2022. január 29.
//
Adél névnap

Felvételi: magasan az országos átlag felett a Pannon Egyetem

2018. július 27. 11:00
Egyre több hallgató nyer felvételt Veszprémbe.

Csütörtökön tájékozattak minket az intézmény 2018-as felvételi eredményeiről. A sajtótájékoztató során a Pannon Egyetem rektora, dr. Gelencsér András először ismertette az egyetemi felvételi eredmények országos helyzetét: általánosságban növekedés tapasztalható a jelentkezések számában, és 4 %-kal többen nyertek felvételt az előző évhez képest.

Büszkén mondta el, hogy bár hátrányból indulunk a vidéki elhelyezkedés miatt, az országos teljesítményhez, az átlaghoz képest jobbnak bizonyult a veszprémi egyetem eredménye, ugyanis több mint a duplájával, 9 %-kal nőtt a felvettek száma az előző évhez képest.

Gelencsér AndrásGelencsér András

A felvételi eredményei számokban:

összes felvett hallgató: 1981 fő

  • Gazdaságtudományi Kar: 700 fő
  • Georgikon Kar: 300 fő
  • Mérnöki Kar: 323 fő
  • Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar: 187 fő
  • Műszaki Informatikai Kar: 471 fő

államilag finanszírozott képzésre felvett hallgatók: 1611 fő

alapszak: 1281 fő

mesterszak: 236 fő

osztatlan képzés: 44 fő

felsőoktatási szakképzés: 420 fő

Az egyes karokon a következő szakok voltak idén a legnépszerűbbek a jelentkezők körében: GTK-n a pénzügy és számvitel szak, Georgikonon a mezőgazdasági mérnöki, MK-n a vegyészmérnöki, MFTK-n az anglisztika szak, MIK-en pedig a programtervező informatikus szak rendelkezik a legtöbb felvett hallgatóval.

A mesterképzések között is felsorolhatók népszerűbb szakok: a vegyészmérnök, a tanári, a fordító és tolmács, a vezetés és szervezés, a műszaki menedzser, valamint a mérnökinformatikus mesterszakok bizonyultak a kedvenceknek - ismertette az eredményeket Balogh Ágnes oktatási és akkreditációs ügyekért felelős rektori biztos.

Balogh ÁgnesBalogh Ágnes

A legnehezebben kereskedelem és marketing alapszak állami ösztöndíjas, nappali tagozatára tudtak bejutni a diákok, 466 volt a ponthatár. A felsőoktatási intézmény idei felvételi eredményében különösen nagy sikert ért el a Műszaki Informatikai Kar, hiszen 65 %-kal nőtt a felvettek száma a tavalyihoz képest. Ennek a kimagasló eredménynek egyik okaként említhetjük az újonc, Nagykanizsán szintén induló üzemmérnök-informatikus BProf alapszak népszerűségét.

Várakozáson felül jelentkeztek az idén még csak az Óbudai Egyetemen és a PE-n megjelenő, 6 féléves képzésre, amely a BSc képzésekhez képest a kevesebb elméleti alapozás mellett jobban kihangsúlyozza a gyakorlatorientált ismereteket, a projekt munkákat és a szakmai gyakorlatot.

Kopogtató tábor 2016 (archív)Kopogtató tábor 2016 (archív)

A számos sikeresen felvételizett leendő hallgató mellett azok se hagyják veszni reményeiket, akik most nem rendelkeztek elég pontszámmal - a pótfelvételi lehetőségével egészen augusztus 6-áig lehet élni! Az ilyen módon is meghirdetett szakok között az üzemmérnök-informatikus képzésre is, Veszprémbe és Nagykanizsára egyaránt tudnak jelentkezni a még fel nem vettek. Az Emberi Erőforrások miniszterének döntése alapján idén az üzemmérnök-informatikus szakra államilag támogatott formában is lehet jelentkezni a pótfelvételin keresztül.

Ágel Zita Krisztina
Kovács Bálint