Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Fontos a fenntarthatóság, a környezeti nevelés

2018. április 12. 3:00
A Veszprémi Közüzemi Zrt. másodszor rendezi meg Fenntarthatóság MindenKOR című diák-és családi napját a Veszprémvölgyben. A program időpontja: április 21-22.

Dr. Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a fenntarthatóság, azaz a rendelkezésre álló erőforrások hatékony és észszerű kihasználása nemcsak a cég egyik fő rendezvényének a nevesítése, hanem a VKSZ Zrt. filozófiája is egyben. A környezeti nevelés, a fenntarthatóság elméletének gyakorlatba ültetése nem új keletű dolog a társaság működésében.

A közüzemi szolgáltató néhány évvel ezelőtt olyan társadalmi felelősségvállalási programot hirdetett, amely valódi szerepvállalásra és példamutatásra fókuszál. Gyermekeknek szóló előadások, iskolákba való kitelepülések vagy önkéntes programok szervezése mind ráirányította a figyelmet arra, hogyan éljünk harmóniában a minket körülölelő természettel. Ennek a gondolatnak a mentén indították útnak a Fenntarthatóság MindenKOR címet viselő rendezvényt, amikor is 12 partnerrel társulva hívták meg a veszprémieket a Séd völgyébe kétnapos rendezvényre. A jól kiválasztott, hasonló gondolkodású partnerekkel társulva olyan nagy visszhangja lett a rendezvénynek, hogy már akkor megfogalmazódott a folytatás gondolata.

Brányi Mária és dr. Temesvári BalázsBrányi Mária és dr. Temesvári Balázs

Temesvári Balázs örömét fejezte ki az ügyben, hogy idén húsz fölé ugrott a résztvevő partnerek száma. Ők azok, akik olyan interaktív helyszíneket működtetnek majd a két nap során, ahol bebizonyíthatják, hogy a fenntarthatóság nem egy éppen aktuális divatirányzat, hanem már nagyszüleink életében is felbukkanó és tudatosan alkalmazott életvitel volt. Emellett a folyamatosan fejlődő, új irányok is előtérbe kerülnek, mint a napenergia hasznosítása vagy az elektromos járművek világa. Mindez kipróbálható az interaktív eszközök segítségével, hiszen a két nap alapvető célja a játékos tanulás és a szórakoztató ismeretátadás.

Az idén kétszer akkora területen, a mobilitás témája köré felépített sporttevékenységek szervezésével is színesítették a programot. Így befogadták a Mountain Bike Olimpiai Cross és BMX Diákolimpia országos elődöntőjét, a Gulya Trail futóversenyt, melyeknek szintén ez a rendezvényhelyszín ad majd otthont. Kipróbálható lesz a tájfutás, a falmászás és végig lehet menni kerékpáros ügyességi és akadálypályákon is. Valamennyi érkező pecsétgyűjtő füzettel járhatja az egyes állomáshelyeket. A rendezvény első napja a szervezetten érkező diákcsoportok számára nyitott, míg vasárnapra a családokat várják.

Brányi Mária, alpolgármester kiemelte, fontos a városi lakosság megszólítása, a környezetünkre való figyelés, s örömét fejezte ki az ügyben, hogy a VKSZ Zrt. már régóta partnerként működik ebben, s olyan programokat vállal, amely elősegíti az együttgondolkodást.

A rendezvény hosszú távú célja, hogy olyan országos ökofesztivállá váljon, mely egyszerre Veszprém sajátja is marad, segítve a várost a nemzetközi megmérettetésein, például az Európai Kulturális Fővárosok és az Entente Florale virágosítási versenyen.

Tokos Bianka
Domján Attila
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.