2018. július 21., szombat
Dániel névnap

Megjelent a Veszprémi Szemle legújabb száma

Csütörtök délután mutatták be a Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat 46. számát az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

A folyóirat bemutatón jelen volt Porga Gyula Veszprém polgármestere, dr. Gelencsér András a Pannon Egyetem rektora, a Veszprémi szemle Várostörténeti Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke Faa Judit, valamint a folyóirat főszerkesztője, dr. Csiszár Miklós.

Porga Gyula köszöntőjében elmondta, hogy örömmel látja, hogy hónapról hónapra gyarapszik a folyóirat kedvelők és olvasók csoportja. A bemutatót a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar előadásával kezdték. Erre reagálva polgármester úr elmondta, hogy a veszprémiek szerencsések nem csak abból a szempontból, hogy történelmünk ennyire gazdag – és ezt a Szemle írásai is mutatják – de még zenével is elmondható, hiszen Csermák Antal, veszprémi származású egy darabját hallhattuk.

A polgármester elmondta, hogy a mostani szám is igen izgalmas: abban dr. Straub Gyula vegyészmérnök, egyetemi tanár 100. születésnapjára emlékeznek.

Dr. Gelencsér András arról beszélt, hogy nemcsak a Veszprémi Szemle révén, de egyre több ponton egybeforr az egyetem szerepe a város életével. Fontosnak tartják és folytatni szeretnék a további együttműködést.

A legújabb lapszámban olvashatunk Dubniczay István karrierjéről a veszprémi egyházmegyében. E téma szakérője N. Vida Beáta, aki a bemutatón még plusz érdekességeket mesélt egy kiselőadás keretében Dubniczay Istvánról és az ő Veszprémhez, valamint Zirchez való kötődéséről.

A Laczkó Dezső Múzeumról szóló írásból megismerhetjük a múzeum történetét és munkatársainak, dolgozóinak a múzeumban betöltött szerepét. Zárásként pedig Veszprém helytörténeti könyveinek bibliográfiájáról olvashatunk, valamint a könyvszemle rovatban 3 könyvet is bemutatnak.

A következő szám bemutatója novemberben lesz, tudtuk meg dr. Csiszár Miklós főszerkesztőtől.