Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
21°C
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
21°C

Mennyire változott a kötelező olvasmányok listája a gimnáziumokban?

2017. szeptember 11. 3:30
Az iskolában minden diáknak van mumusa. Akár egy tárgy, akár egy tárgyon belül egy adott téma. Ilyen lehet az irodalom órákról a kötelező olvasmány. Annak jártunk utána, mennyit változott az elmúlt években a kötelező olvasmányok listája. Erről kérdeztük Király Viktort, a Lovassy László Gimnázium irodalom tanárát is.

Egyelőre nincs tervben, hogy változtassanak a kötelező olvasmányok listáján a középiskolákban. Felmérések alapján a kortárs irodalmat szívesebben olvassák a fiatalok, ráadásul egyes szakemberek szerint az újabb műveken keresztül a klasszikusokat is jobban megérthetnék. Több tanár is próbál olyan köteteket becsempészni az órákra, amik tényleg érdeklik a gyerekeket, ám erre csak kevés idő jut a tanterv miatt.

A Lovassy László Gimnázium tradicionális iskola, mely az irodalomoktatásban is megmutatkozik. Király Viktor irodalomtanár elmondta, hajmeresztő változások nem következtek be az elmúlt 20 évben, talán csak az, hogy a 20. századi világirodalom kapott nagyobb hangsúlyt.

A kötelező olvasmányok listája ebben a gimnáziumban sem módosult, habár voltak erre tett próbálkozások. Az egyik, ha több alternatíva közül választhatnának a diákok, mit szeretnének az adott évben elolvasni. A világ megfoghatóbbá tétele régi vágy. Szerették volna, ha a kötelező olvasmányok adott témakörök köré épülnének. Ám a kötelező olvasmány mindig is az irodalomoktatás sarokköve volt, amire lehetett építeni az egész tantervet, így annak átalakítása igencsak sok problémát hozna magával.

A Lovassy László Gimnáziumban a 9. osztályban Homérosz, az Odüsszeia, a mitológiai történetek, Bibiliai szemelvények, Madách Imre, és Shakespeare-től a Hamlet került ismét a kötelező olvasmányok listájára.

10. osztályban a Zrínyi Miklós Szigeti veszedelme, Moliére Tartuffe-je, Voltaire Candide-ja, Stendhal Vörös és feketeéje mellett Katona József Bánk Bán-ja, Petőfi Sándor Az apostol című műve, Arany János Toldi estéje és Jókai Mór Az arany ember regénye van a tantervben.

11. osztályban Ibsen és Csehov műveket, Babits Mihály Jónás könyvét és Móricz Zsigmondtól a Rokonokat kell olvasniuk a diákoknak.

12. osztályban a szóbeli érettségi tételek határozzák meg leginkább, melyek azok az olvasmányok, melyek kötelező jellegűek. Illetve itt már a tanár is szabadabb kezet kap, egyeztethet a diákokkal. Ily módon Németh László, Thomas Mann, Franz Kafka, és Márai Sándor műveit olvassák.

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében egy úttörő projektbe kezdett a Pannon Egyetem a Veszprémi Ringató Körzeti Óvodával, hiszen a Pannon Egyetem Humántudományi Kar Digitális Módszertani Intézete és a Ringató Óvoda kooperációban indult a Digitális Témahéten. ma 7:23 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. tegnap 15:28 Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. 2024. április 28. 18:22 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.