2018. június 20., szerda
Rafael névnap

Indulhat a banzáj!

  • kult
  • 2018.03.13
    03:00
Zenészeket nézni, amint szinte teljesen improvizatív módon, pusztán a zene öröméért ragadnak hangszert és hangolják össze a tudásukat, mindig felejthetetlen élmény. Szakács Tibor, a Hollywoodoo és a Légierő Zenekar trombitása jó barátjával együtt úgy gondolta, ezt az élményt Veszprémben is át kellene élniük minél többeknek, és létrehozták a Banzáj JAM Sessiont. Villáminterjúnkban erről beszélgettünk.

Miről szól a Banzáj JAM Session?

Maga a jam session arról szól, hogy különböző zenészek összejönnek zenélni. Nem biztos, hogy játszottak már együtt korábban, általában szegről-végről azért ismerik egymást, de talán még az se biztos, mindenesetre azért jönnek össze, hogy szabadon együtt zenéljenek.

Ez egy önálló projekt vagy társakkal együtt hoztad létre?

Egy nagyon jó barátommal és szaxofonos kollégámmal, Ladányi Péterrel már ősz óta gondolkoztunk rajta, hogy létre kellene hozni egy ilyet Veszprémben is. Voltak már korábban hasonló kezdeményezések Veszprémben, de azok sajnos hamvába holtak. Januárban lett ebből olyan szintű projekt, ami már megállja a helyét: megvoltak a háttérmunkák, megkerestük az embereket, illetve megtaláltuk magát a Banzáj Bisztrót, mint befogadóhelyet. A mostani tulajdonos, bérlő, Szőcs Attila az első pillanattól kezdve nagyon pozitívan állt hozzá a dologhoz. Egy véletlenszerű ötletből indult februárban a session, és remélhetőleg rendszeres koncertsorozattá növi ki magát.

Melyik volt a legjobb jam session, amin eddig részt vettél?

Nem voltam sokon, de a legemlékezetesebb session New Orleansban volt, a Bourbon Streeten, az egyik bárban. Aki volt már a Bourbon Streeten, tudja milyen ott a hangulat. Az a session feledhetetlen volt.

Ha egy utazás lenne a veszprémi Banzáj Jam Session, milyen út lenne?

Mindenképpen egy déli égövi, meleg, Karib-szigeteki út. Tequila, rum, zene.

Melyiket választanád szívesebben: spontán, improvizatív zenélés vagy átgondolt nagykoncert?

A Banzáj Jam Session egésze improvizálásra épül, egy számnak nagyjából 75 százaléka improvizáció. De rengeteget játszottam színházban, operában, ott klasszikus zeneművek vannak, ahol az improvizációnak esélye sincs. Én mind a kettőt nagyon szeretem.

Fejezd be a mondatot! A trombita számomra…

Minden.

Ha lehetőséged nyílna rá, melyik híres előadóval jammelnél legszívesebben?

Furcsa, mert én is trombitás vagyok, de Chet Bakerrel nem hagynám ki a lehetőséget, csak sajnos ő már nincs köztünk.

Mikor lesz a következő Banzáj Jam Session?

A következő március 14-én lesz, és arra törekszünk, hogy kéthetente szerdánként tartsunk egy-egy sessiont, így lenne egy folytonossága az esteknek.