2022. július 1.
//
Annamária névnap

Szőke Kavinszki András lesz a Kabóca új igazgatója

2017. szeptember 28. 3:00
A Közgyűlés egyhangú szavazással választotta meg a Kabóca Bábszínház élére Szőke Kavinszki Andrást, aki öt évig vezetheti az intézményt.

A Kabóca Bábszínházat az elmúlt két igazgatói ciklusban, tíz éven át Székely Andrea irányította, az ő megbízatása január 31-én jár le. A direktor úgy döntött, hogy nem pályázza meg újra a pozíciót, a kiírásra pedig mindössze egy érvényes jelentkező akadt: a bábszínház színésze, Szőke Kavinszki András, akit a társulat - és mint ma kiderült, az önkormányzat közgyűlése - is támogatott.

Szőke Kavinszki András integet az idei Kabóciádén (fotó: Peka Roland / Kabóca Bábszínház)Szőke Kavinszki András integet az idei Kabóciádén (fotó: Peka Roland / Kabóca Bábszínház)

Szőke Kavinszki András a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen 2015-ben bábművész mesterdiplomát, 2013-ban művelődésszervező diplomát kapott. 2010-ben Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem Menedzsment szakán diplomázott. Huszonhét éve, 1990 óta dolgozik bábművészként. A Nagyváradi Árkádia Gyermek és Ifjúsági Színházban 1990-2010 között bábszínészként, 1995-2005 között társulatvezetőként. 2010-tól a Kabóca Bábszínház és Gyermek Közművelődési Intézmény társulatában bábszínész, továbbá 2010-2015 között a Szigligeti Színház Lilliput Társulatának művészeti igazgatója volt.

A Kabóca Bábszínház irányítását 2018. február elsején veszi át, a feladatot 2023. január 31-ig látja el.

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Új parkoló a belvárosban, közösségi térré fejlesztik a volt Várkert éttermet
Új parkoló a belvárosban, közösségi térré fejlesztik a volt Várkert éttermet
Összefoglalónk a képviselő-testület júniusi üléséről.
Nem kerülhet veszélybe az önkormányzatok működése
Nem kerülhet veszélybe az önkormányzatok működése
Az önkormányzati rezsicsökkentés megszűnése és az állatkert állítólagos nehézségei kerültek szóba napirend előtt a júniusi közgyűlésen.
Évadot zárt a Petőfi színház
Évadot zárt a Petőfi színház
Kedden tartották a társulat évadzáró ülését, ahol díjakat is átadtak.
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Négy-szög néven szerveztek kiállítást a Dubniczay-palotában a Művészetek Háza szervezésében a Múzeumok éjszakáján, ami optikai illúzió, a ritmus, a geometria és a színek eszközeinek együttes alkalmazásával vezet be egy különleges művészeti világba.
Halimbai gyógynövények – dr. Szalai Miklós hagyatéka
Halimbai gyógynövények – dr. Szalai Miklós hagyatéka
Halimbáról sok embernek a bauxitbányászat jut eszébe, és nem társítaná a gyógynövényeket a településhez. Ám kevesen ismerik dr. Szalai Miklós esperes plébános hagyatékát, ami máig meghatározza a falu életét. Emléke a hétköznapok része, és az ifjú generációkat is az ő tiszteletében nevelik.