2019. február 23., szombat
Alfréd névnap

Varázsképek betűkkel öntve / Vermes Éva könyvbemutatója Veszprémben

Lírai estre invitálta az irodalomkedvelőket a Március 15. úti klubkönyvtár: Vermes Éva Egymásba zárva c. regényét ismerhette meg a közönség.

Manapság ritkán láthatunk teltházas irodalmi rendezvényt, ám a mostani minden bizonnyal kivétel. Barátai, ismerősei, kollégái körében mutatta be új regényét a régiónkhoz is kötődő Vermes Éva, akinek beszélgetőtársa Gombos Antalné volt.

A csevej a maga nemében is kimagasló értékű borító elemzésével kezdődött: az író párja, Veszeli Lajos festőművész komponálta meg a borítót, mely minden egyes elemével utal a tartalomra.

A több szálon és idősíkon futó cselekmény történelmi eseményeket (II. világháború, holokauszt) is metsz, de alapjában véve két, egymástól elszakított ember vágyódásának története. Jelentős szerepet kap a regényben a magyar táj bemutatása éppúgy, mint az egyik fő helyszín, a görögországi Szkutari.
A beszélgetés során szóba jött Vermes Éva alkotói módszere, kiváló megismerő képessége, emberszeretete.
Az írónő elárulta, hogy személyes élményei mellett pár részletben ő is, és párja, Veszeli Lajos is ott van. Ezt a kettejüket ismerők csakhamar felfedezhetik olvasás közben.
A beszélgetést Tischler Barbara, a Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjának szép felolvasása színesítette.
Az "Egymásba zárva" az élet varázsműhelyének olyan képeit önti betűsorokba, s rendezi regénnyé, aminőket a körülöttünk élők közül valószínűleg többen is megéltek már, de irodalmi szintű művé csak az író tudja formálni.