2020. október 29.
//
Nárcisz névnap

A bizonytalan világban Brusznyai szellemisége legyen a kapaszkodó

2018. január 14. 4:11
Hagyományos emlékhangversennyel és díjátadóval tisztelegtek Brusznyai Árpád emléke előtt a Brusznyai Alapítvány rendezésében szombat este a Pannon Egyetem aulájában.

Éppen 60 éve, hogy az 56-os hős mártírhalált halt, és közel 30 éve, hogy „feltámadhatott” Veszprémben – idézte fel az esemény kezdetén Brusznyai Árpád életének és hagyatékának kronológiáját Imre Frigyesné, az alapítvány kuratóriumi elnöke. 25 éve, amikor először csatlakozott az emlékhangversenyhez a Mendelssohn Kamarazenekar, a méltó keretet is sikerült megtalálni az emlékezéshez.

Imre FrigyesnéImre Frigyesné

De nemcsak a szelíd forradalmár emlékének életben tartása zajlik évtizedek óta, hanem gazdagítása is. Ékes példája ennek a napokban megjelent három Brusznyai-könyv: a tanulmány- és dokumentumkötetek révén remélhetőleg tovább tisztul a kép a veszprémi forradalomról, Brusznyai Árpád életéről, személyiségéről, az özvegy, Brusznyai Árpádné Honti Ilona Naplója pedig érzelmileg is közelebb hozza hozzánk a történteket. Imre Frigyesné úgy fogalmazott: köszönettel tartoznak az összefogásért, a továbbiakban pedig mindenkinek azt kívánja, ebben a bizonytalan értékrendű, érdekektől szabdalt világunkban Brusznyai Árpád szellemisége, erkölcsisége legyen továbbra is a mérce és biztos kapaszkodó számukra.

Évek óta hagyomány, hogy ekkora adják át a legkiválóbb tanárnak és diáknak járó Brusznyai-díjat, melyet az adományozottak Inotay Nórától, Brusznyai unokájától vehettek át.

Kovácsné Siffer AnikóKovácsné Siffer Anikó

2018-ban a Brusznyai Árpád emlékérmet a tanárok közül Kovácsné Siffer Anikó, a Veszprémi Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola tanára vehette át. Kovácsné Siffer Anikó 1979-ben szerzett gyógypedagógusi, később általános iskolai majd középiskolai tanári diplomát német és angol nyelvből. Jelenleg mindennapos tanári tevékenysége mellett az Eszterházy Egyetem Oktatás 2030 Tanulástudományi Kutatócsoportjának idegen nyelvű szakértője. Szakmaválasztása minden esetben a gyermekek, fiatalok iránti mély szeretetére, elhivatottságára utal. Iskolájában német és angol nyelvet tanít, valamint diszlexiás, diszgráfiás tanulók fejlesztő pedagógusa. Nyelvtanári tevékenységében törekszik az idegen nyelvi környezet megteremtésére. Folyamatosan tartja a kapcsolatot az intézmény németországi partneriskolájával, diákcsere programok szervezője. Szakmai kapcsolatot ápol a Pannon Egyetem Tanárképző Intézetével, és mint szakvizsgázott mentor tanár rendszeresen fogad egyetemi hallgatókat szakmai gyakorlatra. Szaktanári tevékenységének fontos területe a tehetséggondozás. Rendszeresen és sikeresen készít fel diákokat nyelvi versenyekre és nyelvvizsgára. Nemcsak jól képzett, sikeres nyelvtanár, hanem vérbeli pedagógus is, aki soha nem megy el pedagógiailag hasznosítható helyzetek mellett. Mint osztályfőnök, szaktanár és mentor remekül motiválja tanítványait.

