2021. augusztus 5.
//
Krisztina névnap

Megyéből a megyeieknek

Nóra és Péter 2020 augusztusában indította útjára a környéket lefedő online kosár szolgáltatását, mellyel Veszprém megye termelőinek portékáit varázsolhatjuk asztalunkra anélkül, hogy piacoznánk. A visszajelzések alapján úgy tűnik, jó üzletbe nyúltak a Pekedlivel.

A Covid miatt kénytelen-kelletlen, de egyre több vállalkozás teszi le voksát az online megoldások és a digitalizáció mellett. Van, aki kényszerből teszi mindezt, míg más azért, mert úgy látja, amúgy is ez a jövő. Az eredetileg esküvői dekorral foglalkozó Kis Nóra és az értékesítésben utazó Juhász Péter másfél évvel ezelőtt költözött Budapestről Veszprémbe. Érkezésük után szerettek volna olyan élelmiszereket fogyasztani, melyek túlmutatnak a hiperek kínálatán, ezért elkezdtek helyi termelők, zöldségesek és mindenféle „házit” árulók után keresgélni. Nehézkesnek bizonyult, hogy mindenért külön menjenek el, és úgy érezték, jobb lenne mindent egy kalap alatt elintézni. Úgy döntöttek, hogy – bár léteztek hasonlók –  saját erőből létrehozzák saját webáruházukat, mellyel kiküszöbölhető ez a probléma: 2020 augusztusában Pekedli (kezdetben Közel.hu) néven indították el vállalkozásukat, mellyel a környékbeli termelők portékáit rendelhetjük otthonunkba.

– Az emberek tudatában az van, hogy a kézműves termék drága, pedig nem feltétlenül az. Sokszor a piacozás tolja fel az árat, nem maga a termék, amit helyben, a termelőnél egyébként olcsóbb megvenni. Nincs senkinek ideje arra, hogy elmenjen a termelőhöz, innen jött az ötlet, hogy webshopot indítunk. Édesapám közreműködésével kitaláltunk egy olyan elszámolási rendszert, amellyel a termelő, a fogyasztó és mi is jól járunk, így fenntartható szolgáltatást tudunk biztosítani – meséli Péter.

Kezdetben szűk szortimenttel indultak, majd hónapról-hónapra bővültek. A kínálatban ma már harminc partnerük 450 terméke található – és nem csak élelmiszer! A webshopot böngészve kozmetikumokat, illóolajokat, tisztítószereket és tárolásra alkalmas zsákokat, neszesszereket is találunk. A kínálat gerincét nyilvánvalóan a pékáruk, húsok, édességek, kávék, teák, sörök, szörpök, lekvárok és tejtermékek adják, de a hosszútávú cél az, hogy minden fogyó cikk megtalálható legyen, és egy komplett heti vásárlást ki lehessen váltani náluk. Külön kuriózum és jó pont, hogy igyekeznek mindent Veszprém megyéből beszerezni, ezzel is támogatva a környékbelieket. A távolabbra való autózás nehézkesebb is volna, hisz a megrendelt árut Péter frissen, van, hogy aznap, személyesen szerzi be és viszi házhoz péntekenként Veszprém 30 km-es körzetében. A termékeket nem csomagolják külön, ezzel is figyelve arra, hogy ne pazaroljanak feleslegesen.

Az indulás óta eltelt időszak alapján úgy tűnik, jó ötlet volt elindítani a Pekedlit, hisz Nóri és Péter elmondása szerint minden hónapban sikerült megduplázni a vásárlóik számát.

– Sok visszatérő fogyasztónk van, főleg az idősek körében népszerű az oldal. Többen ajánlások útján jutnak el hozzánk és folyamatosan fejlődünk. Szájról-szájra terjed a szolgáltatásunk, ami mellett sok dicséretet is kapunk: van, aki e-mailben köszöni meg, hogy „végre vagyunk és szükség van ránk.” Ez mind azt mutatja, hogy jó az irány, amit csinálunk – mondják.

Ha így folytatják, a Pekedli hamarosan a bővülésen is törheti a fejét, ami végső soron cél is lenne. A tervek szerint jövőre megdupláznák a partnereik számát, és szeretnék elérni, hogy az egész megyében szállítani tudjanak. Az is megfogalmazott kívánság, hogy munkahelyet teremtsenek, miközben a hazai termelők támogatását népszerűsítik.

A cikk az Ecoport magazin 2020/4. számában jelent meg.

Fotó: Emlékálmodó Photography, Kis Nóra

Ge. Á.

További cikkek

A jó kenyér csak víz, liszt és só
A jó kenyér csak víz, liszt és só
Már a környéken is más az illat, mint egy átlagos pékség közelében. Az idén tavasszal nyílt Makmoiselle pékség kizárólag kovásszal készült prémium termékeket árul, a veszprémiek hamar rá is kaptak az ízére.
Jó, nem jó? Vegetáriánus és vegán étrend
Jó, nem jó? Vegetáriánus és vegán étrend
Táplálkozás szempontjából nagyon központi téma pár éve a növényi alapú táplálkozás. Van, aki az egészségre gyakorolt hatása miatt, van, aki környezetvédelmi megfontolásból, és vannak olyanok, akik az állatok szeretete miatt térnek át vegetáriánus vagy vegán étrendre.
A hiteles jógaoktató ismérvei
A hiteles jógaoktató ismérvei
Napjainkban rendkívül elterjedtek azok a jógatanfolyamok, melyek mindenféle marketing és reklámeszközzel gyors megvilágosodást, azonnali egészséget, különleges képességeket ígérnek. Egy vezető jógaoktató írása.
„Magamnak választottam a sorsom” - interjú Földes László Hobóval
„Magamnak választottam a sorsom” - interjú Földes László Hobóval
Hobót nem csupán a blues-rajongók és a verset szerető emberek kedvelik, hanem más műfajok szerelmesei is. Lemezekkel, könyvekkel, színdarabokkal, előadóestekkel a háta mögött most is rengeteg terv szerepel az asztalán. Mint mondja, kevésbé saját magáról, inkább arról szeret beszélni, amit csinál. Abból pedig van bőven merítés…A Nemzeti Színházban találkozunk, hiszen pár óra múlva a József Attila-estjét láthatja a közönség.
A könyv, aminek nem érünk a végére, a bakelit, ami sosem jár le
A könyv, aminek nem érünk a végére, a bakelit, ami sosem jár le
Létezik egy hely Veszprém belvárosában, ahol látszólag megáll az idő, pedig a valóságban pont hogy egy időutazásban lehet részünk, ahol mi választhatjuk ki, hogy melyik korszakba szeretnénk eljutni, az időgép üzemanyaga pedig az irodalom és a zene. Az Utas és holdvilág Antikvárium tulajdonosa pedig hű masinisztánk ezen az utazáson. Pont annyira világi, amennyire veszprémi sajátosság az Óváros tér melletti üzlethelyiség.