2021. május 9.
//
Gergely névnap

Megalakult Veszprém első nyugdíjas szövetkezete

2017. szeptember 7. 14:30
A Nyugodt Napok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet keretein belül a nyugdíjas munkavállalók minimális hozzájárulásért cserébe az eddigieknél jóval kedvezőbb feltételek mellett juthatnak hozzá kiegészítő jövedelemhez.

Az idősek rugalmas foglalkoztatását lehetővé tevő törvényről még három hónappal ezelőtt döntött a kormány: korábban a nyugdíjasoknak csak nagyon korlátozott lehetőségeik voltak kiegészítő jövedelemhez jutni a nyugdíj folyósításának veszélyeztetése nélkül, az eddig nem létező társasági forma viszont lehetővé teszi, hogy legitim körülmények között dolgozhassanak.

A lehetőséggel tíz veszprémi magánszemély is élt (ennyi az alapításhoz szükséges minimális létszám), akik júliusban megalapították a Nyugodt Napok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetet, majd a cégbíróság augusztus 22-én hivatalosan is bejegyezte őket – számolt be a részletekről Vojcskó János elnök csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

Kóbory Judit, Vojcskó JánosKóbory Judit, Vojcskó János

A szövetkezethez bárki csatlakozhat, kikötés azonban, hogy a tagok 90%-ban csak olyan személyek lehetnek, aki elérték az öregségi nyugdíjat, illetve nők esetében a 40 év munkaviszonyt. További feltétel a személyes közreműködés vállalása, valamint a szövetkezeti tagdíj befizetése – ez a Nyugodt Napok esetében 1000 forint. A minimális összegű hozzájárulásért cserébe viszont a tagok a korábbiaknál jóval kedvezőbb feltételek mellett vállalhatnak munkát és juthatnak kiegészítő jövedelemhez.

A törvény értelmében azoknak a munkavállalóknak, akiket a szövetkezet kiközvetít a cégeknek, a munkaadó köteles megadni a minimálbért, a foglalkoztatottak után azonban nem kell járadékot fizetnie. Ez igencsak kedvezőbb feltételeket teremt, hiszen míg a „hagyományos”, nyugdíj melletti munkaviszonyban a munkaadót a szociális hozzájárulási adóval és a szakképzési hozzájárulással együtt 23,5%-os járulékfizetési kötelezettség terhelte, a munkavállalónak pedig a jövedelme 29%-a (15%-os személyi jövedelemadó + 4%-os természetbeni egészségbiztosítási járulék + 10% nyugdíjjárulék) „veszett el”, a szövetkezeti rendszerben csak a 15%-os személyi jövedelemadót kell megfizetni.

A valóságban ugyan ennél egy picit kevesebb marad a két fél zsebében, hiszen valamiből a szövetkezetnek is működnie kell – tette hozzá Vojcskó János. Erre a megmaradó járadékokból összeadódó jutalék szolgál, amelynek minimálbér esetén 40%-át a munkavállaló, 60%-át pedig a munkaadó fizeti.

A tagok ugyanakkor ezzel együtt is kedvezőbb körülmények között dolgozhatnak, a közérdekű szövetkezetek nagy előnye pedig, hogy a munkaadók egy helyen megtalálják a megfelelő szaktudással rendelkező nyugdíjas munkaerőt, az idősek pedig a környék összes potenciális állását.

Ennek érdekében a Nyugodt Napok már el is kezdte a munkát: többen érdeklődnek már náluk munka után, az első körben pedig igyekeznek azokat a cégeket megkeresni, akik már foglalkoztatnak nyugdíjasokat. Emellett igyekeznek országosan is terjeszkedni: nemrégiben Budapesten nyitottak egy irodát, de tárgyalnak Békéscsabán, Szegeden, Kaposváron és Tatabányán is.

Formálódik a cég is, a honlapjuk pedig már elérhető a nyugodtnapok.hu és a nyugdijas-szovetkezet.hu domain neveken, valamint itt fogják mindig közzétenni az aktuális munkalehetőségeket is. Ezeket azok is megtekinthetik majd, akik még nem tagok, tagságtól kezdve pedig mindenki pályázhat rájuk, azonos munkára jelentkezésnél azonban az elbírálásnál a részjegyek száma (belépéskor lehet venni, maximum 50 darabot), illetve a csatlakozás dátuma dönt.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
Hogyan legyünk jövőálló vezetők?
Hogyan legyünk jövőálló vezetők?
Egy 2019-es felmérés szerint a jó vezető akár nyolcszorosára képes növelni a dolgozók vállalat iránti elköteleződését, ami a termelékenység javulásában, a fluktuáció mérséklődésében és a hiányzások akár 41%-os csökkenésében is megmutatkozik. A koronavírus-járvány azonban a vezetőknek is feladta a leckét, ami után egyes készségeket és helyzeteket (újra) kell tanulni.
Újítva nyitnak
Újítva nyitnak
Bár a koronavírus miatt a vendéglátóhelyek hosszú ideig nem nyithattak ki, voltak vállalkozók, akik a kényszerszünetet is arra használták fel, hogy fejlesszenek, és még színvonalasabb szolgáltatásokkal várják a visszatérő vendégeket.
109 vállalkozásnak nyújtott anyagi támogatást az önkormányzat
109 vállalkozásnak nyújtott anyagi támogatást az önkormányzat
A polgármester még feburárban jelentette be azt a 30 millió forintos csomagot, mellyel a város a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat segíti.
Elfogadta az Országgyűlés a 25 év alattiak szja-mentességéről szóló javaslatot
Elfogadta az Országgyűlés a 25 év alattiak szja-mentességéről szóló javaslatot
Elfogadta az Országgyűlés a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét lehetővé tevő törvényjavaslatot szerdán - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Facebook-oldalán.