2020. február 20. // Álmos névnap

Nézze az évszázad holdfogyatkozását a Pannon Csillagdából!

2018. július 25. 3:59
Július 27-én, pénteken lesz a XXI. század leghosszabb holdfogyatkozása: égi kísérőnk 103 percet tölt a Föld árnyékában. Mindezt Bakonybélben előadásokkal és távcsöves megfigyeléssel kiegészítve élvezhetjük.

Teljes holdfogyatkozás akkor jön létre, amikor a Föld a Hold és a Nap közé kerül, vagyis beárnyékolja a Holdat. A Napról érkező fény így nem tudja megvilágítani a teliholdat, annak fénye megszűrődik a földi légkörben és vöröses-barnára színezi az égitestet. A teljes, centrális holdfogyatkozás időtartama 103 perc lesz, ami nagyon közel van a maximálisan elérhető 107 perchez - írja közösségi oldalán a Pannon Csillagda.

Fotó: people.comFotó: people.com

A Hold 20:24 perckor lép be a Föld árnyékkúpjába. A csorbuló fényű teliholdat a narancsvörös földárnyék egyre jobban elnyeli, míg 21:30-kor elkezdődik a teljes holdfogyatkozás. A 103 perces teljes szakaszban a telihold vöröses-barnás-szürkés fényű alakja mellett távcsővel a leghalványabb csillagok is közvetlenül látszanak mellette. A totalitás közepe 22:21-re esik, a teljes fogyatkozás vége 23:13-kor lesz. Ezután a Hold kivonul a földárnyékból, a részleges fogyatkozás 0:30-kor ér véget.

Az éjszaka másik látványossága a pontosan nagy oppozíció napján levő Mars bolygó. A bolygó 23 óra felé szabad szemmel is látható a délkeleti-déli égbolton vöröses színben tündökölve, és ezen a napon a Jupitert túlszárnyaló -2,8m-s fényességével uralni fogja a déli égboltot. A Csillagda programjában távcsöves megfigyelés is szerepel, így - ha elül a Marson jelenleg tomboló homokvihar - akár a bolygó részleteit is láthatják az érdeklődők.

Jelenleg egy óriási homokvihar miatt nem kivehető a Mars domborzataJelenleg egy óriási homokvihar miatt nem kivehető a Mars domborzata

A dupla csillagászati eseményre tehát érdemes Bakonybélbe utazni, ahol az este folyamán két turnusban szerveznek 2-2 órás programot. A résztvevőket planetáriumi vetítéssel, távcsövezéssel, égbolt túrával várják, a felmerülő kérdéseket pedig csillagászok válaszolják meg. Az első turnus programja 21:30-kor, a másodiké 23:30-kor kezdődik. A programra előzetes bejelentkezés szükséges, melyet telefonon 10-17:30 között lehet megtenni a +36-88/461-245 vagy a +36-20/271-2519 számokon. A program díja 2.600 Ft/fő.

Söge

További cikkek

Villámcsapás miatt gyulladt ki a révfülöpi kilátó
Villámcsapás miatt gyulladt ki a révfülöpi kilátó
Villámcsapás miatt gyulladhatott ki, és égett le Révfülöpön a Fülöp-hegyi Milleniumi kilátó faszerkezete - közölte Kondor Géza (független) polgármester az MTI-vel csütörtökön.
A Balaton az egyik legizgalmasabb turisztikai terület
A Balaton az egyik legizgalmasabb turisztikai terület
Ötödik alkalommal rendezték meg hétfőn a Pannon Egyetemen a Balatoni Turisztikai Kutatóintézet szakmai konferenciáját a régiót érintő legújabb kutatások kapcsán. A téma az EKF érintettség kapcsán különösen érdekes.
Újabb milliárdok balatoni strandfejlesztésekre
Újabb milliárdok balatoni strandfejlesztésekre
Elindul a balatoni strandok fejlesztésének harmadik üteme ötmilliárd forintos hazai forrásból, ezen felül pályázati lehetőség nyílik valamennyi balatoni csúszda megújítására jövő nyárig - jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója pénteken Siófokon.
Irány a világ! – Tíz úti cél 2019-re
Irány a világ! – Tíz úti cél 2019-re
Semmi sem tágítja annyira a horizontunkat, mint az idegen tájak és különböző kultúrák megismerése, de önmagában már az a tény, hogy a bolygónk egy gyönyörű hely, elég erős érv, hogy 2019-ben minél többször kerekedjünk fel. Mutatok tíz izgalmas úti célt az irányadó utazási magazinok, a hellomagyarorszag.hu és a saját véleményem alapján.
2020-ra megépül a veszprémi várlift
2020-ra megépül a veszprémi várlift
Uniós forrásból, közel 1,4 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztés részeként épül panorámalift és turisztikai központ a vár keleti oldalán.
2020. február 20. // Álmos névnap