2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Gazsi Attila: Veszprém adottságaival kiemelkedik a megyeszékhelyek közül

2018. április 5. 3:30
Miért jó veszpréminek lenni? A kérdésre ezúttal Gazsi Attila a VOSZ elnökhelyettese válaszolt portálunknak.

A Haszon magazin közel két tucat tényező vizsgálata alapján Veszprémet tüntette ki a legélhetőbb vidéki város címével múlt heti lapszámában. A hízelgő elemzés kapcsán városunk közismert szereplőit kérdeztük arról, mit jelent számukra, hogy a királynék városa az otthonuk.

"Szerencsés vagyok, sokat utazom. A családommal, a barátokkal és munkaügyekben is. Bejártam Magyarországot és Európát, valamint számos távolabbi országban is megfordultam. Ebből adódóan reális összehasonlítási alappal rendelkezem, ha szóba kerül szülővárosom, Veszprém.

Persze, butaság lenne New York felhőkarcolóit a “húszemeletesel” összevetni, Diadalívünk sincs, meg mesterséges Pálmasziget. Veszprém szépségét számomra a hosszúra nyúló történelmi múlt, a remek elhelyezkedés, az itt lakók és mindeme dolgok harmonikus együttállása jelenti.

Az objektivitást nyilván felülírja az az egyszerű tény, hogy itt élek és dolgozom immár 44 éve. Amikor a nagyapámmal hajtogatott papír hajót engedtük a Sédre, abban bízva, hogy elúszik a Fekete tengerig, akkoriban számomra az Állatkert, a Laczkó-forrás, a Gulyadomb és a Viadukt és a volt a csodák forrása. Kisfelnőttként sem hagytam el Veszprémet, itt jártam egyetemre is. Remek időszak volt, rövid nappalokkal és hosszú éjszakákkal, kocsmákkal és koncertekkel. Azóta rengeteget fejlődött a város, meg persze felnőttem én is. Teljesen más szempontok dominálnak, amikor kedvenc városomra gondolok.

Elsőként is a városban elő családom, meg a sok barát és ismerős jut eszembe, bizonyára a megélt, közös emlékek miatt. Másodikként az épületek sokszínűsége, az adott korszellemez szorosan köthető stílusok és elképzelések eklektikus változatossága. A Vár, a Húszemeletes, a Hotel, vagy a Haszkovó mind-mind olyan jelentéstartalommal bír számomra, amit egy idegennek nehéz lenne pontosan átadni.

Aztán itt van a lokációs helyzet. Néhány perc alatt elérhető a a Balaton, mely kánikula esetén, munkanapon is alkalmas esti fürdőzésre. A Bakony hasonlóan közel fekszik, számos programmal és túraútvonallal. Budapest épp a napokban került még közelebb Veszprémhez, alig egy óra alatt elérhető a főváros, Pozsony és Bécs sincs két óránál messzebb.

Egy szó, mint száz, szeretem Veszprémet, mert olyan - remek adottságokkal rendelkező - város, amely mindennapi élhetőségével kiemelkedik a hasonló méretű megyeszékhelyek közül. Hajrá Veszprém!"

Előzőleg Naményi Miklóst kérdeztük arról, miért jó Veszpréminek lenni?

Naményi: Hálás feladat Veszprémben sportvezetőként dolgozni - vehir.hu

Miért jó veszpréminek lenni? Erre a kérdésre kerestük a választ Naményi Miklós sport- és cégvezetővel.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Itt a bodzaszezon! Mutatjuk, hogyan kell gyűjteni!
Itt a bodzaszezon! Mutatjuk, hogyan kell gyűjteni!
A legjobb szörpalapanyagok egyike a fantasztikus aromájú, csodás illatú bodzavirág. A májusban és júniusban virágzó fekete bodza virágából azonban nemcsak szirup, de számtalan más finomság is készíthető. Hol gyűjtsük, hogyan gyűjtsük, és mire használjuk a bodzát?
7 étel amit, 50 felett ajánlott rendszeresen fogyasztani
7 étel amit, 50 felett ajánlott rendszeresen fogyasztani
50 év felett a test zsír-izom aránya megváltozik, a tápanyagok nehezebben hasznosulnak, változik a szervezet hormonszintje, az energiaszükséglet csökken. Az életkor előrehaladtával az egészség megőrzése érdekében a rendszeres, életkornak megfelelő fizikai aktivitás mellett egyre fontosabbá válik, hogy milyen minőségű ételeket, milyen gyakorisággal és mekkora adagban fogyasztunk. Nyikos Ráhel, dietetikus adott tanácsokat ehhez.
Ne dobd ki a héját!
Ne dobd ki a héját!
Ugyan a legtöbb zöldség és gyümölcs héja komposztálható, nem mindenki tart otthon erre a célra szolgáló tárolót. Ráadásul az, akinek nincs kertje, nehezen is tudná hasznosítani a komposztot. No, de mi a teendő, ha nem tudunk vagy nem akarunk komposztálni, viszont a kukába kerülésnél jobb sorsot szánnánk a megmaradt héjaknak?
Ne dobd ki a vágott füvet!
Ne dobd ki a vágott füvet!
Az egyik legjobb tápanyag lehet a kertben, de csak akkor, ha ésszel csinálod. Különben többet árthat, mint használ!
A cékla csodálatos hatásai
A cékla csodálatos hatásai
Cékla, céklarépa, vörös répa: többféle néven ismert, és még többféle elkészítési módja létezik. Jellegzetes földes ízvilága miatt sajnos nem örvend osztatlan sikernek, pedig csodálatos hatásai vannak a szervezetre. A céklában nagy mennyiségben találhatók értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, valamint A-, C- és B6-vitamin. Ráadásul az elkészítése során bevetett néhány trükkel teljesen el lehet nyomni azt a bizonyos földes ízt, és igazán élvezetes fogásokat varázsolhatunk belőle. Na, de lássuk, mit is kell tudni erről a gyönyörű lilásvörös gyökérzöldségről!