2019. március 19., kedd
József névnap

Sokakat vonzott a Jutasi Őrmester túra

A Jutasi Őrmester túra egy nagyhagyományú, eredetileg civil kezdeményezésre létrejött program. Az útvonal áthalad több olyan ponton, ami a Veszprémben 25 évig működő Jutasi Altisztképző Iskola emlékeinek felidézésére is alkalmas.

2014-től hagyományteremtő szándékkal, megújulva és átalakítva az önkormányzat, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a Veszprémi Helyőrség közös összefogásával valósul meg, elsősorban veszprémi általános-és középiskolás diákok részére. Az elmúlt években a korosztályonként két távon meghirdetett túra minden alkalommal több száz fő részvételével zajlott.

Az idén a felhívásra kisiskolás csoportoktól a nagygimnazistákig, minden korosztályból, 6 általános iskolából és 8 középiskolából 571 fő diák jelentkezett. Idén először vidéki iskola, a Veszprémi Tankerületi Központ fenntartásában működő Szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskola is jelentkezett a túrára 19 fővel. A túra kezdő és célállomása a Szentháromság téren volt.

Szerdán 8.00 és 08.55 óra közötti lépcsőzetes túraindítással innen startolt 23 csoport (11 általános iskolai és 12 középiskolai), és a 8,5 km-es (általános iskolások esetében) ill. 13,5 km-es (középiskolások távja) túra teljesítését követően kb. 11 és 15 óra között ide érkezett vissza.

A túra sok-sok érdekes állomása közül ki kell emelni a túra névadóját, az egykori Veszprém-Jutasi Altisztképző Intézetet (a Megyei Levéltár épülete). A katonák támogatásával megvalósuló esemény pedig egyéb érdekességeket (toborzók jelenléte, katonai eszközök bemutatója, altisztképző hallgatók jelenléte) is tartogatott a tanulók számára.