2020. május 25. // Orbán névnap

5 ok, amiért igazán szerethető egy téli utazás

2018. január 22. 1:00
Igaz, hogy télen a medve se dugja ki az orrát a barlangjából, ha viszont igazi lelki felüdülésre vágyunk, és még jó áron is, érdemes fogni a sátorfánkat és felfedezni a világot. Hogy miért éri meg még áttenni a nyaralást a hideg hónapokra? Mondok 5 jó indokot, és 5 érdekes desztinációt is mutatok hozzá.

1. Hóban minden szebb

Tudom, hogy vannak megátalkodott télgyűlölők, akik még a havat is legszívesebben a sarkvidékekre száműznék, ha már ott úgyis olvadnak a jégsapkák, de a többségünket azért még nevetségesen boldoggá tudja tenni egy szép fehér táj látványa. Mivel itthon erre sokszor csak március 15-én és április 1-jén van lehetőség, amikor tényleg senkinek sem hiányzik már egy hózápor, a megoldást valahol északon érdemes keresni.

Fotó: polkadotpassport.comFotó: polkadotpassport.com

Finnországban pedig nagyjából biztosan meg is fogjuk találni. Helsinkibe a Norwegian Air International járataival már akár átszállás nélkül, két óra alatt eljuthatunk, ahol a saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg ember és a természet harmonikus kapcsolatát. A helyi komp például 15 perc alatt visz át Suomenlinna hat szigetére, amelyek bámulatos szépségű kerteket, romokat és csatornákat, valamint rendkívül hangulatos kis helyeket rejtenek. Visszatérve a szigetekről, a Cafe Regatta piros-fehér festésű faházikójában egy kávé kortyolgatása mellett csodálhatjuk a szomszédos befagyott tavat, később kipróbálhatjuk a helyi szaunákat, míg a Helsinki Művészeti Múzeumban a híres finn képzőművészeti alkotások várnak. Ami pedig a még több havat illeti, irány Lappföld, ahol rénszarvasokat is simogathatunk az erdő közepén.

2. Télen sokkal olcsóbban utazhatunk

Mivel a vakáció ideje hagyományosan még mindig a nyári hónapokra esik, értelemszerűen az árak is magasba szöknek. Szezonon kívül viszont gyakorlatilag fillérekért utazhatunk. Különösen igaz ez Európán belül, ahol január-februárban akár 10 ezer forintból kijön egy retúr repjegy, de egy egzotikus úticélra szólóhoz is jutányosabb áron juthatunk hozzá.

Fotó: beingatraveler.comFotó: beingatraveler.com

Míg a legtöbb a helyen a monszun időszak ilyenkor egy kicsit bele tud rondítani ebbe a szép képbe, Srí Lankán februártól kezdve szinte alig esik az eső, így igazán kellemes körülmények között fedezhetjük fel ezt a csodásan szép helyet. Amennyiben a városban maradnánk, híres látványosság a Jami Ul-Alfar-mecset, mely halványan a moszkvai Kreml-re emlékeztet, illetve a Viharamahadevi Park, melyben egy hatalmas Buddha szobrot is találhatunk. Az igazi csemege viszont a városon kívül vár a buja zöld esőerdőkben, a Mackwood teaültetvényeken, a Minneriya Nemzeti parkban vagy éppen Anuradhapura ősi városában.

3. Nem kell megküzdeni a tömegekkel

Vannak azok a lenyűgöző fotók a velencei kanálisokról meg a hosszan kígyózó kínai nagy falról és a homokos tengerpartokról, és ott van a valóság az egymás szemét szelfibottal kiverő turistahadakkal, amelyektől semmit nem látni a Trevi-kútból és meg sem lehet mozdulni a kínai nagy falon. Az előző pontnál felvázolt okokból kifolyólag nyáron nemcsak az árak magasak, de az egy négyzetméterre jutó turisták száma is, ami néha igencsak elronthatja az utazásunkat.

Hiába Portugália és a világ egyik legszebb tengerpartja például az Atlanti-óceánnál fekvő Praia de Marinha, ha semmit nem látunk belőle a sok törülközőtől és fürdőzőtől. Pedig a hely és maga a tudat, hogy az óceán nyaldossa a lábunkat, önmagában is megér egy misét. Innen mintegy 3 óra autóútra fekszik Lisszabon, ami szintén egyre népszerűbb úti cél: a Belém-toronyból nyíló fenséges kilátás, a színes, dimbes-dombos utcácskák, a sárga villamos sokakat elvarázsol. Ha itt vagyunk, kóstoljuk meg a a foszlós Bolas de Berlim fánkot és a malachússal és káposztával töltött Sopa de Pedra kőlevest is.

