Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
15°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
15°C

Gépi forgácsoló, szakács, cukrász és asztalos a legnépszerűbb szakképesítés a veszprémi iskolákban

2018. május 23. 4:00
A Veszprémi Szakképzési Centrumhoz tartozó szakgimnáziumokban a közgazdaság, a gépészet és az informatika a legnépszerűbb. A leendő elsősök szülei a németes osztályokat keresik. Gyors kérdést intéztünk a szakképzési centrum és a tankerületi központ felé.

Az idei beiskolázási időszakot eredményesnek ítéli meg a Veszprémi Szakképzési Centrum, hiszen a csökkenő általános iskolai tanulólétszám ellenére növelni tudták a szakképzésbe bevont tanulók számát. A 2018/2019-es tanévre 22 féle szakgimnáziumi ágazatban, és 16 féle szakközépiskolai szakmacsoportban hirdettek képzéseket. Az SZC tagintézményeiben összesen 54 féle szakképesítést lehet megszerezni, melyek közül 14 szakma ösztöndíjjal támogatott hiány-szakképesítés - közölték.

Elmondták továbbá, hogy összesen 3800 jelentkezés futott be a nyolc tagintézmény által meghirdetett képzések valamelyikére, s ebből több mint 900 fő nyert felvételt. A tapasztalatok szerint a rendkívüli felvételi eljárás, valamint az augusztusi javító vizsgák időszaka után mintegy 10 %-os növekedés várható, így szeptemberben közel ezer tanuló fogja megkezdeni 9. évfolyamos tanulmányait a centrumban.

A Veszprémi Szakképzési Centrumhoz az alábbi iskolák tartoznak: Ipari, Jendrassik-Venesz, Közgazdasági, Öveges (B.füzfő), Gönczy Pál (Tapolca), Táncsics, Séf, Szent-Györgyi Albert (Ajka).

A szakgimnáziumi ágazatok közül a közgazdaság, a gépészet és az informatika bizonyult a legnépszerűbbnek, de nagy volt az érdeklődés a közlekedésgépész, a vegyészet, a sport és a rendészet iránt is. A szakgimnáziumba jelentkezők a négy éves ágazati képzést követően egy éves technikusi képzésen vesznek részt.

A szakközépiskolai szakképesítések közül a gépi forgácsolót, a szakácsot, a cukrászt és az asztalost választották a legtöbben. Ebben a képzési formában a 3. tanév végén a diákok szakmai vizsgát tesznek, majd az érettségire felkészítő 2 éves szakasz után érettségit is szerezhetnek.

Mi a helyzet az utánpótlással?

A Veszprémi Tankerületi Központ fenntartásában működő – Veszprémi járás, Balatonalmádi járás, Várpalotai járás, Zirci járás – 31 általános iskola 44 feladat ellátási helyén 1205 általános iskolai tanulót írattak be az 56 indítható első osztályba. Ebből Veszprém város 9 iskolájában 522 első osztályos tanuló kezdi meg tanulmányait 21 osztályban szeptemberben.

Szinte valamennyi intézménynek van valamilyen specialitása, így minden szülői igényt ki tudnak elégíteni. Tekintettel a szabad iskolaválasztás lehetőségére, a szabad férőhelyek erejéig az intézmények felvehetik a tanulókat az első osztályba. A szülők részéről egyre nagyobb az érdeklődés a német nemzetiségi nyelvoktatást folytató iskolák irányába- nyilatkozta portálunknak a Veszprémi Tankerületi Központ.

Óvodából általános iskolába, általános iskolából középiskolába - a váltás számos nehézséget okoz a gyerekeknek - vehir.hu

Iskolakezdéskor, iskolaváltáskor teljesen új világba csöppen a gyermek. Ez az időszak fizikailag, szellemileg és pszichésen is megterhelő lehet. Megkönnyíteni az átlépést az óvodából az általános iskolába A legtöbb gyermek sikeresen átvészeli az óvodából az iskolába történő belépést, de nem minden 6 éves várja ezt a változást.

Ge. Á.
további cikkek
A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében egy úttörő projektbe kezdett a Pannon Egyetem a Veszprémi Ringató Körzeti Óvodával, hiszen a Pannon Egyetem Humántudományi Kar Digitális Módszertani Intézete és a Ringató Óvoda kooperációban indult a Digitális Témahéten. tegnap 7:23 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28 Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. 2024. április 28. 18:22 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.