2021. március 8.
//
Zoltán névnap

Madarak és Fák Napja

2009. május 13. 16:03
Koszorúzás, faültetés az Állatkertben a Kozmutzások segítségével.

Az ünnepet egy híres magyar ornitológus, Chernel István szervezte meg hazánkban, 1902-óta minden év májusában megemlékezünk a madarak és a fák jelentőségéről. Már akkor törvényben mondták ki, hogy a fiatalokat meg kell ismertetni a hasznos madarakkal és növényekkel.

A veszprémi Kittenberger Állat- és Növénykert a mai napon a Madarak és Fák Napja keretében megkoszorúzta Dr. Vasvári Miklós emléktábláját, aki szintén kiváló ornitológus, zoológus volt, sőt egy időben a Magyar Madártani Intézet igazgatója.

 A Kozmutza Flóra Speciális iskola már második éve működik együtt a veszprémi állatkerttel, aminek keretében közösen tartanak megemlékezést a környezet eme ünnepéről. Ma 120 sérült diák látogatott ki a parkba, ahol játékos vetélkedők segítségével ismerkedhettek meg az állatkert növény- és állatvilágával. A diákok egy új Vérjuhar-fa elültetésében is segítkeztek, így bővítve a kert növénygyűjteményét.

 

Tiger Szabolcs

További cikkek

Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
A hagyományos népi lakodalom mellett ma már legalább ennyire, ha nem jobban népszerűek a modern felfogású esküvők. Az újszerű megközelítések mellett pedig kezdenek megjelenni olyan szokások is, amelyek az ifjú páron és a násznépen kívül is felmelegítik a lelkeket. Ennek pedig csak örülni tudunk.