2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika névnap

Utak újulnak meg a megyében

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 2018-ban országosan több mint 526 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása indulhat el. Ebből idén Veszprém megyében 23 kilométernyi út felújítása valósulhat majd meg európai uniós forrásból - tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A TOP-1.3.1-15-VE1-2016-00001 azonosító számú, „Közlekedésfejlesztés Veszprém megyében I.” elnevezésű projekt összesen 2,400 milliárd forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásból valósul meg, a közútkezelő tájékoztatása szerint pedig már több útszakasz felújítása is elkezdődött. E szerint első körben a Nagyvázsony-Vigántpetend, Devecser-Sümeg, Dudar-Bakonyszentkirály és Jánosháza-Pápa összekötő utak állapota javulhat.

Az összekötő utak teljes körű felújítása során a kivitelezők a kopóréteg profilmarásáról, a süllyedéseknél a teljes pályaszerkezet cseréjéről, a kiegyenlítő aszfaltréteg és az új kopóréteg terítéséről, az új tartós burkolati jelek felfestéséről, valamint a KRESZ táblák igény szerinti cseréjéről és pótlásáról is gondoskodnak. A munkálatok ideje alatt félpályás útlezárásra kell számítaniuk az arra közlekedőknek.

A fejlesztések ideje és a felújítandó útszakaszok hossza a következőképpen alakul:

  • Nagyvázsony-Vigántpetend (7311-es jelű út): pályahossz: 1, 2 km, megvalósítási idő: előreláthatóan 90 nap
  • Devecser-Sümeg (7324-es jelű út): pályahossz: 1 km, megvalósítási idő: előreláthatóan 60 nap
  • Dudar-Bakonyszentkirály (8219-es jelű út): pályahossz: 1,5 km, megvalósítási idő: előreláthatóan 90 nap
  • Jánosháza-Pápa (8403-as jelű út): pályahossz: közel 5 km, megvalósítási idő: előreláthatóan 120 nap

A beruházások megvalósulását követően nő a forgalombiztonság, nagymértékben javul az út szolgáltatási színvonala és az utazási időben is rövidülés lesz tapasztalható. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. bízik abban, hogy a gondozásában megújuló országos közút minden közlekedő megelégedésére szolgál majd, a térségben pedig betölti a neki szánt szerepet, biztosítva ezzel a térségi központok, óvodák, iskolák, munkahelyek, intézmények gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elérését.