2020. október 21.
//
Orsolya névnap

Lesz-e aranyvasárnap?

2009. május 22. 18:49
Mocsai Lajos: "A játékosaim kötelezettséget vállaltak, hogy Marian Cozma posztumusz bajnok legyen."

 

Az MKB Veszprém Kc 2:0-ra vezet a bajnoki döntőben, miután hazai pályán hét góllal, idegenben pedig egyetlen találattal felülkerekedett a Pick Szeged együttesén.

Amennyiben a vasárnap 12.45-től kezdődő összecsapáson is győznek a Mocsai-legények a Veszprém Arénában, úgy a 17. bajnoki címét szerezhet meg a veszprémi kézilabadacsapat.

A harmadik ütközet ellőt az MKB VKC vezetőedzőjével,  Mocsai Lajossal beszélgettünk.

–Mennyire friss a társaság a hátuk mögött hagyott hosszú menetelés után?
– Valóban komoly sorozatmérkőzéseken vagyunk túl, s egyre nehezebb fenntartani ezt a nagy dinamikát, amit egész évben diktáltunk. Remélem, hogy sikerül tartanunk a ritmust az utolsó mérkőzésekre – mert egyelőre nem szeretnék utolsó mérkőzésről beszélni.
A Szeged mind játékerőben, mind stratégiában folyamatosan erősödő csapat, amely nemzetközi játékosállománnyal rendelkezik. Nagy ambícióval, összefogottan, sokoldalúan készülünk erre a meccsre. Ilyenkor a lelkesedés, a belső tűz hajtja az embereket. A játékosok nagyon várják a vasárnapi meccset, de ilyen hosszú sorozatok után valóban megfigyelhető, hogy a játékosok frissessége megkopik

– Kedden idén már ötödik alkalommal győzte le a Veszprém a nagy rivális Szegedet. Mennyire nehéz feladat ilyenkor két lábbal a földön tartani a fiúkat?
– Ez a legfontosabb feladat, mert a legnagyobb hiba most az lenne, hogy egy szoros egygólos szegedi győzelem, illetve a hétgólos hazai siker ellenére is nagyon erős dinamikájú, nagy igénybevételt jelentő első mérkőzés után lebecsülnénk az ellenfelet. Nagyon komolyan készülünk, s óva intek mindenkit, hogy arra várjon, hogy ez egy könnyű mérkőzés lesz. A Szeged fizikai adottságok, lövő erő, stratégia terén is nagyon kemény ellenfél.

– A Szeged malmára hajthatja a vizet, hogy ők gyakorlatilag veszteni való nélkül léphetnek pályára, miközben a mienk bajnokok lehetnek vasárnap. Így a Veszprémnek talán éppen most kell a legjobb produkcióval előrukkolni…
– Ezt a mérkőzést a hazai közönség támogatásával óriási küzdelemben kell lejátszani. Egy sportszerű, korrekt, de nagyon kemény harcban. Ezért küzdöttünk egész évben hogy eljussunk idáig. Nem a játék minősége fog elsősorban dönteni, hanem a küzdelem, amelybe óriási elánnal kell belevetni magunkat.
Vannak elkötelezettségeink a klub, a szponzorok, s nem utolsósorban a közönségünk iránt. Ez az erő, ami velünk van, ezt Cozma édesapjának is köszönhetjük, aki a fiaivá fogadta ezt a csapatot. A játékosaim pedig kötelezettséget vállaltak, hogy Marian Cozma ebben az évben posztumusz bajnok legyen. S ez borzasztó mély elkötelezettség, így nem nagyon lehet könnyelműen venni semmit. A csapatnak vannak erkölcsi, morális elkötelezettségei és tartalékai. Ezek mentén fogunk küzdeni vasárnap.

– Ön korábban is említette, hogy amíg Veszprémben dolgozik, minden igyekezetével azon lesz, hogy a két klub között sportszerű versengés legyen. Úgy tűnik, hogy ez idén eddig megvalósul…
– Igen, s szerintem ez egy óriási előrelépés, hogy a két klub vezetői, edzői, játékosai között normális, férfias rivalizálás van, amely nem megy túl a sport keretein. Kifejezetten örülök, hogy ezt minden résztvevő fél így gondolta, s így is cselekedik.

Zatkalik Dávid