Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Táblát avattak Ruzitska Ignác zeneszerző emlékére

2017. október 19. 11:31
Emléktáblát avattak az egykori zeneszerző, Ruzitska Ignác tiszteletére veszprémi otthonának falán csütörtökön, születése 240. évfordulója alkalmából.

A Dózsa utca 4. szám alatti épületen elhelyezett tábláról Porga Gyula polgármester, és M. Tóth Antal, az emlékjel kezdeményezője rántotta le a leplet.

Porga GyulaPorga Gyula

A polgármester az avatás előtt arról beszélt, hogy egy város múltját nemcsak az épített környezet, hanem az előttünk itt járt nagy szellemek is fémjelzik. Őket ugyan nehezebb megfogni, megmutatni, azonban fontos tudnunk, hogy mai életminőségünket elődeink munkájának köszönhetjük, ezért emléküket éppúgy kell ápolnunk, mint épületeink állagát. Veszprémben ezért a célért számos szervezet és polgár dolgozik. Az emléktábla avatásával azonban nem lehetünk elégedettek: elődeink szellemiségéről nemcsak megemlékezni kell, hanem életben is kell tartanunk azokat.

A zeneszerző életéről és munkásságáról Rakos Miklós zenetörténeti kutató számolt be.

Rakos MiklósRakos Miklós

Ruzitska Ignác 1777. április 18-án a Pozsony melletti Bazinban született és Veszprémben halt meg 1833. február 19-én. 1800-ban történt veszprémi székesegyházi kinevezésétől haláláig, 33 éven át a dóm zenekarának koncertmestereként, majd vezető karmestereként, egyben a veszprémi polgári zenei élet irányítója és alakítójaként működött. Haydn, Mozart, Beethowen több művének veszprémi bemutatása az ő nevéhez fűződik. A századokon át máig élő „veszprémi hegedűs iskolának” (Auer Lipóttól a híres amerikai és orosz hegedűsökön át napjainkig) alapító tanára volt. Ő hozta létre és vezette az első veszprémi magyar fúvószenekart. Már 1825-ben javasolta a város tanácsának az intézményes zeneoktatás (zenede) létrehozását. Maradandó alkotása, hogy a verbunkos zenei stílus legjelentősebb alakjainak, Bihari Jánosnak, Lavotta Jánosnak, Csermák Antalnak és Rózsavölgyi Márknak a műveit összegyűjtötte és 15 kötetben, 1823-1832 között Magyar nóták Veszprém Vármegyéből címmel megjelentette. Ruzitska nélkül az utókor Bihariról, Lavottáról és Csermákról szinte semmit sem tudna. Ruzistka a 19. század első felében a veszprémi zenei élet „halhatatlan mindenese” volt.

Az emléktáblát Lugossy László szobrászművész készítette el. A nap során további programokat is szerveznek a zeneszerzőhöz kapcsolódóan: 15 órától a Dubniczay-palotában emlékülésen elevenítik meg Ruzitska szellemiségét, míg este hattól hangversenyt rendeznek a bazilikában.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.