2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Veszprém volt a Szociális Ágazati Konzultáció első állomása

2018. január 12. 4:02
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által szervezett új program a megújulás-felkészültség-minőség jelszavak mentén tűzte ki céljait, s ezeket ismertették az Agórában csütörtök délelőtt.

Földesi Erzsébet, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa ügyvezetője kiemelte, nagy öröm, hogy a szociális ágazati fórum első programja a fogyatékosság témája köré szerveződött. Elmondta, a 2004-ben megalakult tanács tíz regionális és országos szervezetet fog közre, s azért jött létre, hogy az Európai Fogyatékosügyi Fórum tagja lehessen, amelynek célja, hogy az Európai Unió politikája tükrözze a fogyatékos emberek érdekeit. A tanács partnerségre törekszik minden olyan emberrel és szolgáltatással, amely a fogyatékosság ügyében érintett.

Földesi Erzsébet, a FESZT ügyvezetőjeFöldesi Erzsébet, a FESZT ügyvezetője

Némedi Lajos, alpolgármester köszöntőbeszédében hangsúlyozta, Veszprém városa több projektet is indított, amely a szociális ügyeket tűzte ki tárgyául, s más, nem maga szervezett projekteket is nagy odafigyeléssel támogat. Külön hangsúlyos szerepet kap a szociális gyermekvédelem, és a gyermekjóléti feladatok ellátása.

Némedi Lajos, alpolgármesterNémedi Lajos, alpolgármester

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kiemelte, fontos, hogy a most létrejött szociális ágazati konzultáció mindig máshol szerveződjön meg, és más ágat képviseljen. Hangsúlyozta, a fogyatékosság területét érintő kérdésekben az elmúlt években az elhatározott irányokat sikerült tartani. Alapvető cél, hogy a fogyatékkal élő emberek látható, hallható tagjai lehessenek a társadalomnak, ezért fontos számukra az önrendelkezés biztosítása, a társadalmi aktivitásuk elősegítése. A jelenlegi fejlesztési szakaszban a szociális ágazatban rendelkezésre álló 410 milliárd forintból 100 milliárd forintot tudtak a fogyatékkal élők ügyeire fordítani. Ennek egyik kulcsprogramja volt ebben az évben a támogatott lakhatás, amely lehetővé tette 2500 ember nagy intézményből való kiköltözését, s ez a program a következő években is folytatódni fog.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkáraCzibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára

A foglalkoztatás tekintetében a kormány 42 milliárdos bértámogatással bíztatja, s versenyre ösztönzi a cégeket, hogy fogyatékkal élő embereket alkalmazzanak, hiszen a foglalkoztatottság az elmúlt években ugyan emelkedett, de még mindig 40 százalék alatt van. Elmondta, a fogyatékkal élő emberekkel foglalkozó szakértők képzésének erősítésére is odafigyelnek a továbbképzési rendszer átalakításával.

Tokos Bianka
Szalai Csaba

További cikkek

Gyurcsány után Márki-Zayjal kampányolt együtt Csonka Veszprémben
Gyurcsány után Márki-Zayjal kampányolt együtt Csonka Veszprémben
Péntek délelőtt az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter látogatott Veszprémbe, hogy ugyanott, ahol pár nappal korábban Gyurcsány Ferenc, most ő is arra biztassa a veszprémieket, hogy április 3-án szavazzanak Csonka Balázsra, az ellenzék közös jelöltjére. A fórumon a buzdító és a fideszesek szempontjából fenyegető kijelentések mellett néhány meglepő következtetés is elhangzott a jelöltektől.
Bayer Zsolt: helló világ, a magyarok még itt vannak!
Bayer Zsolt: helló világ, a magyarok még itt vannak!
Európa ma nem London, Párizs vagy Berlin, hanem Varsó, Budapest, Prága, Zágráb és a Baltikum – mondta Bayer Zsolt a Herenden tartott kedd esti előadásán.
Online pályázati tájékoztatót és fogadóórát tart a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
Online pályázati tájékoztatót és fogadóórát tart a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
A nagy érdeklődésre számot tartó pályázati felhívásokkal kapcsolatban március 10-én 15:30 és 17 óra között online pályázati tájékoztató fórumot tart a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. Az online eseményen összefoglaló tájékoztatót tart és a felmerülő kérdésekre is válaszol Mihályi Patrícia a Veszprém-Balaton Zrt. pályázati és forrástermelési koordinátora.
Novák Katalin: ma már becsülete van a nagycsaládosoknak
Novák Katalin: ma már becsülete van a nagycsaládosoknak
Korábban furcsán néztek a nagycsaládosokra, ma már becsületük van. A kormány nem kényszerít gyerekvállalásra, de ha valaki szülővé válna, maximálisan támogatják a törekvést- mondta Novák Katalin államtitkár csütörtök este Veszprémben.
Nem krumplit szállít a V-Busz
Nem krumplit szállít a V-Busz
Hosszú huzavona után csütörtök este sikerült megtartani azt az ellenzéki közmeghallgatást, amelynek célkeresztjében a V-Busz működése és menetrendje állt. A Városházán az előzetesen várt paprikás hangulat helyett végül kialakult a sokak által hiányolt párbeszéd.