Inotay Nóra, Tóth Itsván Imre, Kovácsné Siffer AnikóInotay Nóra, Tóth Itsván Imre, Kovácsné Siffer Anikó

A legkiválóbb diáknak Tóth István Imre, a Padányi Katolikus Iskolavégzős diákja bizonyult. István Balatonkenesén él, az általános iskolát itt végezte alapfokú művészeti iskolában, végig kitűnő eredménnyel. Számtalan rajz- és képzőművészeti versenyen ért el dobogós helyezést. A tudományok közül már ekkor a biológia érdekelte, 2014-ben a Bendegúz Tudásbajnokságon országos első helyezést ért el. 2014-től a Padányi Katolikus Iskola humán orientációjú osztályának diákja. Állatorvosnak, majd ornitológusnak készül. Távolabbi céljai között szerepel egy madárpark létrehozása. Aktív szervezője iskolájában a Magyar Madártani Intézet által kiírt „Madárbarát Iskola” pályázat megvalósításának. Kreativitását, tehetségét az osztály – és iskolaközösség szolgálatában is kamatoztatja. A 2016-ban a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi kara által meghirdetett országos versenyen az „Instagramma” kategória győzteseként iskolájának is hírnevet szerezett. Lelkesen vesz részt lakóhelye, Balatonkenese kulturális és hagyományőrző tevékenységében is. Cikkeket ír, nyáron teremőr és tárlatvezető a tájházban, kisfilmet készített településéről. Tóth István Imre jó példa arra, hogy az egyéni és a közösségi célok összhangba hozhatók, hogy a személyiség, tehetség kibontakoztatására akkor is van lehetőség, ha közben nem felejtkezünk el gyökereinkről, társainkról, felnevelő közösségeinkről.

Rábai ZsanettRábai Zsanett

A díjátadó után Rábai Zsanett, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja olvasott fel részleteket Honti Ilona Naplójából, majd a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola tanulóival és a Brusznyai Oratóriumkórussal kibővült Mendelssohn Kamarazenekar adott hangversenyt.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba

További cikkek

Megbocsátani, de sohasem feledni!
Megbocsátani, de sohasem feledni!
A Megyeház téren a Brusznyai-emlékmű előtt tartották az október 23-i központi ünnepséget Veszprémben. A megemlékezésen Brusznyai Árpád forradalmi szerepvállalása mellett az '56-os események résztvevőinek és a ma élő embereknek a felelőssége is felmerült.
Így zajlott az '56-os forradalom Veszprémben, napról napra
Így zajlott az '56-os forradalom Veszprémben, napról napra
Mára történelem, mégis oly közel van még, hogy nem kell régészeti leletekért a földbe ásni, csupán végigsétálni a helyszíneken, beszélgetni azokkal, akik átélték 1956 eseményeit. Az évforduló alkalmával kronológiailag összegyűjtöttük, hogyan zajlott Veszprémben a forradalom.
Állami kitüntetéseket vettek át a Pannon Egyetem oktatói
Állami kitüntetéseket vettek át a Pannon Egyetem oktatói
Az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket adtak át a Pannon Egyetem több oktatójának.
Idegennyelvi nyári táborok a Pannon Egyetemen
Idegennyelvi nyári táborok a Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretén belül pályázatot nyújtott be az EFOP-3.2.14-17 számú „A középfokú oktatásban résztvevő tanulók nyelvtudásának javítása, valamint a sikeres emelt szintű idegennyelvi érettségire való felkészítés biztosításának megvalósítása” tárgyú felhívásra. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az EFOP-3.2.14-17-2017-00003 azonosító számú „Nyelvtanulással a boldogulásért” című pályázatot 330 000 000.- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette. A projekt 2018.január 1-jén indult és 2020. december 31-én zárul.
Nyugdíjasok is tanulhatnak az egyetemen
Nyugdíjasok is tanulhatnak az egyetemen
A Pannon Egyetem és a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet szabadegyetemet hirdet nyugdíjas korosztály számára Veszprémben. A havi rendszerességű programokon az egyetem, művészet, üzleti élet és kultúra szereplői hétköznapi nyelven adják át tudásukat.