2020. február 21. // Eleonóra névnap

Afrikát idéző játszóparkkal gazdagodott az állatkert

2018. július 18. 17:03
zoo
A szerdán átadott, több mint 4000 négyzetméteres területen úgy érezhetik magukat a kicsik, mintha egy afrikai expedíción vennének részt: repülővel kalandozhatnak a magasban, átélhetik, miként „hajóztak át” az afrikai állatok az európai kontinensre és mintegy 20 játékon szórakozhatnak.

A Modern Városok Program részeként, 150 millió forintból megvalósult beruházással Európa egyik legnagyobb játszótere jött létre a zoo gulya-dombi területén, amely a vadaspark hagyományaihoz hűen az afrikai Serengeti Nemzeti Parkot és annak jellegzetes állatvilágát idézi meg.

Sokan voltak kíváncsiak a kalandhajóra és társairaSokan voltak kíváncsiak a kalandhajóra és társaira

A Serengeti parkra és az ott élő állatvilág védelmére eredendően Bernard Grizmek, a frankfurti állatkert igazgatója hívta fel a figyelmet, aki Dornier típusú repülőgépével fedezte fel a területet – innen jött az ötlet, hogy a veszprémi játszóparkban is elhelyezzék a park szimbólumának is tekinthető repülőgép mását, melynek pilótafülkéjébe a gyerekek fel is mászhatnak és képzeletben maguk is átélhetik az afrikai expedíciók hangulatát. A parkban emellett számos látványos elem kapott még helyet – tudtuk meg Török László igazgatótól. A bejáratnál például egy kitört kerekű terepjáró fogadja a lurkókat, egy kalandhajó révén kipróbálhatják, hogyan jöttek át az állatok a messzi Afrikából, de csúszdával összekötött baobab lombház, drótkötélpálya, fészekhinta és vízi játszótér is várja őket.

A több mint 20 mozgalmas, erőpróbáló játék, illetve statikus szoborjáték a szórakoztatáson túl az ismeretterjesztést is szolgálja: kalandozás közben a gyerekek az afrikai történeteket, a tanzániai állatokat, növényeket is megismerhetik.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő szerint a zoo újabb fejlesztése jól illeszkedik a kormány elképzeléseihez is, tükrözve, hogy 2018 valóban a családok éve. „Magyarország alapegysége a család, így ha a kormányzatnak plusz bevételei akadnak, elsőként biztosan rájuk gondolnak a juttatásoknál” – fogalmazott a képviselő.

Porga Gyula emlékeztetett, az elmúlt években rendkívül dinamikus fejlesztés valósult meg az állatkertben, az egyedi megoldásokkal kialakított park pedig ismét azt a célt szolgálja, hogy a látogatók minél több időt töltsenek itt. „Ez kétségtelenül sikerült, hiszen már a korábbi, kisebb méretű állatkertben sem tudtunk mindent megnézni egy nap alatt, mostantól pedig minden bizonnyal legalább másfél nap kell ehhez. De a játszópark önmagában is kiváló program lehet minden korosztálynak, hiszen sok család éppen emiatt jön az állatkertbe.”

Lufieresztéssel és egyedi fejpántokkal ünnepelték a nyitástLufieresztéssel és egyedi fejpántokkal ünnepelték a nyitást

A park átadásával egyébként egyáltalán nem ért véget még a fejlesztések sora – igaz, a Modern Városok Program következő része, a gazdasági épületek rendbetétele, korszerű állatorvosi rendelő kialakítása már inkább a háttérmunkát fogja segíteni, azt követően viszont a Fejes-völgy fejlesztése is elindulhat.

zoo
Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Bendegúz úgy viselkedik, mint egy gyerek, csak ő egy kismajom
Bendegúz úgy viselkedik, mint egy gyerek, csak ő egy kismajom
Bendegúz a dzselada páviánkölyök a Veszprémi Állatkert legújabb lakója – lenne, ha jelenleg nem gondozójának saját lakásában cseperedne, teljesen átszabva a mindennapi rutint. Pótmamájával együtt találkoztunk Bendegúzzal, hogy megtudjuk, milyen az, amikor egy kis majom bekerül egy család életébe.
Újévi derékbőség-mérés és centizgetés az állatkertben
Újévi derékbőség-mérés és centizgetés az állatkertben
Januárban mindenki számot vet: mennyit gyarapodtunk az elmúlt évben, hány lyukkal kell lazábbra venni a nadrágszíjat… Nincs ez másként a Veszprémi Állatkertben sem.
Az állatkertbe már megérkezett a Jézuska
Az állatkertbe már megérkezett a Jézuska
Karácsony közeledtével az előző évekhez hasonlóan idén is extra finomságokkal készült az állatkert lakóinak csütörtökön, az ajándékozásba pedig veszprémi kisiskolásokat is bevontak.
Új lakók költöztek az állatkertbe
Új lakók költöztek az állatkertbe
Két új medve érkezett a Veszprémi Állatkertbe a héten – épp időben, hogy új lakóhelyükön hajthassák téli álomra a fejüket.
Állatkertbe látogattak a Cserhát és az Újtelep civiljei
Állatkertbe látogattak a Cserhát és az Újtelep civiljei
Némedi Lajos alpolgármester invitálására az állatkertbe látogattak pénteken a Cserhát Baráti Társaság és az Újtelep Baráti Kör tagjai.
2020. február 21. // Eleonóra névnap