2021. április 17.
//
Rudolf névnap

Megalakult Veszprém első nyugdíjas szövetkezete

2017. szeptember 7. 14:30
A Nyugodt Napok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet keretein belül a nyugdíjas munkavállalók minimális hozzájárulásért cserébe az eddigieknél jóval kedvezőbb feltételek mellett juthatnak hozzá kiegészítő jövedelemhez.

Az idősek rugalmas foglalkoztatását lehetővé tevő törvényről még három hónappal ezelőtt döntött a kormány: korábban a nyugdíjasoknak csak nagyon korlátozott lehetőségeik voltak kiegészítő jövedelemhez jutni a nyugdíj folyósításának veszélyeztetése nélkül, az eddig nem létező társasági forma viszont lehetővé teszi, hogy legitim körülmények között dolgozhassanak.

A lehetőséggel tíz veszprémi magánszemély is élt (ennyi az alapításhoz szükséges minimális létszám), akik júliusban megalapították a Nyugodt Napok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetet, majd a cégbíróság augusztus 22-én hivatalosan is bejegyezte őket – számolt be a részletekről Vojcskó János elnök csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

Kóbory Judit, Vojcskó JánosKóbory Judit, Vojcskó János

A szövetkezethez bárki csatlakozhat, kikötés azonban, hogy a tagok 90%-ban csak olyan személyek lehetnek, aki elérték az öregségi nyugdíjat, illetve nők esetében a 40 év munkaviszonyt. További feltétel a személyes közreműködés vállalása, valamint a szövetkezeti tagdíj befizetése – ez a Nyugodt Napok esetében 1000 forint. A minimális összegű hozzájárulásért cserébe viszont a tagok a korábbiaknál jóval kedvezőbb feltételek mellett vállalhatnak munkát és juthatnak kiegészítő jövedelemhez.

A törvény értelmében azoknak a munkavállalóknak, akiket a szövetkezet kiközvetít a cégeknek, a munkaadó köteles megadni a minimálbért, a foglalkoztatottak után azonban nem kell járadékot fizetnie. Ez igencsak kedvezőbb feltételeket teremt, hiszen míg a „hagyományos”, nyugdíj melletti munkaviszonyban a munkaadót a szociális hozzájárulási adóval és a szakképzési hozzájárulással együtt 23,5%-os járulékfizetési kötelezettség terhelte, a munkavállalónak pedig a jövedelme 29%-a (15%-os személyi jövedelemadó + 4%-os természetbeni egészségbiztosítási járulék + 10% nyugdíjjárulék) „veszett el”, a szövetkezeti rendszerben csak a 15%-os személyi jövedelemadót kell megfizetni.

A valóságban ugyan ennél egy picit kevesebb marad a két fél zsebében, hiszen valamiből a szövetkezetnek is működnie kell – tette hozzá Vojcskó János. Erre a megmaradó járadékokból összeadódó jutalék szolgál, amelynek minimálbér esetén 40%-át a munkavállaló, 60%-át pedig a munkaadó fizeti.

A tagok ugyanakkor ezzel együtt is kedvezőbb körülmények között dolgozhatnak, a közérdekű szövetkezetek nagy előnye pedig, hogy a munkaadók egy helyen megtalálják a megfelelő szaktudással rendelkező nyugdíjas munkaerőt, az idősek pedig a környék összes potenciális állását.

Ennek érdekében a Nyugodt Napok már el is kezdte a munkát: többen érdeklődnek már náluk munka után, az első körben pedig igyekeznek azokat a cégeket megkeresni, akik már foglalkoztatnak nyugdíjasokat. Emellett igyekeznek országosan is terjeszkedni: nemrégiben Budapesten nyitottak egy irodát, de tárgyalnak Békéscsabán, Szegeden, Kaposváron és Tatabányán is.

Formálódik a cég is, a honlapjuk pedig már elérhető a nyugodtnapok.hu és a nyugdijas-szovetkezet.hu domain neveken, valamint itt fogják mindig közzétenni az aktuális munkalehetőségeket is. Ezeket azok is megtekinthetik majd, akik még nem tagok, tagságtól kezdve pedig mindenki pályázhat rájuk, azonos munkára jelentkezésnél azonban az elbírálásnál a részjegyek száma (belépéskor lehet venni, maximum 50 darabot), illetve a csatlakozás dátuma dönt.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Letették a Veszprémi Iparos Park alapkövét
Letették a Veszprémi Iparos Park alapkövét
A mintaprojektnek is beillő közel 9 milliárd forintos beruházással a szakképzésben tanuló fiatal generációk XXI. századi ipari körülmények között tanulhatnak helyi vállalkozók közreműködésével.
Megszűnik a 22 eurós áfamentességi értékhatár
Megszűnik a 22 eurós áfamentességi értékhatár
2021. július 1-jén az Európai Unióban megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége, 150 eurós értékig azonban a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad. A Magyar Posta automatikus vámeljárással készül a jogszabályi változásra.
Mennyi kerül egy szakmunkás pénztárcájába?
Mennyi kerül egy szakmunkás pénztárcájába?
A szakképzési centrumok megjelenésével új irányt vett a hazai munkaerőpiac is. A hiányszakmákban kezd ismét megjelenni a szakképzett munkaerő, erre pedig a fizetések is reagáltak. Több esetben már egy szakképzett ember bére felveszi a versenyt a diplomáséval.
A Pannon Egyetem kutatási eredményeiből születik meg a bioüzemanyag
A Pannon Egyetem kutatási eredményeiből születik meg a bioüzemanyag
Bioüzemanyag-termelést indított el a százhalombattai Dunai Finomítóban a Mol, az új eljárásban nem utólag keverik a biokomponenst a dízel üzemanyagba, hanem már a gyártás során, a fosszilis alapanyaggal együtt dolgozzák fel a bioalapanyagot. A MOL és a Pannon Egyetem által kifejlesztett co-processing eljárás Környezetvédelmi Innovációs Díjban részesült a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjpályázaton.
A tavalyinál több édesség fogy idén húsvétkor
A tavalyinál több édesség fogy idén húsvétkor
A tavalyi 822 tonnánál néhány százalékkal több, mintegy 850 tonnás húsvéti szezonális édesség értékesítésére számítanak idén az előzetes adatok alapján az édességgyártók, és az árbevétel 3-4 százalékos emelkedésére - mondta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének (Hunbisco) elnöke online kerekasztal-beszélgetésen kedden.