Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Színpompás a korok fesztiválja Füreden / csak ne szóljon közbe az időjárás!

2009. május 30. 16:30
Több száz, látványosan öltözött résztvevővel Balatonfüreden szombaton kezdetét vette a 3. korok fesztiválja.

Óriási érdeklődés, olykor kísértetiesen lógó esőfelhők, látványos öltözetek, színes programkínálat jellemezte a balatonfüredi civilek kezdeményezését.

Néhány esztendeje úgy gondolta a lokálpatrióta Schindele Györgyné, hogy a reformkor városában, Balatonfüreden azzal is ki lehetne egészíteni a fürdőtelepet megújító (visszaújító?) építkezéseket, hogy az általa képviselt hagyományőrző társaság tagjai beöltöznek, mégpedig korhű ruhába. Az ötlet olyannyira jól sikeredett, hogy a Reformkori Hagyományőrzők Társasága tagjai (hölgyek, urak és gyerekek egyaránt) szinte minden városi rendezvényen ott vannak, színesítik azt.

egy ifjú résztvevő a színpad előtt

A XIX. században Füred az ország második fővárosának számított, s politikus, haladó gondolkodású férfiú (no meg az utánuk szaglászó kémek is) a nyarat (vagy annak legalább egy részét) a Balaton-parton töltötte. A gyógyító savanyúvíz, a szépen fejlődő kórház fellendítette az idegenforgalmat, a vendéglátást egyaránt. Megindult a hajóforgalom (vonat még nem volt az északi parton), s Füred elérte első fénykorát (bátran állíthatjuk: ma pedig - köszönhetően a szinte folyamatosan meg- és elnyert pályázatoknak - a másodikat).

Az első reformkori indíttatású fesztivált három éve rendezte a társaság, s azonnali sikerrel. Idén már két testvérvárosi küldöttség (Germering és Opatija), továbbá a magyar-lengyel hagyományokat szépen ápoló Tarnów (Bem József szülővárosa) is képviseltette magát a segernyi hazai együttes, társaság mellett.

A szombati program felvonulással vette kezdetét: a Kossuth tértől a mólóig vonult a menet, élükön a füredi fúvósokkal.

A Kisfaludy Színpad előtt felsorakozó résztvevőket a város, a megye, BRIB és a BFT és a szponzor  képviselői köszöntötték.

A város polgármestere, dr. Bóka István köszöntőjében a hagyományok éltetését, ápolását emelte ki, utalva a XIX. századi városbéli eseményekre, mozgalmas életre. Kiemelte, hogy a hagyományőrzésben (legyen szó a történelem bármely korszakáról) és a példák megismerésében az ifjúságnak kiemelt szerep jut.

A Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, Suchman Tamás így fogalmazott: "A történelem országútján vagyunk, Európa közepén."

A 3. korok fesztiválja hajókirándulással, majd a résztvevő csoportok programjainak bemutatásával folytatódott.

Galéria
Színpompás a korok fesztiválja Füreden
Zatkalik András
további cikkek
Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.