Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tihanyi programok május elején a skanzenudvarban

2008. április 30. 19:07
 

Kovácsbemutató és lópatkolás a skanzen étteremben – május 1.

Május elseje a népszokások szerint a májusfa állításával kezdődik, mely szokásnak az eredetére több verzió létezik. Nos, ezt a hagyományt, melyet már Tihanyban is szinte elfeledtek, most felelevenítik, felállítják a májusfát, melyet csak a hó végén bontják le.

A nap folyamán kovácsbemutatót és lópatkolást tartanak, melybe bekapcsolódhatnak kicsik és nagyok egyaránt. Mindig izgalmas pillanat, mikor a kovács az izzó patkót felüti a derék paripa lábára. Füstöl, serceg a pata, de ez a lovat cseppet sem zavarja, hiszen ez neki nem fáj. Előtte, utána kovács tart bemutatót, hogyan lehet formázni a vörösen izzó fémet. A nap folyamán lovaskocsikázhatnak Tihanyban az ez iránt érdeklődők. Íjászpályát is felépítenek, ahol kipróbálhatják az érdeklődők nyilazási tudományukat. A csacsik, kecskék egész nap a gyerekek rendelkezésére állnak, a bátrabbak felülhetnek a hátukra is.

Szegedi tekerőlantos Tóni barátunk hortobágyi pásztorokkal közösen slambucfőzésre adta a fejét udvarunkban, annak érdekében, hogy a derék jó népek az országnak ezen a részén is megismerjék ennek a tipikusan hortobágyi pásztorételnek az ízét, zamatát. A slambuc hús nélküli tésztaétel, melyet a pásztorok szalonna felhasználásával készítettek, miközben a gulya delelt. Természetesen a tekerőlant, a hegedű, tán még a citera is előkerül, mert nélküle még a slambuc sem az igazi. A slambuccal egyidőben készítenek szürkemarhából pörköltet, amolyan pásztorosat. Közben a kemencében sütünk kapros-túrós pogácsát, lekváros buktát is. A főzés, étkezés közben természetesen pásztordalokat, népdalokat énekelnek. Erős, öblös hangjuk csak úgy zeng majd az udvarban.

 

Kalácsfonás a tihanyi skanzenudvarban – május 3.

Udvarunkban hagyományteremtő szándékkal rendezzük meg május 3-án a fonottkalács sütést. Ez hatalmas kihívást jelent számunkra, hiszen nem mindennapi feladatra vállalkozunk, mikor az udvarunk teljes hosszában, azaz 53 méteren fonjuk a hagyományos, hármas fonásban a kalácsot. A programba idős asszonyokat vonunk be, kik értik ezt a mesterséget, hisz gyerekkorukban gyakran készítettek efféle étkeket. A kelt tésztát lovasfogat hozza szakajtókba téve, cigányzenei kísérettel, majd az asszonyok fateknőkbe téve átgyúrják, és hurkákba formázzák a fonáshoz. A kalácsfonás közben népdalokat énekelnek, melyet jófajta cigányzenei kísérettel, tekerőlantos előadással egészítünk ki. Az általuk megfont kalácsot aztán méteres darabokra vágjuk, sütőlemezekre tesszük, majd elszállíttatjuk a közeli Balaton Pékség Kft. sütőüzemébe, Alsóörsre, ahol kisütik, majd visszaszállítják hozzánk, hogy összerakva ismét megcsodálhassuk az idős asszonyok munkáját. Természetesen ezután, bárki megkóstolhatja a remekművet.

Azért, hogy a sütés ideje alatt senki ne unatkozzon, az udvaron felállított kemencében mi is sütünk a kalácsokból, majd azt Bözsi néni lekvárjával megkenve megkóstolhatja a nagyérdemű közönség. Mindeközben cigányzenészeink és tekerőlantos barátunk, Bozsó Antal csalja elő különleges hangszeréből és torkából a hangokat. Jó hangulatú és humorú Tóni barátunk bizton elkápráztatja Önöket.

 

Csendül a nóta, perdül a tánc – május 4.

Vasárnap délután a magyarnóta- és népdalénekeseké a szerep, akik ismert és kevésbé ismert dalokat énekelnek. Ezen a délutánon a tihanyi néptáncosok tartanak bemutatót, melybe a nézelődőket is bevonják. Józsi betyár is megérkezik, és rendez ostorával egy igazi "asszonyverést". Szívesen elveri ostorával a jelentkezőket, ami azonban cseppet sem fáj, pedig csattan az ostor suhintás közben, de mire a derékra tekeredik, már csak szelíden öleli át a bátor jelentkezőt. Tele van az öreg betyár mindenféle furfangos játékkal, ami némi paraszti logikát igényel. Ezeket nagyon szeretik az emberek, mert bár egyszerűnek tűnnek, mégsem könnyű a megoldás.

 

Zatkalik András
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.