2022. augusztus 13.
//
Ipoly névnap

Felvételi: magasan az országos átlag felett a Pannon Egyetem

2018. július 27. 12:00
Egyre több hallgató nyer felvételt Veszprémbe.

Csütörtökön tájékozattak minket az intézmény 2018-as felvételi eredményeiről. A sajtótájékoztató során a Pannon Egyetem rektora, dr. Gelencsér András először ismertette az egyetemi felvételi eredmények országos helyzetét: általánosságban növekedés tapasztalható a jelentkezések számában, és 4 %-kal többen nyertek felvételt az előző évhez képest.

Büszkén mondta el, hogy bár hátrányból indulunk a vidéki elhelyezkedés miatt, az országos teljesítményhez, az átlaghoz képest jobbnak bizonyult a veszprémi egyetem eredménye, ugyanis több mint a duplájával, 9 %-kal nőtt a felvettek száma az előző évhez képest.

Gelencsér AndrásGelencsér András

A felvételi eredményei számokban:

összes felvett hallgató: 1981 fő

  • Gazdaságtudományi Kar: 700 fő
  • Georgikon Kar: 300 fő
  • Mérnöki Kar: 323 fő
  • Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar: 187 fő
  • Műszaki Informatikai Kar: 471 fő

államilag finanszírozott képzésre felvett hallgatók: 1611 fő

alapszak: 1281 fő

mesterszak: 236 fő

osztatlan képzés: 44 fő

felsőoktatási szakképzés: 420 fő

Az egyes karokon a következő szakok voltak idén a legnépszerűbbek a jelentkezők körében: GTK-n a pénzügy és számvitel szak, Georgikonon a mezőgazdasági mérnöki, MK-n a vegyészmérnöki, MFTK-n az anglisztika szak, MIK-en pedig a programtervező informatikus szak rendelkezik a legtöbb felvett hallgatóval.

A mesterképzések között is felsorolhatók népszerűbb szakok: a vegyészmérnök, a tanári, a fordító és tolmács, a vezetés és szervezés, a műszaki menedzser, valamint a mérnökinformatikus mesterszakok bizonyultak a kedvenceknek - ismertette az eredményeket Balogh Ágnes oktatási és akkreditációs ügyekért felelős rektori biztos.

Balogh ÁgnesBalogh Ágnes

A legnehezebben kereskedelem és marketing alapszak állami ösztöndíjas, nappali tagozatára tudtak bejutni a diákok, 466 volt a ponthatár. A felsőoktatási intézmény idei felvételi eredményében különösen nagy sikert ért el a Műszaki Informatikai Kar, hiszen 65 %-kal nőtt a felvettek száma a tavalyihoz képest. Ennek a kimagasló eredménynek egyik okaként említhetjük az újonc, Nagykanizsán szintén induló üzemmérnök-informatikus BProf alapszak népszerűségét.

Várakozáson felül jelentkeztek az idén még csak az Óbudai Egyetemen és a PE-n megjelenő, 6 féléves képzésre, amely a BSc képzésekhez képest a kevesebb elméleti alapozás mellett jobban kihangsúlyozza a gyakorlatorientált ismereteket, a projekt munkákat és a szakmai gyakorlatot.

Kopogtató tábor 2016 (archív)Kopogtató tábor 2016 (archív)

A számos sikeresen felvételizett leendő hallgató mellett azok se hagyják veszni reményeiket, akik most nem rendelkeztek elég pontszámmal - a pótfelvételi lehetőségével egészen augusztus 6-áig lehet élni! Az ilyen módon is meghirdetett szakok között az üzemmérnök-informatikus képzésre is, Veszprémbe és Nagykanizsára egyaránt tudnak jelentkezni a még fel nem vettek. Az Emberi Erőforrások miniszterének döntése alapján idén az üzemmérnök-informatikus szakra államilag támogatott formában is lehet jelentkezni a pótfelvételin keresztül.

Ágel Zita Krisztina
Kovács Bálint

További cikkek

Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen
Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem 2016-ban az EFOP-3.6.1-16 „Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések” elnevezésű konstrukció keretében sikeresen pályázott és nyert el 955 779 039 forint vissza nem térítendő támogatást az EFOP-3.6.1-16-2016-00015 azonosító számú és „A Pannon Egyetem átfogó intézményfejlesztése az intelligens szakosodás elősegítése érdekében” című projekt megvalósítására.
A jelentkezők 74 százalékát felvették
A jelentkezők 74 százalékát felvették
A felsőoktatásba jelentkezők 74 százalékát felvették valamilyen képzésre - közölte a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár pénteken.
Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási ponthatárokat
Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási ponthatárokat
Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat csütörtök este. Ezzel eldőlt, hogy a több mint 99 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára.
A német írásbelikkel folytatódnak a vizsgák
A német írásbelikkel folytatódnak a vizsgák
Péntek reggel a német nyelvi írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák. Középszinten csaknem 12 ezren, emelt szinten több mint 2600-an érettségiznek.
Az angol írásbelikkel megkezdődnek az idegen nyelvi vizsgák
Az angol írásbelikkel megkezdődnek az idegen nyelvi vizsgák
Csütörtök reggel 9 órakor megkezdődnek országszerte az idegen nyelvi érettségi vizsgák, a diákok angolból közép- és emelt szinten adnak számot tudásukról.