2019. szeptember 20., péntek
Friderika névnap

Nézze az évszázad holdfogyatkozását a Pannon Csillagdából!

Július 27-én, pénteken lesz a XXI. század leghosszabb holdfogyatkozása: égi kísérőnk 103 percet tölt a Föld árnyékában. Mindezt Bakonybélben előadásokkal és távcsöves megfigyeléssel kiegészítve élvezhetjük.

Teljes holdfogyatkozás akkor jön létre, amikor a Föld a Hold és a Nap közé kerül, vagyis beárnyékolja a Holdat. A Napról érkező fény így nem tudja megvilágítani a teliholdat, annak fénye megszűrődik a földi légkörben és vöröses-barnára színezi az égitestet. A teljes, centrális holdfogyatkozás időtartama 103 perc lesz, ami nagyon közel van a maximálisan elérhető 107 perchez - írja közösségi oldalán a Pannon Csillagda.

Fotó: people.comFotó: people.com

A Hold 20:24 perckor lép be a Föld árnyékkúpjába. A csorbuló fényű teliholdat a narancsvörös földárnyék egyre jobban elnyeli, míg 21:30-kor elkezdődik a teljes holdfogyatkozás. A 103 perces teljes szakaszban a telihold vöröses-barnás-szürkés fényű alakja mellett távcsővel a leghalványabb csillagok is közvetlenül látszanak mellette. A totalitás közepe 22:21-re esik, a teljes fogyatkozás vége 23:13-kor lesz. Ezután a Hold kivonul a földárnyékból, a részleges fogyatkozás 0:30-kor ér véget.

Az éjszaka másik látványossága a pontosan nagy oppozíció napján levő Mars bolygó. A bolygó 23 óra felé szabad szemmel is látható a délkeleti-déli égbolton vöröses színben tündökölve, és ezen a napon a Jupitert túlszárnyaló -2,8m-s fényességével uralni fogja a déli égboltot. A Csillagda programjában távcsöves megfigyelés is szerepel, így - ha elül a Marson jelenleg tomboló homokvihar - akár a bolygó részleteit is láthatják az érdeklődők.

Jelenleg egy óriási homokvihar miatt nem kivehető a Mars domborzataJelenleg egy óriási homokvihar miatt nem kivehető a Mars domborzata

A dupla csillagászati eseményre tehát érdemes Bakonybélbe utazni, ahol az este folyamán két turnusban szerveznek 2-2 órás programot. A résztvevőket planetáriumi vetítéssel, távcsövezéssel, égbolt túrával várják, a felmerülő kérdéseket pedig csillagászok válaszolják meg. Az első turnus programja 21:30-kor, a másodiké 23:30-kor kezdődik. A programra előzetes bejelentkezés szükséges, melyet telefonon 10-17:30 között lehet megtenni a +36-88/461-245 vagy a +36-20/271-2519 számokon. A program díja 2.600 Ft/fő.