2021. szeptember 24.
//
Gellért névnap

Színpompás a korok fesztiválja Füreden / csak ne szóljon közbe az időjárás!

2009. május 30. 16:30
Több száz, látványosan öltözött résztvevővel Balatonfüreden szombaton kezdetét vette a 3. korok fesztiválja.

Óriási érdeklődés, olykor kísértetiesen lógó esőfelhők, látványos öltözetek, színes programkínálat jellemezte a balatonfüredi civilek kezdeményezését.

Néhány esztendeje úgy gondolta a lokálpatrióta Schindele Györgyné, hogy a reformkor városában, Balatonfüreden azzal is ki lehetne egészíteni a fürdőtelepet megújító (visszaújító?) építkezéseket, hogy az általa képviselt hagyományőrző társaság tagjai beöltöznek, mégpedig korhű ruhába. Az ötlet olyannyira jól sikeredett, hogy a Reformkori Hagyományőrzők Társasága tagjai (hölgyek, urak és gyerekek egyaránt) szinte minden városi rendezvényen ott vannak, színesítik azt.

egy ifjú résztvevő a színpad előtt

A XIX. században Füred az ország második fővárosának számított, s politikus, haladó gondolkodású férfiú (no meg az utánuk szaglászó kémek is) a nyarat (vagy annak legalább egy részét) a Balaton-parton töltötte. A gyógyító savanyúvíz, a szépen fejlődő kórház fellendítette az idegenforgalmat, a vendéglátást egyaránt. Megindult a hajóforgalom (vonat még nem volt az északi parton), s Füred elérte első fénykorát (bátran állíthatjuk: ma pedig - köszönhetően a szinte folyamatosan meg- és elnyert pályázatoknak - a másodikat).

Az első reformkori indíttatású fesztivált három éve rendezte a társaság, s azonnali sikerrel. Idén már két testvérvárosi küldöttség (Germering és Opatija), továbbá a magyar-lengyel hagyományokat szépen ápoló Tarnów (Bem József szülővárosa) is képviseltette magát a segernyi hazai együttes, társaság mellett.

A szombati program felvonulással vette kezdetét: a Kossuth tértől a mólóig vonult a menet, élükön a füredi fúvósokkal.

A Kisfaludy Színpad előtt felsorakozó résztvevőket a város, a megye, BRIB és a BFT és a szponzor  képviselői köszöntötték.

A város polgármestere, dr. Bóka István köszöntőjében a hagyományok éltetését, ápolását emelte ki, utalva a XIX. századi városbéli eseményekre, mozgalmas életre. Kiemelte, hogy a hagyományőrzésben (legyen szó a történelem bármely korszakáról) és a példák megismerésében az ifjúságnak kiemelt szerep jut.

A Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, Suchman Tamás így fogalmazott: "A történelem országútján vagyunk, Európa közepén."

A 3. korok fesztiválja hajókirándulással, majd a résztvevő csoportok programjainak bemutatásával folytatódott.

Képek
Zatkalik András

További cikkek

Újabb avar kori sírok kerültek elő Veszprémben
Újabb avar kori sírok kerültek elő Veszprémben
A 8. sz. főút Veszprém déli elkerülő szakasz munkálatai során újabb 7-8. századi avar kori sírok kerültek elő. A feltárásokból egyértelműen kirajzolódik, hogy az út két oldalán egy nagyobb kiterjedésű, a késő avar kor kezdetére tehető soros temető részletei bukkantak elő.
Metamorfózis címmel nyílt kiállítás Kádár Tibor képeiből
Metamorfózis címmel nyílt kiállítás Kádár Tibor képeiből
75. születésnapját ünnepli Kádár Tibor képzőművész, akinek műveiből a háromnegyed évszázados jubileum alkalmából kiállítás nyílt szerdán a Dubniczay-palota Várgalériájában.
Élő zene tölti meg a belvárosi antikváriumot pénteken
Élő zene tölti meg a belvárosi antikváriumot pénteken
Mártony Zsuzsanna magánénekes, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Szakács Tibor trombitaművész közösen lépnek fel az Utas és Holdvilág Antikváriumban pénteken.
Jön a Kávéházak Éjszakája Veszprémben is
Jön a Kávéházak Éjszakája Veszprémben is
Most hétvégén a veszprémi kávéházak és kávézók is megidézik azt a kulturális pezsgést, amit egykor a „kávéváros” kávéházai képviseltek. Irodalom, zene, humor és sok-sok csésze kávé vár mindenkire az ingyenes Kávéházak Éjszakáján, immáron Veszprémben is.
Közeleg az első nagyszínházi bemutató a Petőfi Színházban
Közeleg az első nagyszínházi bemutató a Petőfi Színházban
A Veszprémi Petőfi Színházban hamarosan a nézők is megtekinthetik az évad első nagyszínházi bemutatóját, ugyanis a Tasnádi Csaba által színpadra állított Ken Ludwig darab pénteken debütál.