2018. június 20., szerda
Rafael névnap

Világzene egy másik univerzumból

Ahol műfaji korlátok már rég nem léteznek és a zene általános érvényű szeretete uralkodik egy sokszínű, de mégis egységes világban. A Világjava Estek rendezvény keretében az Ethnofil zenekar koncertjét hallhattuk csütörtök este az Óváros téren.

Középiskolás baráti társaság örömzenélése, tizenéves kamaszok zenei agymenése, népzenei háttér, egy kis jazz és nem kevés improvizáció. Olvashatjuk az egri származású Ethnofil zenekar bemutatkozójában.

kép: ethnofil.hu

A négy tagú banda 2011-re 6 főre bővült és megjelent első lemezük Fülön Csíp címmel. Az új felállásban a következő évben elnyerte a csapat az A38 hajó Talentométer tehetségkutatójának fődíját, majd Budapestre helyezte központját.

A rendszeres koncertek mellett az Ethnofil neve több összművészeti projektben tűnt fel. Az új ismeretségek és zenei élmények hatására egy még nyitottabb zenei közösség jött létre, mely egyre bátrabban merített az elektronikus és progresszív zenék eszköztárából. A 2014-es Kókuszmúzeum már ebben az új szellemben készült, sőt az Ethnofil zenei közössége újabb taggal bővült.

kép: ethnofil.hu

Az új formáció a koncertjein sajátos univerzumába repít, ahol műfaji korlátok már rég nem léteznek és a zene általános érvényű szeretete uralkodik egy sokszínű, de mégis egységes világban. Ezt teljes mértékben átélhettük csütörtök este az Óváros téren is.

A keleti világ és a nyugat varázsa, a régi és a modern zene keveredése érződött minden egyes zenei hangnál. Köszönhető volt ez talán annak is, hogy egy népes zenekarról beszélünk, melynek minden tagja más hangszeren játszik. A hangszerek orgiája mintegy hipnotikus állapotba kerítette a közönségét.

A zenekar koncertjén elképesztő hangsúlyt kapott a vizualitás is, amely élő vetítés formájában egyedi atmoszférát teremtett a koncertnek.