Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
29°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
29°C

Fintortól a Gizella-díjig

2009. május 22. 16:08
A kultúra fenntarthatja magát hosszú távon is - vallja Muraközy Péter alias Murak, a veszprémi underground élet atyja.

Muraközy Péter alias Murak, a veszprémi underground élet atyja is részesült a közelmúltban Veszprém egyik legrangosabb elismerésében, a Gizella-díjban. Az elmúlt húsz évet értékelve úgy gondolja, bizonyos szempontból hazánk már túlszárnyalta a nyugatot.

- A rendszerváltás után még úttörőként próbáltunk érvényesülni az Enyhe Fintor Klubbal. Akkor még jórészt művházas koncertekre járhattak az emberek, de. szerencsére Magyarország már utolérte a kultúra ezen területén a környező nemzeteket, és talán az emberek nyitottságában, fogékonyságában túl is szárnyalta – fejti ki Péter.
- Ahogy az idő múlt, úgy változtak az igények, mi meg kiöregedtünk. Tíz év után azt vettük észre, hogy nincs már létjogosultsága a Fintornak. Új helyet kezdtünk keresni, amivel megújulva hosszú távon gondolkodhatunk. Ez lett végül a mostani Expresszó, amibe már egyedül vágtam bele, a többiek közül ugyanis valaki úgy érezte, hogy kiöregedett, másvalaki meg másban látott lehetőséget.

- A kultúra fenntarthatja magát hosszú távon is – vallja interjúalanyunk -, persze nem mindegy, melyik területéről van szó. Az utóbbi időben az MR2 adott jó lehetőséget a magyar zenekaroknak, így a koncertekre is nagyobb az igény. A mostani fiataloknak eszébe sem jut megvenni a zenéket, ezért az együttesek számára a fellépések jelentik a fő bevételt.
A Gizella-díjas szervező nevéhez fűződik az Utcazene Fesztivál.

- A válság idén nehezíti a dolgunkat, nehéz támogatót találni. A fesztivál ingyenes, lehet, hogy ezért a gazdasági helyzet még pozitívan is befolyásolhatja.
Évről évre visszatérő téma, hogy Kossuth utca környékén lakók hangosnak találják a fesztivált.

- Többször is beszéltem erről a polgármesterrel, és úgy gondolom, erre megoldást találni nem a szervezők dolga – fejti ki Péter. - Ha szerződésünk van a várossal akár írott, akár elvi síkon, és szükség van az Utcazenére, akkor álljanak ki mellette, és kezeljék a lakossági panaszokat, amiknek néha nagyobb a füstje, mint a lángja. Tavaly például előbb érkezett bejelentés, mint hogy a fesztivál elkezdődött volna. Spanyolországban, ahol ezeréves kultúrája van a hasonló megmozdulásoknak, fel sem merül senkiben, hogy a Fiesta legyen halkabb. Persze ez nem lehet párhuzam Veszprémmel, de bízom benne, hogy néhány év múlva az érintett lakók si jobban elfogadják a fesztivált. Álszent lennék, ha azt mondanám, nem hangos, vagy nem pisilnek egyesek a bokorba. De ezt fel is vállalom.

Kocsis Sándor
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. ma 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. tegnap 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. tegnap 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.