2020. október 21.
//
Orsolya névnap

Megalakult Veszprém első nyugdíjas szövetkezete

2017. szeptember 7. 14:30
A Nyugodt Napok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet keretein belül a nyugdíjas munkavállalók minimális hozzájárulásért cserébe az eddigieknél jóval kedvezőbb feltételek mellett juthatnak hozzá kiegészítő jövedelemhez.

Az idősek rugalmas foglalkoztatását lehetővé tevő törvényről még három hónappal ezelőtt döntött a kormány: korábban a nyugdíjasoknak csak nagyon korlátozott lehetőségeik voltak kiegészítő jövedelemhez jutni a nyugdíj folyósításának veszélyeztetése nélkül, az eddig nem létező társasági forma viszont lehetővé teszi, hogy legitim körülmények között dolgozhassanak.

A lehetőséggel tíz veszprémi magánszemély is élt (ennyi az alapításhoz szükséges minimális létszám), akik júliusban megalapították a Nyugodt Napok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetet, majd a cégbíróság augusztus 22-én hivatalosan is bejegyezte őket – számolt be a részletekről Vojcskó János elnök csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

Kóbory Judit, Vojcskó JánosKóbory Judit, Vojcskó János

A szövetkezethez bárki csatlakozhat, kikötés azonban, hogy a tagok 90%-ban csak olyan személyek lehetnek, aki elérték az öregségi nyugdíjat, illetve nők esetében a 40 év munkaviszonyt. További feltétel a személyes közreműködés vállalása, valamint a szövetkezeti tagdíj befizetése – ez a Nyugodt Napok esetében 1000 forint. A minimális összegű hozzájárulásért cserébe viszont a tagok a korábbiaknál jóval kedvezőbb feltételek mellett vállalhatnak munkát és juthatnak kiegészítő jövedelemhez.

A törvény értelmében azoknak a munkavállalóknak, akiket a szövetkezet kiközvetít a cégeknek, a munkaadó köteles megadni a minimálbért, a foglalkoztatottak után azonban nem kell járadékot fizetnie. Ez igencsak kedvezőbb feltételeket teremt, hiszen míg a „hagyományos”, nyugdíj melletti munkaviszonyban a munkaadót a szociális hozzájárulási adóval és a szakképzési hozzájárulással együtt 23,5%-os járulékfizetési kötelezettség terhelte, a munkavállalónak pedig a jövedelme 29%-a (15%-os személyi jövedelemadó + 4%-os természetbeni egészségbiztosítási járulék + 10% nyugdíjjárulék) „veszett el”, a szövetkezeti rendszerben csak a 15%-os személyi jövedelemadót kell megfizetni.

A valóságban ugyan ennél egy picit kevesebb marad a két fél zsebében, hiszen valamiből a szövetkezetnek is működnie kell – tette hozzá Vojcskó János. Erre a megmaradó járadékokból összeadódó jutalék szolgál, amelynek minimálbér esetén 40%-át a munkavállaló, 60%-át pedig a munkaadó fizeti.

A tagok ugyanakkor ezzel együtt is kedvezőbb körülmények között dolgozhatnak, a közérdekű szövetkezetek nagy előnye pedig, hogy a munkaadók egy helyen megtalálják a megfelelő szaktudással rendelkező nyugdíjas munkaerőt, az idősek pedig a környék összes potenciális állását.

Ennek érdekében a Nyugodt Napok már el is kezdte a munkát: többen érdeklődnek már náluk munka után, az első körben pedig igyekeznek azokat a cégeket megkeresni, akik már foglalkoztatnak nyugdíjasokat. Emellett igyekeznek országosan is terjeszkedni: nemrégiben Budapesten nyitottak egy irodát, de tárgyalnak Békéscsabán, Szegeden, Kaposváron és Tatabányán is.

Formálódik a cég is, a honlapjuk pedig már elérhető a nyugodtnapok.hu és a nyugdijas-szovetkezet.hu domain neveken, valamint itt fogják mindig közzétenni az aktuális munkalehetőségeket is. Ezeket azok is megtekinthetik majd, akik még nem tagok, tagságtól kezdve pedig mindenki pályázhat rájuk, azonos munkára jelentkezésnél azonban az elbírálásnál a részjegyek száma (belépéskor lehet venni, maximum 50 darabot), illetve a csatlakozás dátuma dönt.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Anyagvizsgáló laboratóriummal bővült a Csatári Plast
Anyagvizsgáló laboratóriummal bővült a Csatári Plast
A Csatári Plast Kft. anyagvizsgáló laboratóriumot avatott pénteken Herenden.
Megerősítette kapcsolatát a Pannon Egyetem és a Tungsram
Megerősítette kapcsolatát a Pannon Egyetem és a Tungsram
Új együttműködési megállapodást írtak alá a Pannon Egyetem és a Tungsram vezetői – az intézmény és a cég szorosabbra fonja együttműködését a jövőben.
Szijjártó: minden feltétel adott a magyar és kirgiz vállalatok szoros együttműködéséhez
Szijjártó: minden feltétel adott a magyar és kirgiz vállalatok szoros együttműködéséhez
Magyarország és Kirgizisztán kapcsolatai soha nem voltak annyira szorosak, barátiak és stratégiai jellegűek, mint most, ezt támasztja alá, hogy minden feltétel, így többek között a jogi és a pénzügyi háttér is adott ahhoz, hogy magyar és kirgiz vállalatok között szoros együttműködés jöjjön létre - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a kirgiz-magyar üzleti fórumon kedden Budapesten.
Új villamosipari üzemcsarnokkal bővült a Csatári Plast Kft.
Új villamosipari üzemcsarnokkal bővült a Csatári Plast Kft.
A hétfőn átadott fejlesztésnek köszönhetően a nemesvámosi cég új munkahelyek megteremtéséhez is hozzájárul.
Megnyitotta új tesztpályáját a Continental Veszprémben
Megnyitotta új tesztpályáját a Continental Veszprémben
Szijjártó Péter szerint a beruházás jelzi, hogy a legmagasabb technológiai színvonalon teljesítő világvállalatok is bíznak Magyarországban.