4. Nincs túl meleg

Nyilván megvan a különös hangulata a fülledt nyári napoknak is, amikor a szél enyhe lengedezése is felüdülésként hat, ha viszont nem azok a tipikus tengerparti henyélők vagyunk, sokkal inkább kalandorok és felfedezők, a tavaszias napok az ideálisak a városlátogatásra.

Éppen ezért érdemes ilyenkor felfedezni például a marokkói Chefchaouen híres kék városkáját, ahol nagyon kellemes 20 fok feletti időjárás fogad bennünket. Az 1471-ben épített erődváros kék színét illetően sok legenda terjeng, az viszont egyáltalán nem legenda, hogy a városka szinte minden háza, ajtaja kék színben pompázik, amelyet a színes virágcserepek, fűszerek és a textíliák még hangulatosabbá varázsolnak. Ha a WizzAir Agadirba tartó járatát választjuk, az Atlanti-óceánt is megcsodálhatjuk, az építészeti remekművekről nem is beszélve, míg Tangerbe átautózva Herkules barlangját is megtaláljuk.

5. A szürke hidegben sokkal átütőbbek az élmények

Nyáron még egy olyan relatíve kis városban is egymást érik az élmények, mint Veszprém. Így aztán bármennyire is csodás tud lenni egy nyaralás, a sok jó közepette talán egy kicsit kevésbé tudjuk értékelni mindazt, amit ad. A szürke téli napokban viszont akkora flow-ként hathat ránk egy élményekkel teli utazás, aminek a hatását akár hónapokon keresztül érezhetjük.

Ha pedig flow, az új-zélandiak nagyon értenek hozzá. Már maga a tolkieni / Peter Jackson-i táj is ámulatba ejt, de Hobbit-falván sétálva, a Zöld Sárkányban felszolgált sört iszogatva tényleg úgy érezhetjük, mintha a Gyűrűk ura egyik jelenetébe csöppentünk volna. A fényképezőnket szigorúan el kell tenni a Waitomo barlangban, de a világító férgek látványa amúgy is inkább olyasmi, amit helyben kell értékelni, nem utólag, a fotókat visszanézegetve. Az Oamaru kikötő aranyos kék pingvinjei ugyancsak olyan mosolybombaként szolgálnak, amely újra és újra hatni kezd, ha felidézzük az emléküket, a Fox Gleccser jég nyílásai között pedig a természet nagyságára is rádöbbenhetünk.

Nyitókép: polkadotpassport.com

Bertalan Melinda

További cikkek

Jól alakulhat a most induló turisztikai szezon a Balatonon
Jól alakulhat a most induló turisztikai szezon a Balatonon
Most a belföldön a legbiztonságosabb nyaralni, a balatoni szolgáltatók felkészültek, és bíznak abban, hogy a magyar vendégek hozzájárulnak a hazai turisztikai szektor megmentéséhez, és jól alakulhat az induló szezon - mondta Hoffmann Henrik, a Balatoni Turisztikai Szövetség (BTSZ) elnöke egy szezonnyitó sajtótájékoztatón szombaton Tihanyban.
Május 15-én nyitnának a balatoni kempingek
Május 15-én nyitnának a balatoni kempingek
A Balatontourist 10 tagból álló balatoni kempinglánca felkészült a vendégek fogadására, a kijárási korlátozások feloldása esetén a cég által üzemeltetett egységek tervezett nyitási időpontja május 15. - tájékoztatott az MTI megkeresésére Székely Ferenc, a társaság általános igazgatóhelyettese csütörtökön.
Balatoni vendéglátósok: pozitív várakozás van, konkrét dátum nincs a szezon elindulására
Balatoni vendéglátósok: pozitív várakozás van, konkrét dátum nincs a szezon elindulására
Pozitív várakozással tekintenek a kijárási korlátozások bejelentett vidéki enyhítésére a balatoni vendéglátósok, már megkezdték a teraszok előkészítését, várják a részletszabályokat.
Turizmus a virtuális térben
Turizmus a virtuális térben
Ahogy a városok fokozatosan áttérnek az okos irányítási modellekre, a turizmus is úgy változik. Az okos városok olyan pontokká is válnak, amelyek a világ legfejlettebb turisztikai utazási élményeit kínálják.
Lezárja a parkolóit Tihany a turistaáradat miatt
Lezárja a parkolóit Tihany a turistaáradat miatt
Tihany polgármestere felhívást tett közzé a tömegesen hozzájuk érkező kirándulók miatt.
2020. május 25. // Orbán névnap