Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hőségriadó! – Orvosi tanácsok

2018. augusztus 1. 3:31 // Forrás: webbeteg.hu
Hogyan működik szervezetünk hőség idején? Mit tegyünk, hogy nyáron is egészségesek maradhassunk? Hasznos javaslatok a kánikula veszélyeinek túléléséhez.

A nyári forróságban szervezetünk nagy megpróbáltatásnak van kitéve. Ereink kitágulnak, a szív meg van terhelve, ilyenkor nagyobb az esélye az embóliának és a szívinfarktusnak, valamint a gyulladásoknak.

Hőszabályozó rendszerünk is jobban terhelt, hiszen meg kell akadályoznia, hogy testünk túlhevüljön – ezért izzadunk fokozottan ebben az időszakban. A folyadékot folyamatosan pótolnunk kell – erre különösen a gyerekeknek és az időseknek kell odafigyelni, mert folyadékháztartásuk nem annyira stabil.

Fotó: lokal.huFotó: lokal.hu

A folyadék mellett értékes ásványi anyagok is távoznak ilyenkor szervezetünkből, ez különösen megnehezítheti hétköznapjainkat – például magnéziumhiány esetén idegesek, türelmetlenek, kissé tompultak lehetünk, a káliumhiány pedig izomgörcsöt és szívritmus zavarokat okozhat.

A hőség immunrendszerünket is megtámadja: melegben sokkal könnyebben szaporodnak a kórokozók, ezért fázunk meg sokszor még ebben a kánikulában is. Idegrendszerünk sincs biztonságban ekkor: a depressziós betegek nagy eséllyel kerülhetnek letargiába. Alvászavarok is felléphetnek, illetve a koncentrációs zavarok miatt gyakrabban fordulhat elő baleset is.

Mire figyeljünk oda kánikulában?

  • Figyeljünk a gyerekekre és az idősekre, mert könnyebben kiszáradhat szervezetük!

  • Csecsemőknél nagyon fontos a folyadékbevitel! Anyatej mellé ajánlott a gyengére főzött tea, vagy a visszahűtött forralt víz.

  • A fejfájás, szédülés, hányinger, szájszárazság érzése a kiszáradás tünetei – mindenképp igyunk folyadékot!

  • Hőségben ne ízesítsük ételeinket erős, csípős fűszerekkel, mert fokozzák a verejtékmirigyek működését!

  • Ne hagyjuk ki a főétkezéseket, különben teljesítőképességünk csökkenhet, ingerlékenyek, fáradékonyak lehetünk!

  • Ne fogyasszunk magas cukor- és sótartalmú ételeket, finomságokat, mert folyadékot vonnak el szervezetünkből!

  • A vacsora legyen a kora esti órákban! Jobban alszunk éjszaka, ha könnyű ételeket vacsorázunk, pl. zöldséges ragut, salátát, főzeléket, párolt, sült zöldséget.

Nem mindenkire hat ugyanúgy a kánikula. Aki kifejezetten érzékeny a hőségre, annyira megviselheti, hogy munkaképtelenné válhat. Az időjárás különböző hatásai az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelennek meg. Fontos, hogy mindenki tudja, melyik kategóriába tartozik, mennyire kell odafigyelnie magára, mire számíthat ebben az évszakban. Így tudjuk életminőségünket javítani, és jobban megszervezni a mindennapjainkat.

Ágel Zita Krisztina

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.