Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Továbbra is működik a kettős mérce a Facebookon

2018. augusztus 22. 4:00
Zuckerberg és csapata már nem csak oldalakat, hanem egyéni felhasználókat is cenzúráz, ha gondolkodásuk nem illik be az általuk képviselt világnézetbe. A gondolatrendőrség ezúttal rám is lecsapott.

Sajnos megszokhattuk, és semmi újdonság nincs abban, hogy a világ legnagyobb oldala, a magát függetlennek és szabadnak tartó Facebook napról-napra hallgattat el a „progresszív-haladó” világnézettel egyet nem értő oldalakat. Erről már több felmérés is született, legutóbb a 444 készített érdekes interjút egy névtelen moderátorral, de már az amerikai kormány is felfigyelt arra, hogy a Facebook és a Spotify is diszkriminálja a republikánus/konzervatív hangokat.

Való igaz, a Facebook egy magánvállalkozás és a regisztrációval elfogadjuk a felhasználási feltételeket (vagyis gyakorlatilag majdnem azt csinál, amit akar), tehát semmi okom nem lehetne arra, hogy meglepődjek azon, hogy törölték egy bejegyzésemet. De mégis, hisz az édeskés álom, hogy itt demokrácia és szólásszabadság van, csupán egy jól hangzó marketingduma. Úgy tűnik, az egyszeri kisembert is eléri a vélemény-diktatúra.

Történt ugyanis, hogy megosztottam egy linket arról, hogy támogatom az itthoni gender-szak megszüntetését, erre másnap reggel ezzel fogadott a Facebook (az már egy másik cikk lenne, hogy elméletben szép dolog a gender-szak, de véleményem szerint gazdasági szempontból nem racionális, kevésbé tudományos, és inkább egy ideológiai és lopakodó szemléletformálás).:

Tehát törölték az általam megosztott linket azért, mert az nem illik bele a közösségi alapelvekbe és kéretlen tartalom. Ezek alapján elmondható, hogy kéretlen tartalom az, ha a Facebook „gondolkodásával” szemben foglalok állást valamiről. Nem illik bele a közösségi alapelvekbe, ha konzervatív megközelítéssel fejtem ki valamiről a véleményem.

Egy életre megtanultam: vagy lenyelem és olyat posztolok, ami „megfelelő”, vagy kuss.

Címlapfotó: Sky News, Getty Images

Ge. Á.
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.