emlékezés koszorúit.

A műsorban közreműködött Vastag Richárd népművész, Keresztesi László színész, Takewick Muradjan, valamint a Magyar Honvédség Légierő Zenekara.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Három emberöltővel ezelőtt nem peterdák, hanem ágyúk dörögtek Veszprémben Szilveszterkor történelem Három emberöltővel ezelőtt nem peterdák, hanem ágyúk dörögtek Veszprémben Szilveszterkor 2023 decemberében a legnagyobb probléma a veszprémiek körében az elmaradt karácsonyi vásár volt, Szilveszterkor pedig a már slágerszerű legális tűzijáték és illegális petárdázás kérdésköre. Három emberöltővel ezelőtt viszont komolyabb dolgoktól zengett a Bakony, mint néhány otthoni tűzijáték. 1848 és 1849 fordulóján az osztrák hadak jöttek szétverni a szabadságharcot Veszprémbe is. Ezeket a napokat idézzük fel Francsics Károly korabeli naplója alapján. 2024. január 2. 15:35 Nyugodt méltósággal az ünnepen Nyugodt méltósággal az ünnepen Március 15-én több olyan ünnepi eseményt is tartottak Veszprémben, amelyek nem a szónoklatoktól voltak hangosak. Épp ellenkezőleg, a nyugalom adta meg az igazi méltóságát a szabadságharc emlékének. Ilyen volt a délelőtti órákban az Alsóvárosi temetőbe szervezett séta, kora este pedig a fáklyás felvonulás az Óváros térről a Veszprémi Petőfi Színházig. 2023. március 16. 13:55 A szabadság nem ajándék nemzeti ünnep A szabadság nem ajándék Szerda délután az aradi vértanúk emlékművénél rendeztek megemlékezést Veszprémben. 2023. március 15. 20:19 Orbán Viktor: minden magyarban van egy kis Petőfi nemzeti ünnep Orbán Viktor: minden magyarban van egy kis Petőfi Minden magyarban van egy kis Petőfi és Petőfiben ott van minden magyar - mondta a miniszterelnök szerdán Kiskőrösön, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a Petőfi-szülőház előtt tartott ünnepi beszédében. 2023. március 15. 16:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.