2023. március 22.
//
Beáta névnap

Egy falusi kisbolt hangulata a város szívében

2021. november 9. 11:26
Alig több mint egy évvel ezelőtt indult el a Pekedli termelői webshop, az ötletgazdák, Kis Nóra és Juhász Péter pedig úgy döntött, online piacterüket fizikai formában is elérhetővé teszik és Pekedli Szatócsbolt néven üzletet nyitnak az Óváros tér környékén. Megnéztük, mire számíthatnak majd a vásárlók.

Emlékeztek arra, amikor a zöldséget és a gyümölcsöt, a felvágottat és a tejtermékeket még szakboltban vásároltuk meg és nem a hiperek polcairól emeltük le? Egykor az Óváros téren és a környékén is rengeteg ilyen kis szakbolt üzemelt, a globalizációval és a mindent egybesűrítő nagyáruházak elterjedésével viszont előbbiek folyamatosan kiszorultak és ma már nemhogy a városban, de az országban se igen találunk ilyen kiskereskedéseket.

Az utóbbi években azonban fordult a kocka. Piacra járunk, kistermelőktől vásárolunk, gyenge minőségű tömegcikkek helyett az egyedi ízeket, a nagy odafigyeléssel készült, természet- és emberbarát termékeket keressük. Értékeljük, ha vásárlás közben személyes kapcsolatot alakíthatunk ki az eladóval és ha olyan helyre bukkanunk, ahol a jó értelemben vett retro életérzés köszön vissza.

A Rákóczi utca 1. szám alatt megnyíló Pekedli Szatócsbolt pedig pont ilyen. (Már a nevük is erre utal: a pekedli veszprémi tájszólásban ételhordót jelent.) Nóra és Péter egy olyan boltot álmodtak meg, ami a hagyományokat ötvözi a modern elemekkel, és ahol online piacterük kiterjesztéseként fizikai formában is össze tudják gyűjteni Veszprém harminc kilométeres körzetéből az őstermelők és kisebb családi vállalkozások portékáit.

Tulajdonképpen egy régi típusú falusi vegyeskereskedést szerettek volna létrehozni a város szívében, ahova ha valaki betér, minden olyan terméket megtalál, ami szükséges lehet a háztartása feltöltéséhez. Így a szatócsbolt polcain találunk a zöldség-gyümölcsön, pékárun, húsokon, tejtermékeken, száraztésztákon, mézeken, magokon, kézműves sörökön és borokon, lekvárokon és szörpökön túl például természetbarát tisztítószereket, natúr kozmetikumokat, illóolajakat és tárolásra alkalmas zsákokat is. Nóri és Péter elmondása szerint a kínálatuk már most túlmutat azon, ami a webshopjukban elérhető, de szeretnének további termelőket is behozni.

Aki egyébként a boltban járva szeretne többet megtudni egy-egy termékről, annak természetesen ők szívesen segítenek – hiszen ebben is szeretnék megidézni a falusi hangulatot –, de az egyes termékek mellé QR kódokat is kihelyeznek majd, amelyeket beolvasva bővebb információk érhetők el a termelőkről és a portékákról.

Nóri és Péter azonban nem csak a vevők kiszolgálásánál tartja fontosnak, hogy barátságos közeget teremtsenek. Mint mondták, nemcsak egy boltot akartak nyitni, hanem egy közösséget is szeretnének felépíteni itt. Az üzlet hátsó felében ezért egy bemutatótermet alakítottak ki, ahol rendszeresen tartanak workshopokat a termelők bevonásával, hogy aki beleszeret egy termékbe, az megtanulhassa elkészíteni azt. Mi ottjártunkkor például egy mini macaron workshopon vettünk részt a DESSZEReTleket megálmodó Streit Krisztinával, de a tervek között szerepel gasztro, kézműves és alkotó (pl. adventi) téműjú workshop is.

A Veszprém Balaton 2023 EKF program támogatásával megvalósuló Pekedli Szatócsbolt november 12., péntektől várja a vásárlókat heti hat napon, keddtől vasárnapig, hétköznap reggel 8 és este 6 között, szombaton és vasárnap pedig délután 4, illetve 2 óráig, de a tulajdonosok rugalmasak az időpontokat illetően, így a nyitvatartás még alakulhat a vevők visszajelzése alapján.

Jó hír egyébként, hogy aki kutyával érkezne, annak sem kell kint hagynia kedvencét az utcán: Nóri és Péter egy tacskó büszke gazdái, így más négylábúakat is szívesen látnak a boltban.

Kapcsolódó cikk
Megyéből a megyeieknek
Nóra és Péter 2020 augusztusában indította útjára a környéket lefedő online kosár szolgáltatását, mellyel Veszprém megye termelőinek portékáit varázsolhatjuk asztalunkra anélkül, hogy piacoznánk. A visszajelzések alapján úgy tűnik, jó üzletbe nyúltak a Pekedlivel.
Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Április 1-jétől emelkednek a pótdíjak a Volánbusz járatain
Április 1-jétől emelkednek a pótdíjak a Volánbusz járatain
2023. április 1-jétől módosul a Volánbusz üzletszabályzata. Az utazási igazolvány, kedvezményes vagy díjtalan utazásra jogosító okmány nélkül, illetve érvénytelen jeggyel, bérlettel utazók által a helyszínen fizetendő pótdíj mértéke 12 ezer, a pótdíjazástól számított 3-30 napon belüli teljesítésnél 25 ezer, 30 napon túli tartozás esetén pedig 50 ezer forint lesz. Új lehetőségként 3 napon belül még lehetőség lesz a helyszíni bírsággal megegyező mértékű, 12 ezer forintos pótdíjat fizetni. Az utólagos bemutatás költsége 2500 forintra nő. A cél, hogy mindenki érvényes jeggyel vagy bérlettel utazzon a Volánbusz járatain.
Navracsics Tibor: több tiszteletet Európának!
Navracsics Tibor: több tiszteletet Európának!
Több tiszteletet Európának; meg kell értenünk Európát, akkor van esélyünk arra, hogy mi is megértessük magunkat Európával - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, korábbi uniós biztos a Mathias Corvinus Collegium rendezvényén Budapesten hétfőn.
Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét
Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét
Öt kategóriában pályázhatnak oktatási intézmények állatvédő és állatbarát címek elnyerésére egy hónappal meghosszabbított határidővel, április 30-ig - közölték az MTI-vel kedden a szervezők.
Adj esélyt a konyhakertnek: indul a veteményezés!
Adj esélyt a konyhakertnek: indul a veteményezés!
Egy kertrajongó életében a kora tavasz az egyik legszebb, legizgalmasabb időszak. Újfent tiszta lappal és nagy tervekkel indulunk neki a szezonnak, és egyben fogadalmakkal is, hogy az előző év tapasztalataiból okulva idén miképp leszünk eredményesebbek. Rengeteg öröm forrása egy saját veteményeskert, és ha még nem próbáltad eddig: legyen az idei év az első, amikor ezt megtapasztalod! A konyhakert egy életre szóló kaland, és minden szezon tartogat majd valami újat, meglepőt.
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
A győri Széchenyi István Egyetem Circular Living Concept néven indította el tavaly fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú komplex szemléletformáló projektjét. A program részeként a következő hónapokban izgalmas műalkotások készülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyében összegyűjtött hulladékokból.