2021. május 9.
//
Gergely névnap

Erasmus + LELLE projekt - TANULJUNK MEG TANULNI!

2017. szeptember 19. 14:10
Ugye hallottuk már, hogy az egyetem nem az életre készít fel? Ugye sokan hallottuk és tapasztaltuk, hogy az állásinterjúkon és a munkában nem a tananyagot kérdezik, hanem a kompetenciáinkat vizsgálják? Felmerült már bennünk a kétség, hogy nem tudunk kritikusan gondolkodni, nem vagyunk jó probléma megoldók? És éreztük már valaha azt, hogy az alkalmazott tanulási stratégiánk nem hatékony?

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának oktatói és támogatói csapata is gyakran szembesült ezekkel a kérdésekkel, ezért úgy döntöttek, hogy változtatnak ezen!

Ennek a folyamatnak az eredménye az ERASMUS+ program keretében támogatást nyert “LELLE - Let’s learn how to learn!” nemzetközi projekt, amelyben a Pannon Egyetem vezeti az Európa Konzorcium Regionális Fejlesztési Nonprofit Kft. (HU), a BEST Institut für berufsbezogene Weiterbildung und Personaltraining GmbH (AT), az Open University of the Netherlands (NL), és a Wrocław University of Economics (PL) által alkotott konzorciumot.

A projekttagok célja, hogy versenyképesebbé váljanak a nemzeti és nemzetközi felsőoktatási térben. Tudjuk, hogy ezt a célt akkor érhetjük el, ha a képzési kínálat vonzó és kiemelkedő minőségű, legfőképpen pedig a sikeresen elhelyezkedett frissen végzett diplomások számával mérhető. A hiányzó tanulási készségek tanításával a felsőoktatási intézmények felkészítik a hallgatóikat a munkaerőpiacra, hogy jó munkaerővé váljanak, és ne okozzon gondot a munkahelyükön kijelölt, sokszor újszerű feladatok hatékony elvégzése.

A négy partnerországban empirikus kutatást végeztek multinacionális, kis- és középvállalkozások, valamint oktatással, tréningekkel foglalkozó cégek körében, és az eredmények alapján a projekt középpontjába a következő tanulási készségek kerültek: a saját tanulási folyamat menedzselése, a kritikus gondolkodás és a problémamegoldás.

A LELLE – projekt nagy vállalása volt, hogy kísérletet tegyen a kutatásban feltárt, a felsőoktatási tantervi programok és a munkaadók által elvárt képességek közötti szakadék csökkentésére.

Ezért a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán és a Wroclaw Gazdaságtudományi Egyetemen két féléven keresztül az Üzleti Kommunikáció, a Felelősségvállalás üzleti aspektusai, Utazási irodai menedzsment és Szállodai menedzsment kurzusok tematikáiba a problémamegoldást és a kritikus gondolkodást fejlesztő tréninganyagot integrálták egy pilot (kísérleti program) keretében. A kurzusokat megelőző és követő mérések egyértelműen kimutatják, hogy a LELLE-projektben kidolgozott, tantárgyakba integrálható módszerek segítségével fejlődik a problémamegoldás és a kritikus gondolkodás is. A saját tanulási folyamat menedzseléséhez pedig egyéni coaching alkalmakat és mentorálást biztosítottunk.

A LELLE partnerek 2017 augusztusában az egy hetes balatonalmádi Summer Camp keretében az eredmények, tapasztalatok alapján összeállították a LELLE KIT Kézikönyvet.

A projekt eredményeit 2017. szeptember 26-án a LELLE Nemzetközi Konferencián mutatják be a Pannon Egyetem Kőszegi Kampuszán. A konferenciára regisztrálni az alábbi linken lehet: https://www.surveymonkey.com/r/lelleconf.

A projekttel kapcsolatos további információk a http://lelle.gtk.uni-pannon.hu honlapon érhetők el.

vehir.hu

További cikkek

Állami kitüntetéseket vettek át a Pannon Egyetem oktatói
Állami kitüntetéseket vettek át a Pannon Egyetem oktatói
Az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket adtak át a Pannon Egyetem több oktatójának.
Idegennyelvi nyári táborok a Pannon Egyetemen
Idegennyelvi nyári táborok a Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretén belül pályázatot nyújtott be az EFOP-3.2.14-17 számú „A középfokú oktatásban résztvevő tanulók nyelvtudásának javítása, valamint a sikeres emelt szintű idegennyelvi érettségire való felkészítés biztosításának megvalósítása” tárgyú felhívásra. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az EFOP-3.2.14-17-2017-00003 azonosító számú „Nyelvtanulással a boldogulásért” című pályázatot 330 000 000.- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette. A projekt 2018.január 1-jén indult és 2020. december 31-én zárul.
Nyugdíjasok is tanulhatnak az egyetemen
Nyugdíjasok is tanulhatnak az egyetemen
A Pannon Egyetem és a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet szabadegyetemet hirdet nyugdíjas korosztály számára Veszprémben. A havi rendszerességű programokon az egyetem, művészet, üzleti élet és kultúra szereplői hétköznapi nyelven adják át tudásukat.
Veszprémben is indul a Paks II. Akadémia
Veszprémben is indul a Paks II. Akadémia
Paks II. Akadémia néven képzési együttműködés jön létre az új atomerőművi blokkok kivitelezéséért felelős projekttársaság, azaz a Paks II. Zrt. és hat egyetem között. A Paks II. Akadémia program keretében szeptembertől vehetnek részt az érdeklődők az alapképzésre épülő atomerőművi üzemeltetési szakmérnök megnevezésű szakirányú képzésben. A Pannon Egyetem is a leendő képző intézmények között szerepel, az erről szóló támogatási szerződés aláírására szerdán került sor az intézmény Rektori Nagy Tanácstermében.
LELLE2 – Tanuljunk meg tanulni! – KÖZÉPISKOLÁSOK TANULÁSI KÉSZSÉGEINEK FEJLESZTÉSE
LELLE2 – Tanuljunk meg tanulni! – KÖZÉPISKOLÁSOK TANULÁSI KÉSZSÉGEINEK FEJLESZTÉSE
Az Európai Bizottság által meghirdetett ERASMUS+ Program keretében 2018-ban “LELLE2 – Tanuljunk meg tanulni! – Középiskolások tanulási készségeinek fejlesztése” címmel nyert pályázati támogatást a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara által vezetett konzorcium. Az Európai Unió 297.386,- euró összegű támogatást nyújt a 2018. szeptember 1-jén elindult 2018-1-HU01-KA201-047839 azonosító számú projekthez, amelynek tervezett befejezési dátuma 2020. december 31.