Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Kirándulás tippek: Zirc

2018. augusztus 11. 12:00 // Forrás: BBTDM
Nem járhatunk a Bakony fővárosában úgy, hogy az apátság monumentális épülete ne állítana meg bennünket. S ha már jártunk itt régebben, most érdemes újra eljönni, biztosan érezni fogjuk a különbséget!

A barokk stílusú római katolikus templom a ciszterci szerzetesek ma is használt apátsági temploma. Az apátság ma még változatosabb programmal várja látogatóit: a látogatóközpont célja az apátság nyolcszáz éves múltjának és műtárgyainak bemutatása interaktív eszközök segítségével. Érdemes megnézni egyúttal az eredeti pompájában látható bazilika minort, az országosan híres műemlékkönyvtárat és a természettudományi múzeumot.

Az apátság épületében található könyvtár a ciszterci rend gyűjteményét őrzi. A mai gyűjtemény alapját képező köteteket Heinrichauból hozták a ciszterci szerzetesek. Ez az állomány ma 65.000 kötetből áll. Ebből 70 kötet a XV. századból való ősnyomtatvány, amely hazai viszonylatban egyedülálló. A könyvtár állományában a teológia mellett a történelem, az irodalom, a természettudományok, de a segédtudományok is képvisletetik magukat. Az intézmény ma mint múzeum és szakkönyvtár működik: egyrészt szakszerű idegenvezetés segítségével Magyarország egyik fontos kultúrtörténeti emlékét ismerhetik itt meg a látogatók, másrészt az értékes régi könyves állomány és külön olvasóterem a kutatóknak nyújt segítséget munkájukhoz.

Az apátság barokk épületének első emeletén található Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma számtalan érdekességet és kincset mutat meg a minket körülvevő természetből. Megtekinthetjük itt a jellegzetes bakonyi tájak életközösségeit, védett területeit. Az ásványbemutató csodálatos válogatást kínál a Kárpát-medence ritkaságaiból. A Jégkorszaki Óriások a Bakony-hegységben c. őslénytani állandó kiállítás is itt tekinthető meg. Ezenkívül megcsodálhatjuk a térségben elejtett vadak trófeáit.

Az apátságtól kicsit eltávolodva találjuk az Agrárműszaki Emlékek országosan egyedülálló, muzeális értékű mezőgazdasági gépekből, használati eszközökből álló zirci gyűjteményt. A XIX-XX. század mezőgazdaságának mindennapjait ismerhetjük meg az itt kiállított eredeti eszközök, szerszámok és gépek tárlatán keresztül.

A Zirc főterén álló Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház az 1766-ban épült, barokk lakóházban, az ún. „Dubniczay-házban” kapott helyet, hiszen a védett műemléket Reguly Antal szülőházaként tartják számon. A tematikus múzeumként működő intézmény tevékenysége Reguly Antal (1819-1858) munkássága köré szerveződik. Az „Utazás az ismeretlenbe” című állandó kiállításon Reguly Antal személyével, a finnugor nyelvek kutatásával és az Urál hegység feltérképezésével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Az épületegyüttesben helyet kapott a népművészeti alkotóház is, ahol a kialakított népi kismesterség-műhelyekben „Műhelytitkok” címmel állandó kiállítás nyílt a bakonyi mesterségekről. Bemutató foglalkozások mellett az egyes mesterségek – fazekas, szövő, mézeskalács, gyertya, nemez, bőr, csuhé, kovács, kosárfonó – kipróbálására, elsajátítására is lehetőség nyílik a bejelentkező csoportok számára.

A Kincsek a padláson – látogatható raktárban a Múzeum néprajzi-helytörténeti gyűjteménye található, ahol a helyi kézművesség, a várostörténeti fotótár és a Bér Júlia Grafikai Gyűjtemény tekinthetők meg. Időszakos kiállítótermükben helytörténeti, művészeti, néprajzi kiállításokat rendeznek. Rendszeresen tartanak családi napokat előadásokkal, koncertekkel és kézműves foglalkozásokkal.

Kapcsolati információk a zirci kiállítóhelyekhez: https://bakony-balaton.hu/hu/kultura/muzeumok-kiallitohelyek/zirc

vehir.hu
további cikkek
Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége A belföldi szállásfoglalók csaknem 80 százaléka két- vagy hároméjszakás üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre, a legtöbben az ország északi részére fognak utazni - közölte a szallas.hu pénteken. 2024. március 22. 11:16 A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak Bolond időjárást hozott magával 2024: mintha a természet folyamatosan egy hónappal előrébb járna, február végén már március végét idézően pompáznak a mandulafák, édes illattal töltve meg a levegőt, míg a Bakony árnyas fái között még hóvirágok kandikálnak ki az avarból. Bolond együttállás, de ha úgy nézzük, varázslatos. 2024. március 4. 11:35 Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt., közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban a BAHART járatain.  2024. január 30. 12:31 Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Szombaton kezdetét vette Európa leghíresebb farsangja, a velencei karnevál, a színes maskarát öltő emberek és a napokig tartó bulizás azonban nem csak Olaszország sajátja: februárban egymást érik a karneválok, ahol igazán látványosan űzhetjük el a telet, ha már tele van vele a hócipőnk. 2024. január 29. 15:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.