2021. június 22.
//
Paulina névnap

Színpompás a korok fesztiválja Füreden / csak ne szóljon közbe az időjárás!

2009. május 30. 16:30
Több száz, látványosan öltözött résztvevővel Balatonfüreden szombaton kezdetét vette a 3. korok fesztiválja.

Óriási érdeklődés, olykor kísértetiesen lógó esőfelhők, látványos öltözetek, színes programkínálat jellemezte a balatonfüredi civilek kezdeményezését.

Néhány esztendeje úgy gondolta a lokálpatrióta Schindele Györgyné, hogy a reformkor városában, Balatonfüreden azzal is ki lehetne egészíteni a fürdőtelepet megújító (visszaújító?) építkezéseket, hogy az általa képviselt hagyományőrző társaság tagjai beöltöznek, mégpedig korhű ruhába. Az ötlet olyannyira jól sikeredett, hogy a Reformkori Hagyományőrzők Társasága tagjai (hölgyek, urak és gyerekek egyaránt) szinte minden városi rendezvényen ott vannak, színesítik azt.

egy ifjú résztvevő a színpad előtt

A XIX. században Füred az ország második fővárosának számított, s politikus, haladó gondolkodású férfiú (no meg az utánuk szaglászó kémek is) a nyarat (vagy annak legalább egy részét) a Balaton-parton töltötte. A gyógyító savanyúvíz, a szépen fejlődő kórház fellendítette az idegenforgalmat, a vendéglátást egyaránt. Megindult a hajóforgalom (vonat még nem volt az északi parton), s Füred elérte első fénykorát (bátran állíthatjuk: ma pedig - köszönhetően a szinte folyamatosan meg- és elnyert pályázatoknak - a másodikat).

Az első reformkori indíttatású fesztivált három éve rendezte a társaság, s azonnali sikerrel. Idén már két testvérvárosi küldöttség (Germering és Opatija), továbbá a magyar-lengyel hagyományokat szépen ápoló Tarnów (Bem József szülővárosa) is képviseltette magát a segernyi hazai együttes, társaság mellett.

A szombati program felvonulással vette kezdetét: a Kossuth tértől a mólóig vonult a menet, élükön a füredi fúvósokkal.

A Kisfaludy Színpad előtt felsorakozó résztvevőket a város, a megye, BRIB és a BFT és a szponzor  képviselői köszöntötték.

A város polgármestere, dr. Bóka István köszöntőjében a hagyományok éltetését, ápolását emelte ki, utalva a XIX. századi városbéli eseményekre, mozgalmas életre. Kiemelte, hogy a hagyományőrzésben (legyen szó a történelem bármely korszakáról) és a példák megismerésében az ifjúságnak kiemelt szerep jut.

A Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, Suchman Tamás így fogalmazott: "A történelem országútján vagyunk, Európa közepén."

A 3. korok fesztiválja hajókirándulással, majd a résztvevő csoportok programjainak bemutatásával folytatódott.

Képek
Zatkalik András

További cikkek

Öt vers, amit a Balaton ihletett
Öt vers, amit a Balaton ihletett
Van, aki direkt alkotni jött a Balaton partjára, mást csak egyszerűen megihlette a tó és a táj szépsége. Akárhogy is történt, a magyar tenger két évszázada kiapadhatatlan inspirációforrása a költőknek.
A filmnek Veszprémben van a helye!
A filmnek Veszprémben van a helye!
A magyar filmes tradíciók ápolásáról és a friss hazai alkotások bemutatásáról szól az első Magyar Mozgókép Fesztivál, amelynek Veszprém, valamint két Balaton-parti település, Balatonfüred és Balatonalmádi ad otthont június 23-26 között. Itt az ideje felidézni azt is, hogy Veszprém és a térség már nem egyszer szolgált helyszínül valamely híres magyar film jeleneteinek!
Érezni és érteni a közönséget
Érezni és érteni a közönséget
Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója a fővárosi és vidéki színházi közegben is szerzett már tapasztalatokat. Ezek különbségeiről, a kultúra menedzsmentjéről és a veszprémi közönségről is beszélgettünk, valamint arról a bizonyos küszöbről, amit átlépve megszűnik a félelem az emberben.
Mentha már festi a Halle 5. tűzfalát
Mentha már festi a Halle 5. tűzfalát
Elkezdődött a #westpremrural projekt megvalósítása, amelynek keretében a Hősök zenekar egyik frontembere, Mentha arra vállalkozik, hogy egy Veszprémre jellemző motívummal kifesti a Halle utca 5. szám alatti társasház tűzfalát.
Befejeződött a tihanyi apátság Királykriptájának feltárása
Befejeződött a tihanyi apátság Királykriptájának feltárása
Befejeződtek a feltárások a tihanyi apátság altemplomában, így ismét látogatható a Királykripta, ahol az alapító I. András király sírhelye is megtalálható. Feltételezések szerint a királyi családtól származó csontokat is találtak az altemplom feltárása során - közölte a munkálatokról tartott hétfői tihanyi sajtótájékoztatón Takács Ágoston vezető régész.