Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A könyvek könyve / Ősi bibliák tárlata a királynék városában

2008. május 2. 15:50
Különleges Bibilia-kiállítás nyílt a Gizella Királyné Múzeumban a Biblia éve alkalmából. A többszáz éves könyvek, szentírások, kegytárgyak tárlatát Márfi Gyula veszprémi katolikus érsek nyitotta meg csütörtökön. A ritka egyházi kincseket bemutató kiállítás október 15-ig látható.

Megnyitó beszédében Márfi Gyula hangsúlyozta, hogy mai napig nincs egyetértés a protestánsok és a katolikusok között abban, mi is minősül szentírásnak. A protestánsok bibliájából például hét könyv hiányzik, ami a katolikusokéban viszont benne van, - mondta az érsek. A kiállítás megnyitón elhangzott, hogy a Biblia születésének időpontja máig kérdéses. Keletkezését a Krisztus előtti 1800-as évekre tesszük. Az ószövetségi Szentírás könyvei időszámításunk előtt 1000-ben keletkeztek, de a legtöbbjük még 500 évvel az előtt - mondta az egyházi vezető. A Biblia az írás történetének kiemelkedő mérföldköve. Az Újszövetség például első századunk legfőbb műve, az írás ekkor még nem volt elterjedt. A legtöbb könyv még akkor is csak a hagyományban, emlékezetben élt. Az érsek rámutatott arra is, hogy a Biblia nem csak a hívő, vallásos emberek életében van jelen, hiszen számtalan neves művész, festő, szobrász, író, költő ihletője.



A kiállítás alatt, a múzeum három termében összesen 12 Biblia látható. Ugyanakkor nem csak könyvekkel találkozhatnak a látogatók. A Szentírással, Jézus életével, szenvedésével és halálával kapcsolatos kegytárgyakat is elhelyeztek a termekben. A kiállított bibliák a XV. Századból származnak, de ritka különlegességek is megtalálhatók a tárlaton, mint például egy igazi ősnyomtatvány Nürnbergből, vagy egy 1500-as kiadás, mely Lyonból került hozzánk.

 

A rendkívüli értéket képviselő bibliák egyébként egytől egyig a veszprémi Érseki Főegyházmegye Könyvtárának tulajdonában vannak.

         

Füssy Angéla
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.