Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

Felvételi: magasan az országos átlag felett a Pannon Egyetem

2018. július 27. 12:00
Egyre több hallgató nyer felvételt Veszprémbe.

Csütörtökön tájékozattak minket az intézmény 2018-as felvételi eredményeiről. A sajtótájékoztató során a Pannon Egyetem rektora, dr. Gelencsér András először ismertette az egyetemi felvételi eredmények országos helyzetét: általánosságban növekedés tapasztalható a jelentkezések számában, és 4 %-kal többen nyertek felvételt az előző évhez képest.

Büszkén mondta el, hogy bár hátrányból indulunk a vidéki elhelyezkedés miatt, az országos teljesítményhez, az átlaghoz képest jobbnak bizonyult a veszprémi egyetem eredménye, ugyanis több mint a duplájával, 9 %-kal nőtt a felvettek száma az előző évhez képest.

Gelencsér AndrásGelencsér András

A felvételi eredményei számokban:

összes felvett hallgató: 1981 fő

  • Gazdaságtudományi Kar: 700 fő
  • Georgikon Kar: 300 fő
  • Mérnöki Kar: 323 fő
  • Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar: 187 fő
  • Műszaki Informatikai Kar: 471 fő

államilag finanszírozott képzésre felvett hallgatók: 1611 fő

alapszak: 1281 fő

mesterszak: 236 fő

osztatlan képzés: 44 fő

felsőoktatási szakképzés: 420 fő

Az egyes karokon a következő szakok voltak idén a legnépszerűbbek a jelentkezők körében: GTK-n a pénzügy és számvitel szak, Georgikonon a mezőgazdasági mérnöki, MK-n a vegyészmérnöki, MFTK-n az anglisztika szak, MIK-en pedig a programtervező informatikus szak rendelkezik a legtöbb felvett hallgatóval.

A mesterképzések között is felsorolhatók népszerűbb szakok: a vegyészmérnök, a tanári, a fordító és tolmács, a vezetés és szervezés, a műszaki menedzser, valamint a mérnökinformatikus mesterszakok bizonyultak a kedvenceknek - ismertette az eredményeket Balogh Ágnes oktatási és akkreditációs ügyekért felelős rektori biztos.

Balogh ÁgnesBalogh Ágnes

A legnehezebben kereskedelem és marketing alapszak állami ösztöndíjas, nappali tagozatára tudtak bejutni a diákok, 466 volt a ponthatár. A felsőoktatási intézmény idei felvételi eredményében különösen nagy sikert ért el a Műszaki Informatikai Kar, hiszen 65 %-kal nőtt a felvettek száma a tavalyihoz képest. Ennek a kimagasló eredménynek egyik okaként említhetjük az újonc, Nagykanizsán szintén induló üzemmérnök-informatikus BProf alapszak népszerűségét.

Várakozáson felül jelentkeztek az idén még csak az Óbudai Egyetemen és a PE-n megjelenő, 6 féléves képzésre, amely a BSc képzésekhez képest a kevesebb elméleti alapozás mellett jobban kihangsúlyozza a gyakorlatorientált ismereteket, a projekt munkákat és a szakmai gyakorlatot.

Kopogtató tábor 2016 (archív)Kopogtató tábor 2016 (archív)

A számos sikeresen felvételizett leendő hallgató mellett azok se hagyják veszni reményeiket, akik most nem rendelkeztek elég pontszámmal - a pótfelvételi lehetőségével egészen augusztus 6-áig lehet élni! Az ilyen módon is meghirdetett szakok között az üzemmérnök-informatikus képzésre is, Veszprémbe és Nagykanizsára egyaránt tudnak jelentkezni a még fel nem vettek. Az Emberi Erőforrások miniszterének döntése alapján idén az üzemmérnök-informatikus szakra államilag támogatott formában is lehet jelentkezni a pótfelvételin keresztül.

Ágel Zita Krisztina
Kovács Bálint
további cikkek
'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Február 21-ig lehet jelentkezni a középiskolákba Február 21-ig lehet jelentkezni a középiskolákba Február 21-ig lehet jelentkezni a középiskolákba - közölte az Oktatási Hivatal (OH) csütörtökön. 2024. február 8. 10:43 A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben Pannon Egyetem A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben 2023-ban mintha még a csillagok is szerencsésen együtt álltak volna a Pannon Egyetem fölött, a veszprémi felsőoktatási intézmény sorról sorra döntötte meg a saját rekordjait. 2024. február 2. 11:30 Petőfi Sándor, vagy Lázár Ervin műveit elemezhetik a ma érettségizők Petőfi Sándor, vagy Lázár Ervin műveit elemezhetik a ma érettségizők Hétfő reggel a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák. Ebből a tárgyból középszinten 72 569, emelt szinten pedig 1771 tanuló ad számot tudásáról. 2023. május 8. 11:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.