2020. február 19. // Zsuzsanna névnap

A medvék szerint közeleg a tavasz

2018. február 2. 5:00
zoo
A Veszprémi Állatkertben hagyományosan megrendezett február 2-ai tavaszjósló medvelesen előjöttek a medvék, és nem ijedtek meg árnyékuktól, kint maradtak, tehát nyakunkon a tavasz.

Február másodikához, Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához tartozik a medveles hagyománya: ezen a napon a medve előjön a barlangjából, de ha meglátja az árnyékát a napsütés miatt, akkor visszabújik még aludni, mert hosszú lesz a tél. Borús időben nincs árnyék, a medve sem ijed meg és kint marad, mert hamarosan érkezik a tavasz. Ha tehát azt látja, hogy szép, napsütéses idő van, akkor azt még úgy értelmezi, hogy csak a tél "kacérkodik" vele, a borús idő pedig azt jelenti, hogy a tél most adja ki "az utolsó mérgét". A hiedelem Erdélyből származik, meg Jókai Mórhoz is köthető, akinek Az új földesúr című regényében először jelent meg az időjós medve alakja.

A Veszprémi Állatkertben a mai napon kijöttek a medvék a barlangjukból, s mivel az esős időnek köszönhetően nem volt árnyék, kint is maradtak, s elkezdték falatozni meglepetéstortájukat. Ezzel azt jelezték a veszprémieknek, hogy nem tart már sokáig a tél.

Idén az állatkertben a medveles eseményét összevonták a medvék búcsúztatásával, hiszen a Modern Városok Program keretében megvalósuló fejlesztések egyik jelentős eleme egy új medvekifutó, ami a jelenleginél lényegesen nagyobb lesz. A kivitelezés idejére a medvék elköltöznek, de a projekt befejeztével újra láthatóak lesznek.

zoo
Tokos Bianka
Domján Attila

További cikkek

Bendegúz úgy viselkedik, mint egy gyerek, csak ő egy kismajom
Bendegúz úgy viselkedik, mint egy gyerek, csak ő egy kismajom
Bendegúz a dzselada páviánkölyök a Veszprémi Állatkert legújabb lakója – lenne, ha jelenleg nem gondozójának saját lakásában cseperedne, teljesen átszabva a mindennapi rutint. Pótmamájával együtt találkoztunk Bendegúzzal, hogy megtudjuk, milyen az, amikor egy kis majom bekerül egy család életébe.
Újévi derékbőség-mérés és centizgetés az állatkertben
Újévi derékbőség-mérés és centizgetés az állatkertben
Januárban mindenki számot vet: mennyit gyarapodtunk az elmúlt évben, hány lyukkal kell lazábbra venni a nadrágszíjat… Nincs ez másként a Veszprémi Állatkertben sem.
Az állatkertbe már megérkezett a Jézuska
Az állatkertbe már megérkezett a Jézuska
Karácsony közeledtével az előző évekhez hasonlóan idén is extra finomságokkal készült az állatkert lakóinak csütörtökön, az ajándékozásba pedig veszprémi kisiskolásokat is bevontak.
Új lakók költöztek az állatkertbe
Új lakók költöztek az állatkertbe
Két új medve érkezett a Veszprémi Állatkertbe a héten – épp időben, hogy új lakóhelyükön hajthassák téli álomra a fejüket.
Állatkertbe látogattak a Cserhát és az Újtelep civiljei
Állatkertbe látogattak a Cserhát és az Újtelep civiljei
Némedi Lajos alpolgármester invitálására az állatkertbe látogattak pénteken a Cserhát Baráti Társaság és az Újtelep Baráti Kör tagjai.
2020. február 19. // Zsuzsanna névnap