Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
30°C
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
30°C

Varázsképek betűkkel öntve / Vermes Éva könyvbemutatója Veszprémben

2009. május 19. 21:59
Lírai estre invitálta az irodalomkedvelőket a Március 15. úti klubkönyvtár: Vermes Éva Egymásba zárva c. regényét ismerhette meg a közönség.

Manapság ritkán láthatunk teltházas irodalmi rendezvényt, ám a mostani minden bizonnyal kivétel. Barátai, ismerősei, kollégái körében mutatta be új regényét a régiónkhoz is kötődő Vermes Éva, akinek beszélgetőtársa Gombos Antalné volt.

A csevej a maga nemében is kimagasló értékű borító elemzésével kezdődött: az író párja, Veszeli Lajos festőművész komponálta meg a borítót, mely minden egyes elemével utal a tartalomra.

A több szálon és idősíkon futó cselekmény történelmi eseményeket (II. világháború, holokauszt) is metsz, de alapjában véve két, egymástól elszakított ember vágyódásának története. Jelentős szerepet kap a regényben a magyar táj bemutatása éppúgy, mint az egyik fő helyszín, a görögországi Szkutari.
A beszélgetés során szóba jött Vermes Éva alkotói módszere, kiváló megismerő képessége, emberszeretete.
Az írónő elárulta, hogy személyes élményei mellett pár részletben ő is, és párja, Veszeli Lajos is ott van. Ezt a kettejüket ismerők csakhamar felfedezhetik olvasás közben.
A beszélgetést Tischler Barbara, a Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjának szép felolvasása színesítette.
Az "Egymásba zárva" az élet varázsműhelyének olyan képeit önti betűsorokba, s rendezi regénnyé, aminőket a körülöttünk élők közül valószínűleg többen is megéltek már, de irodalmi szintű művé csak az író tudja formálni.
 

Zatkalik András
további cikkek
José Cura és a tanításai VeszprémFest José Cura és a tanításai A VeszprémFest szerdai napján José Cura argentin operaénekes lépett a História Kert színpadjára. Napjaink egyik legfoglalkoztatottabb művésze, akinek jelenléte némiképp nosztalgiával is szolgálhatott, hiszen 2004-ben az ő fellépésével indult útjának a VeszprémFest, azt követően pedig 2010-ben és 2018-ban is színpadra állt. A szerdai operaest nem csupán egy fellépés volt, amely zenei elemekből tevődött össze, hanem akaratlanul is valódi tanítást prezentált az argentin operacsillag. ma 13:49 Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Hybridart Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Június 21-én hivatalosan is megnyílt Veszprém minden bizonnyal legszínesebb helyszíne, a BLOKK Art&Design. A színes konténerekből kialakított közösségi tér a kreativitás és a művészet különös találkozásának origója. A szervezői megálmodtak egy pop-up helyszínt, amellyel új színt hozhatnak a veszprémi nyárba és a Gyárkertbe. Egy olyan találkozási pont jött létre, ahol a kortárs művészet iránt érdeklődők, a környékbeli fiatalok, a családosok, vagy épp a városba érkező pihenni vágyók egyaránt megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programokat.  2024. július 16. 14:15 A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A 2023-as első INOTA Fesztivál fényművészeti programjának egyenes ági folytatásaképp jelentkezik most augusztus 30-tól a háromnapos INOTA Focus: RADIANCE, hogy ismét összekapaszkodjon az üzemen kívüli inotai hőerőmű és a kortárs vizuális kultúra. Az INOTA Fesztivál az Erste támogatásával ráadásul fényművészeti pályázatot is hirdet. 2024. július 16. 22:02 Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Gyárkert Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Veszprém kártya-tulajdonosok kedden délelőtt 10 órától válthatnak jegyet a koncertre, a többiek csütörtöktől csak. 2024. július 15. 12:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.