A Marica 1981-től működik, az interneten böngészve annyit találhatunk, hogy a Marica Kávéház-Söröző belső építészi munkáját Olasz Miklós végezte. Az évek alatt sok üzemeltetője volt, hosszabb-rövidebb ideig.
A Marica miliője kellemes. Egy tágas térben jól elkülönülő boxokkal találkozunk, tavasztől őszig pedig napfényes teraszon fogyaszthatjuk a finomabbnál finomabb falatokat. Zsúfoltsága mindig kiszámíthatatlan. Az a zsivaj, ami ott van, valahogy mindig tetszik. Ha kint hűvös is az idő, a benti meleg és friss ételek illata jókedvet ad. Amikor minden más zárva van, a Marica akkor is vár mindenkit. Mindig kellemes, fiatalos zene szól. Az ételek szervírozására viszonylag keveset kell várni. A fiatal kiszolgálók kedvesek, közvetlenek, mosolygósak. Megfizethető árakkal várják a vendégeket. Nyitott a rendezvényekre is (bankett, osztálytalálkozó, születésnap, céges rendezvény, családi program).
Mit kínál a Marica?
A Maricában az olasz ízvilág klasszikus ételei dominálnak. Választhatunk többféle előétel, tál közül, amelyek vicces nevekkel bírnak. Ilyen a Szacsabjuti tál: A tálon grillezett camembert, csirkecsíkok, hagymakarika, majonézes kukorica saláta (20dkg), pizzakenyér található #suchabeauty.
Ahogy ismertetőjükben írják, próbálták úgy összeállítani a menüt, hogy a kímélő fogások mellett, a kíméletlen adagok szerelmesei, a húsevők és a vegetáriánusok is találjanak kedvükre való fogásokat.
Többféle saláta is van. Különlegesség a pizzatekercs, s a lepény is. A főételek vegyes képet mutatnak, "játszanak" a csirkével, a sajttal. Választhatunk tizenhat pizza közül is, és itt vannak a nagy börgerek kreatív elnevezésekkel (Bélabá börger, Skywalker Lajos börger).
Az adagokkal sosincs gond, sőt a vendégnek még arra is van lehetősége, hogy mixelje az egyes ételeket, így személyesre is lehet szabni egy-egy finomságot. Az italok közül kiemelkedő a többféle limonádé, a kávékülönlegességek, és a magyar termelőktől származó borok, amiket az étterem saját facebook-os ajánlójában ki is emel.
Az ételekről általánosságban elmondható, hogy bennük van készítőjük személyisége is, egyik kedvencemet, a cézár salátát, még nem kaptam kétszer ugyanúgy elkészítve, mindig valahogy kicsit „máshogy” néz ki. Az ételeket mindig szép színesen tálalják, köszönhetően a sokféle „vidám” hozzávalónak. Erejük főleg a frissességükben rejlik. Az olasz ízvilág miatt a legtöbb étel „lelke” a tészta, amelyet, ha jól készítenek el, nagy baj nem lehet, már csak fel kell „díszíteni”. Itt bizony jó az alap, megbízható, finom tészták készülnek. Mindig jól felépített kompozíciókat kapunk, „befogadható” műalkotásokat.