2019. március 25., hétfő
Irén névnap

A grafika: szavak nélküli költészet

  • kult
  • 2018.04.11
    04:03
Jáger István grafikusművész munkáiból nyílt kiállítás az egyetem aulájában kedd délután.

Az április 26-ig megtekinthető kiállítást Széplaki Réka kreatív szakember nyitotta meg.

– Milyen érzés Jáger István művészetével találkoznom? Számomra olyan, mint a kis nyári zápor után belefeledkezni egy hangyaboly zsongásába: csupa élet és mozgás. A látvány lebilincsel, miközben az agyunk próbálja megfejteni a rejtett üzenetet – mert mindig van rejtett üzenet – fogalmazott Széplaki Réka. Párhuzamot vont grafika és költészet között. Mint mondta, a nyelv legkisebb egysége talán nem is a betű, hanem a pont, ami lezár gondolatokat, értelmet ad a leírtaknak. Gondoljunk csak bele, mennyire módosíthatja a jelentést, ha a pont mellé teszünk még két pontot, mennyire nyitottá teszi a mondanivalót… Ha pedig milliónyi pontot teszünk egymás mellé, azok formát nyernek, és megszületik a szavak nélküli költészet.

Jáger István grafikusművész 1955-ben született Veszprémben. Középiskolai tanulmányait Várpalotán, rajz tagozatos gimnáziumban végezte. A Szombathelyi Tanárképző Főiskola matematika-rajz szakán szerzett tanári diplomát. Mesterei Szurcsik János és Horváth János voltak. Egyedi és sokszorosított grafikákat készít.

„Elsősorban a sokszorosító grafika műfajában alkot, a kisgrafikák konkrétabb világában, és a nagyméretű nonfiguratív nyomatok világában is nagy szakmai felkészültséggel és otthonossággal mozog, bravúros felületeket, varázslatos figurákat csalogatva elő a fémlemezekből. Témái a népmesei ihletésű lapoktól a drámai feszültséget közvetítő nyomatokig ívelnek, erős szuggesztív, embert féltő tartalommal. Színes nyomatai a sokszorosító grafika ritkábban alkalmazott módszereivel készülnek, esetenként versenyre kelve a táblaképekkel, színes rajzokkal” – mondta az alkotóról Fábián László grafikusművész.