2023. február 2.
//
Karolina névnap

Végigsétálsz az úton, és megérted, miért szeret bele mindenki

2018. augusztus 24. 3:00
Vízvezeték még nincs, csak szőlőtőkék, a Balaton végtelen kéksége és éteri nyugalom, előbbi hiánya mégsem tántorítja el a fiatalokat, hogy átmenetileg a csopaki Csákány-hegy szomszédságába tegyék át székhelyüket. Nem véletlen: a hegyvidék romantikája mellett könnyű elfelejteni a hétköznapi gondokat.

Mintha az idő itt megállt volna, valahol az 50-es, 60-as évek táján, hogy az ide érkező úgy érezze, egyenesen Matula bácsiékhoz jött vendégségbe, kevésbé testet-lelket edző tapasztalatokért, sokkal inkább a vidék háborítatlan csendjéért meg a nagyszüleink által ránk hagyományozott értékek szeretetéért.

Az én fejemben legalábbis valami hasonló gondolat körvonalazódik, miközben spontán vendéglátóimmal, Sárai Róbertékkel beszélgetek, kortyolgatom a mustomat és élvezem a gyönyörű balatoni panorámát meg a ház teraszának hűsét, amelynek emeletén épp délutáni sziesztájukat töltik az unokák.

Sáraiékkal egyébként nem ismertük egymást, de amint a kedves nyugdíjas pár meglátta, hogy fényképezővel a nyakamban közeledem, pár szó után, jó házigazdaként meginvitáltak, hogy kóstoljam meg a mustjukat. Nemrég szüreteltek, a pincében már érlelődik a bornak való – téli estéken jó lesz majd a családdal, barátokkal megiszogatni. Bevallom nekik, nem vagyok egy nagy borrajongó, de a must kiváló, s közben azt is elmesélem nekik, miért vagyok itt: amikor nemrég erre jártunk a kilátó miatt, egyből megragadott a csodás hegyi ösvény látványa, és megfogadtam, hogy hamarosan visszatérek, hogy gyalogosan is bejárjam a környéket. Sárai Róbert szerint érdemes lesz majd a Kékszalag idején is visszatérnem, amikor egyszerre akár 600 vitorlás hasítja a vizet – olyankor a legszebb a kilátás a hegyről. Közben kiderül, ők is veszprémiek, de amikor csak tehetik, lejönnek ide kikapcsolódni.

Megértem őket – alig 15 perc ide az út, de a hegyen egészen más világ köszönt ránk, még talán a paloznaki részhez képest is. A híres balatoni borteraszok hagyományt és modernitást ötvöző világához képest itt inkább a falvak bája érződik, ahol a házaknál nem azért rusztikus a dekoráció, mert most ez a trendi, hanem mert a nyaralók gazdái tényleg ebben a környezetben nőttek fel.

Igaz, egyre több a fiatal is, aki átmenetileg ide költözik. Mint az a hölgy és családja is, akiknek otthonán a kézzel festett Isten hozott felirat ragadja meg a figyelmem. Mint mondja, tipikus impulzusvásárlás volt a részükről a telek. Nem tervezték, de annyira beleszerettek a tájba, a hangulatba, hogy azonnal tudták, ide kell jönni, azóta pedig szinte minden idejüket itt töltik és folyamatosan csinosítgatják a házat.

Akárcsak a szomszédos porta idős házaspárja: házuk falán kis lámpás és agyagkancsó, az udvaron pedig csodásan megmunkált, kézzel festett kék pad, a nyári esték és beszélgetések tökéletes társa.

És valójában épp ez az, ami a hegyi ösvény vonzerejét adja: az apró kis zegzugok, a faágak közül kikukucskáló piros és zöld zsalugáteres házak, az elsőre talán bizarrul hangzó, mégis jól festő díszlet a palacsintasütőbe helyezett virágokkal meg az állatkoponyával, a lehajló fügefák és az öreg Porsche, a nyaraló udvaráról kiszűrődő vidám nevetés és táncolás zaja, a szőlőtőkék és a zsúpfedeles villa a Balatonnal, amiket csak akkor fedezhet fel igazán az ember, ha vállalja, hogy autó helyett gyalogosan győzi le az emelkedőket.

Merre menjünk pontosan? A 73-asról lefordulva fel a Veszprémi utcán, majd balra fordulva, a temető mellett végig a Csákány-hegyi utcán, aztán vissza a Kishegyi utcán, közben minden kis útra betérve.

Vannak még képeink, ITT!

Képek
Bertalan Melinda

További cikkek

Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Tizenkét zenész és zenekar által szerzett dalok a Balaton környezeti értékeire hívják fel a figyelmet, melyek a BALATORIUM ökológiai, kulturális eseménysorozat keretein belül jelennek meg 2023-ban. A legmenőbb magyar előadók mellé pedig fiatal tehetségek jelentkezését is várják.
Már lehet nevezni a Balaton-átevezésre
Már lehet nevezni a Balaton-átevezésre
Elindult a nevezés a balatoni nyár legnagyobb vízi futamára, a Hervis Balaton-átevezésre. Az első 800 jelentkező extra kedvezményt kap.
Szárazföldön a Balaton
Szárazföldön a Balaton
Nem kell rögtön autóba szállni, de még csak időgépre sincs szükség, hogy visszamenjünk a harmincas évek Balatonjához, hiszen a Dubniczay-palota kedden nyílt kiállítása tálcán kínálja a magyar tenger 1930-1988 közötti időszakát.
Volt egyszer egy jeges Balaton
Volt egyszer egy jeges Balaton
Ameddig a szem ellát, végtelen jégmező borítja a tavat, rajta helyiek és turisták fakutyáznak, a hóba szárnyasok után lopakodó róka hasa húz csíkot, mely akár tavaszig is megmarad. Mindezek nem egy álom képei: egykor a valóság voltak, amikor még igazi, didergős telek voltak a Balatonnál.
Eltűnt Gombóc Artúr szobra Tihanyból
Eltűnt Gombóc Artúr szobra Tihanyból
Eltűnt Kodolko Mihály Gombóc Artúrt ábrázoló alkotása a tihanyi várfalról.