Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Színpompás a korok fesztiválja Füreden / csak ne szóljon közbe az időjárás!

2009. május 30. 16:30
Több száz, látványosan öltözött résztvevővel Balatonfüreden szombaton kezdetét vette a 3. korok fesztiválja.

Óriási érdeklődés, olykor kísértetiesen lógó esőfelhők, látványos öltözetek, színes programkínálat jellemezte a balatonfüredi civilek kezdeményezését.

Néhány esztendeje úgy gondolta a lokálpatrióta Schindele Györgyné, hogy a reformkor városában, Balatonfüreden azzal is ki lehetne egészíteni a fürdőtelepet megújító (visszaújító?) építkezéseket, hogy az általa képviselt hagyományőrző társaság tagjai beöltöznek, mégpedig korhű ruhába. Az ötlet olyannyira jól sikeredett, hogy a Reformkori Hagyományőrzők Társasága tagjai (hölgyek, urak és gyerekek egyaránt) szinte minden városi rendezvényen ott vannak, színesítik azt.

egy ifjú résztvevő a színpad előtt

A XIX. században Füred az ország második fővárosának számított, s politikus, haladó gondolkodású férfiú (no meg az utánuk szaglászó kémek is) a nyarat (vagy annak legalább egy részét) a Balaton-parton töltötte. A gyógyító savanyúvíz, a szépen fejlődő kórház fellendítette az idegenforgalmat, a vendéglátást egyaránt. Megindult a hajóforgalom (vonat még nem volt az északi parton), s Füred elérte első fénykorát (bátran állíthatjuk: ma pedig - köszönhetően a szinte folyamatosan meg- és elnyert pályázatoknak - a másodikat).

Az első reformkori indíttatású fesztivált három éve rendezte a társaság, s azonnali sikerrel. Idén már két testvérvárosi küldöttség (Germering és Opatija), továbbá a magyar-lengyel hagyományokat szépen ápoló Tarnów (Bem József szülővárosa) is képviseltette magát a segernyi hazai együttes, társaság mellett.

A szombati program felvonulással vette kezdetét: a Kossuth tértől a mólóig vonult a menet, élükön a füredi fúvósokkal.

A Kisfaludy Színpad előtt felsorakozó résztvevőket a város, a megye, BRIB és a BFT és a szponzor  képviselői köszöntötték.

A város polgármestere, dr. Bóka István köszöntőjében a hagyományok éltetését, ápolását emelte ki, utalva a XIX. századi városbéli eseményekre, mozgalmas életre. Kiemelte, hogy a hagyományőrzésben (legyen szó a történelem bármely korszakáról) és a példák megismerésében az ifjúságnak kiemelt szerep jut.

A Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, Suchman Tamás így fogalmazott: "A történelem országútján vagyunk, Európa közepén."

A 3. korok fesztiválja hajókirándulással, majd a résztvevő csoportok programjainak bemutatásával folytatódott.

Galéria
Színpompás a korok fesztiválja Füreden
Zatkalik András
további cikkek
Meghalt Liam Payne, az egykori One Direction fiúzenekar tagja gyászhír Meghalt Liam Payne, az egykori One Direction fiúzenekar tagja A Buenos Aires-i rendőrség tájékoztatása szerint 31 éves korában elhunyt Liam Payne, a One Direction zenekar tagja, miután kizuhant egy helyi hotel harmadik emeletéről.  tegnap 12:00 Tízéves az Amigos a gyerekekért Alapítvány Forgács-Fábián Sára Tízéves az Amigos a gyerekekért Alapítvány Forgács-Fábián Sára tíz évvel ezelőtt hozta létre az Amigos a gyerekekért Alapítványt, a kórházban fekvő gyerekeket segítő nonprofit szervezetet. tegnap 21:45 Színházi előadást mutattak be a veszprémi fogvatartottak Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Színházi előadást mutattak be a veszprémi fogvatartottak Kedd délután volt a Jóra való buzgóság című előadás bemutatója, melyet a szabadságvesztésüket a veszprémi bv. intézetben töltő fogvatartottak mutattak be. A darabot Várnagy Andrea, Liszt Ferenc-díjas zongoraművésznő szakmai irányításával állították színpadra, és a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság színháztermében mutatták be. 2024. október 16. 15:18 Három éve pezsegteti a belváros kultúráját és gasztronómiáját a KUNSZT kultúra Három éve pezsegteti a belváros kultúráját és gasztronómiáját a KUNSZT Már három éve pezsegteti Veszprém belvárosának kultúráját és gasztronómiáját a KUNSZT brunch-bisztró, ahol az születésnapi hétvége során új kiállítással és zenei élményekkel is lehetett találkozni, miközben konyhában és a pultban sem volt megállás egy pillanatig sem. 2024. október 14. 16:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.