2021. február 27.
//
Ákos, Bátor névnap

Mikor jó a hétpróbás anyós? / Erzsébet a pörlekedést nem szereti…

2009. június 1. 14:45
Mi tagadás: inamba szállt a bátorság, pedig anyósviccet akartam kérni és mondani is.

Ám amikor beállítottam Erzsébethez az irodába, a súlyos akták mögött három hölgyet találtam számítógépek mögött. Jaj, dehogy mertem volna szépen felépített koreográfiámmal kezdeni! Pedig igen barátságosak voltak, de gyakorló vejként anyósok elé lépni: több mint fejes az üres medencébe.

Megmérettetésre készül az ország! De nem holmi mindennapi politikai választásra, hanem országos "szuperanyós" választásra. Lehet küldeni a "mamát", kedves vejtársak (jó, jó, visszajön, de addig is letörölhetjük homlokunk mindennapi gyöngyét…), hiszen anyósfesztivál lesz, mégpedig ravasz válogatók sorával.

A Helyi Téma egy "hétpróbás" asszonyságot, a tavalyi "Országos Szuperanyós"-t kereste fel a veszprémi könyvelői irodában. Módosítanám az asszonyság szót, mert bizony lányok között is böcsülettel megállná a helyét, legalábbis, ami a külcsínt illeti. De hátrébb az agarakkal, az ikszediken túli urak bizonyára tudják, hogy a belbecs mekkora érték a fehérnépnél! Ezt sem nehéz felfejtenem a diskurzus során, mert Borda Erzsébet nyelve oldott, ekképp vall egy korábbi anyósversenyéről:

- A népszerű Ihos József volt a beszélgető, pontosabban pörlekedő társam egy korábbi fesztiválon, s egy meccs utáni késői sörözést követő hazaérés pillanatait kellett feldolgoznunk. Ő volt a vő, én voltam az anyós, s próbáltam az esemény miatt elkapni a „frakkját”. Felháborodva kértem tőle számon, hol járt, miért nem a lányommal foglalkozik, s miért nem az unoka "megvalósításán" törekszik…
- Rendesen elébe mentünk az eseményeknek. Milyen jogon anyós?
- Négy gyerekem van: a 32 éves Zsanett, a 27 éves Roland, a 17 éves Melinda és a 9 éves Attila. Hogy bonyolultabb legyen: unokám, Nikoletta már 14 éves nagylány! Kíváncsi még egy számra? 36 évesen lettem anyós, és nagymama.

- Anyósi teendői mellett mivel foglalkozik?
- Cseszneki vendégházamban falusi turizmussal foglalkozom, és a számvitel területén is dolgozom a veszprémi irodámban.
- Nehezen kapacitálhatók ma az emberek egy-egy játékra. Erzsébetnek ez hogy sikerült?
- Az első anyósversenyre magam jelentkeztem 2005-ben, aztán 2006-ban már a gyermekeim segítségével sikerült megszereznem a „Hétpróbás Anyós” címet. A 2007-et kihagytam, szurkolóként, érdeklődőként szemléltem a versenyt. 2008-ban munkatársamat Vörös Klárát is beneveztem a versenybe, s mivel egyedül nem volt hajlandó részt venni, magam is újra elindultam. Mindketten jól szerepeltünk.
Némi férfias, ám szelíd erőszakkal csak kiszedem Klárikából, hogy a dolog könnyen ment, mert Erzsébet a főnök a cégnél, így aztán súlyos, parancsuralmi rendszer van, s aki a könyveléshez is ért, meg anyós is, annak ott a helye a női bulik buliján. Meg is lett az eredménye egy 3. helyezéssel!
-Erzsébetnek hogy sikerült a verseny, milyen helyezésekkel büszkélkedhet?
- A veszprémi területi versenyen mindkét díjat én hoztam el, a Legszebb Anyós és a Hétpróbás Anyós címmel is dicsekedhettem, és továbbjutottam az országos versenyre. Polgáron a 17 anyós között megszereztem ismét a „Hétpróbás Anyós” címet, és összetett pontozással én lettem „2008 Országos Szuperanyósa”.
- Ilyen tapasztalattal a háta mögött csak tud tanácsokat adni?
- Kinek? Vőnek vagy anyóstársnak? No, kezdjük az előbbivel: az okos vő előbb az anyóst nyeri meg, aztán jön a lyány! Az anyóstársaknak azt üzenem, legyenek talpraesettek, ötletesek, s ha anyósversenyre mennek, vigyék a szurkolótábort magatokkal. Bebizonyíthatjátok, egy nőnek nem csak a szája a fegyvere!
- Avassa be az olvasókat egy anyósverseny rejtelmeibe!
- Három versenyen indultam, mindegyiknek megvoltak a sajátosságai. Izgalmas a "hétpróba" verseny: bizonyítani kell minden területen. Sodrófadobás, gereblyehajítás, lézerpisztoly lövészet, a már említett pörölés, de a versenyen szép számmal sütöttük a palacsintákat is. A "cuccolássak" egy bevásárlást imitálunk, de grillsütőt, máskor egy fiókos szekrényt kellett össze szerelnünk. Tavaly íjászat is volt, ami az egyik kedvenc versenyszámom lett.
- A vásárlás igazi női munka…
- Úgy bizony! Mind a hétköznapokban a bevásárlás a cipekedés is a mi feladatunk. Olyan ötvenezer körüli értéket hordtam össze a focipálya szélességben kirakott áruból, a játék persze itt időre ment. Mivel az idő végére az összes holmi elfogyott a dekorációnak kirakott seprűkből felmarkoltam egy rakatot, és azzal futottam be a célba. Ki tudja, később talán járműnek is jó lesz… Miután a 34 fokos hőségben elfáradtunk, és kimerültünk a „hétpróbás megpróbáltatás” miatt, következett a szépségverseny, ahol szépnek, üdének és okosnak kellett lenni. A szépségversenyen a zsűri előtt bemutatkoznunk hétköznapi ruhában, majd nyári viseletet, végül alkalmi ruhát vettünk fel.
- Utólag is gratulálunk az első helyezéshez. Mi lett a nyereménye?
- Egy görögországi utazás, meg számos tárgynyeremény, így a "cuccolás" termése is.
- Nem akarok poénkodni: de az igazi nyeremény az lett volna, ha a vejét viheti el… Apropó, milyen a kapcsolata a vejével?
- Elég, ha annyit mondok, hogy gyakran eljártunk együtt diszkóba szórakozni.
- Indul-e idén is?
- Most ismét kihagyok az évet, s a nővéremet nevezem be, de szurkolóként én is ott leszek.
Várom a további ötletességet a szervezőktől, folytatásként egy apósversenyt és el tudnék képzelni, vagy egy anyós-vej páros versenyt. A versenyszámokat is lehetne újítani, bővíteni, én már régóta mondom, ültessék fel az anyósokat egy söprűre!

Zatkalik András

További cikkek

Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
A hagyományos népi lakodalom mellett ma már legalább ennyire, ha nem jobban népszerűek a modern felfogású esküvők. Az újszerű megközelítések mellett pedig kezdenek megjelenni olyan szokások is, amelyek az ifjú páron és a násznépen kívül is felmelegítik a lelkeket. Ennek pedig csak örülni tudunk.