Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
26°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
26°C

Egy falusi kisbolt hangulata a város szívében

2021. november 9. 11:26
Alig több mint egy évvel ezelőtt indult el a Pekedli termelői webshop, az ötletgazdák, Kis Nóra és Juhász Péter pedig úgy döntött, online piacterüket fizikai formában is elérhetővé teszik és Pekedli Szatócsbolt néven üzletet nyitnak az Óváros tér környékén. Megnéztük, mire számíthatnak majd a vásárlók.

Emlékeztek arra, amikor a zöldséget és a gyümölcsöt, a felvágottat és a tejtermékeket még szakboltban vásároltuk meg és nem a hiperek polcairól emeltük le? Egykor az Óváros téren és a környékén is rengeteg ilyen kis szakbolt üzemelt, a globalizációval és a mindent egybesűrítő nagyáruházak elterjedésével viszont előbbiek folyamatosan kiszorultak és ma már nemhogy a városban, de az országban se igen találunk ilyen kiskereskedéseket.

Az utóbbi években azonban fordult a kocka. Piacra járunk, kistermelőktől vásárolunk, gyenge minőségű tömegcikkek helyett az egyedi ízeket, a nagy odafigyeléssel készült, természet- és emberbarát termékeket keressük. Értékeljük, ha vásárlás közben személyes kapcsolatot alakíthatunk ki az eladóval és ha olyan helyre bukkanunk, ahol a jó értelemben vett retro életérzés köszön vissza.

A Rákóczi utca 1. szám alatt megnyíló Pekedli Szatócsbolt pedig pont ilyen. (Már a nevük is erre utal: a pekedli veszprémi tájszólásban ételhordót jelent.) Nóra és Péter egy olyan boltot álmodtak meg, ami a hagyományokat ötvözi a modern elemekkel, és ahol online piacterük kiterjesztéseként fizikai formában is össze tudják gyűjteni Veszprém harminc kilométeres körzetéből az őstermelők és kisebb családi vállalkozások portékáit.

Tulajdonképpen egy régi típusú falusi vegyeskereskedést szerettek volna létrehozni a város szívében, ahova ha valaki betér, minden olyan terméket megtalál, ami szükséges lehet a háztartása feltöltéséhez. Így a szatócsbolt polcain találunk a zöldség-gyümölcsön, pékárun, húsokon, tejtermékeken, száraztésztákon, mézeken, magokon, kézműves sörökön és borokon, lekvárokon és szörpökön túl például természetbarát tisztítószereket, natúr kozmetikumokat, illóolajakat és tárolásra alkalmas zsákokat is. Nóri és Péter elmondása szerint a kínálatuk már most túlmutat azon, ami a webshopjukban elérhető, de szeretnének további termelőket is behozni.

Aki egyébként a boltban járva szeretne többet megtudni egy-egy termékről, annak természetesen ők szívesen segítenek – hiszen ebben is szeretnék megidézni a falusi hangulatot –, de az egyes termékek mellé QR kódokat is kihelyeznek majd, amelyeket beolvasva bővebb információk érhetők el a termelőkről és a portékákról.

Nóri és Péter azonban nem csak a vevők kiszolgálásánál tartja fontosnak, hogy barátságos közeget teremtsenek. Mint mondták, nemcsak egy boltot akartak nyitni, hanem egy közösséget is szeretnének felépíteni itt. Az üzlet hátsó felében ezért egy bemutatótermet alakítottak ki, ahol rendszeresen tartanak workshopokat a termelők bevonásával, hogy aki beleszeret egy termékbe, az megtanulhassa elkészíteni azt. Mi ottjártunkkor például egy mini macaron workshopon vettünk részt a DESSZEReTleket megálmodó Streit Krisztinával, de a tervek között szerepel gasztro, kézműves és alkotó (pl. adventi) téműjú workshop is.

A Veszprém Balaton 2023 EKF program támogatásával megvalósuló Pekedli Szatócsbolt november 12., péntektől várja a vásárlókat heti hat napon, keddtől vasárnapig, hétköznap reggel 8 és este 6 között, szombaton és vasárnap pedig délután 4, illetve 2 óráig, de a tulajdonosok rugalmasak az időpontokat illetően, így a nyitvatartás még alakulhat a vevők visszajelzése alapján.

Jó hír egyébként, hogy aki kutyával érkezne, annak sem kell kint hagynia kedvencét az utcán: Nóri és Péter egy tacskó büszke gazdái, így más négylábúakat is szívesen látnak a boltban.

Kapcsolódó cikk
Megyéből a megyeieknek
Nóra és Péter 2020 augusztusában indította útjára a környéket lefedő online kosár szolgáltatását, mellyel Veszprém megye termelőinek portékáit varázsolhatjuk asztalunkra anélkül, hogy piacoznánk. A visszajelzések alapján úgy tűnik, jó üzletbe nyúltak a Pekedlivel.
Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően. tegnap 15:22 Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak HEREND mára világelső kézműves luxus porcelánt készítő manufaktúrává vált. Herend nevének hallatán a világon mindenki a tökéletes minőségű luxus porcelánokra gondol, amely Magyarország országimázsának része. Ugyanígy a Forma 1 Magyar Nagydíj szervezői is, akik 2024. évben ismét a Herendi Porcelánmanufaktúrára bízták meg, hogy tervezze meg és készítse el a magyar verseny győzelmi és konstruktőri trófeáit. tegnap 13:48 A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. 2024. július 14. 15:56 Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. 2024. július 14. 1:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.