Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fintortól a Gizella-díjig

2009. május 22. 16:08
A kultúra fenntarthatja magát hosszú távon is - vallja Muraközy Péter alias Murak, a veszprémi underground élet atyja.

Muraközy Péter alias Murak, a veszprémi underground élet atyja is részesült a közelmúltban Veszprém egyik legrangosabb elismerésében, a Gizella-díjban. Az elmúlt húsz évet értékelve úgy gondolja, bizonyos szempontból hazánk már túlszárnyalta a nyugatot.

- A rendszerváltás után még úttörőként próbáltunk érvényesülni az Enyhe Fintor Klubbal. Akkor még jórészt művházas koncertekre járhattak az emberek, de. szerencsére Magyarország már utolérte a kultúra ezen területén a környező nemzeteket, és talán az emberek nyitottságában, fogékonyságában túl is szárnyalta – fejti ki Péter.
- Ahogy az idő múlt, úgy változtak az igények, mi meg kiöregedtünk. Tíz év után azt vettük észre, hogy nincs már létjogosultsága a Fintornak. Új helyet kezdtünk keresni, amivel megújulva hosszú távon gondolkodhatunk. Ez lett végül a mostani Expresszó, amibe már egyedül vágtam bele, a többiek közül ugyanis valaki úgy érezte, hogy kiöregedett, másvalaki meg másban látott lehetőséget.

- A kultúra fenntarthatja magát hosszú távon is – vallja interjúalanyunk -, persze nem mindegy, melyik területéről van szó. Az utóbbi időben az MR2 adott jó lehetőséget a magyar zenekaroknak, így a koncertekre is nagyobb az igény. A mostani fiataloknak eszébe sem jut megvenni a zenéket, ezért az együttesek számára a fellépések jelentik a fő bevételt.
A Gizella-díjas szervező nevéhez fűződik az Utcazene Fesztivál.

- A válság idén nehezíti a dolgunkat, nehéz támogatót találni. A fesztivál ingyenes, lehet, hogy ezért a gazdasági helyzet még pozitívan is befolyásolhatja.
Évről évre visszatérő téma, hogy Kossuth utca környékén lakók hangosnak találják a fesztivált.

- Többször is beszéltem erről a polgármesterrel, és úgy gondolom, erre megoldást találni nem a szervezők dolga – fejti ki Péter. - Ha szerződésünk van a várossal akár írott, akár elvi síkon, és szükség van az Utcazenére, akkor álljanak ki mellette, és kezeljék a lakossági panaszokat, amiknek néha nagyobb a füstje, mint a lángja. Tavaly például előbb érkezett bejelentés, mint hogy a fesztivál elkezdődött volna. Spanyolországban, ahol ezeréves kultúrája van a hasonló megmozdulásoknak, fel sem merül senkiben, hogy a Fiesta legyen halkabb. Persze ez nem lehet párhuzam Veszprémmel, de bízom benne, hogy néhány év múlva az érintett lakók si jobban elfogadják a fesztivált. Álszent lennék, ha azt mondanám, nem hangos, vagy nem pisilnek egyesek a bokorba. De ezt fel is vállalom.

Kocsis Sándor
további cikkek
Meghalt Liam Payne, az egykori One Direction fiúzenekar tagja gyászhír Meghalt Liam Payne, az egykori One Direction fiúzenekar tagja A Buenos Aires-i rendőrség tájékoztatása szerint 31 éves korában elhunyt Liam Payne, a One Direction zenekar tagja, miután kizuhant egy helyi hotel harmadik emeletéről.  tegnap 12:00 Tízéves az Amigos a gyerekekért Alapítvány Forgács-Fábián Sára Tízéves az Amigos a gyerekekért Alapítvány Forgács-Fábián Sára tíz évvel ezelőtt hozta létre az Amigos a gyerekekért Alapítványt, a kórházban fekvő gyerekeket segítő nonprofit szervezetet. tegnap 21:45 Színházi előadást mutattak be a veszprémi fogvatartottak Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Színházi előadást mutattak be a veszprémi fogvatartottak Kedd délután volt a Jóra való buzgóság című előadás bemutatója, melyet a szabadságvesztésüket a veszprémi bv. intézetben töltő fogvatartottak mutattak be. A darabot Várnagy Andrea, Liszt Ferenc-díjas zongoraművésznő szakmai irányításával állították színpadra, és a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság színháztermében mutatták be. 2024. október 16. 15:18 Három éve pezsegteti a belváros kultúráját és gasztronómiáját a KUNSZT kultúra Három éve pezsegteti a belváros kultúráját és gasztronómiáját a KUNSZT Már három éve pezsegteti Veszprém belvárosának kultúráját és gasztronómiáját a KUNSZT brunch-bisztró, ahol az születésnapi hétvége során új kiállítással és zenei élményekkel is lehetett találkozni, miközben konyhában és a pultban sem volt megállás egy pillanatig sem. 2024. október 14. 16:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.