Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Komfortzóna és homeosztázis

2018. augusztus 29. 12:01
Bár azt ígértem nektek, hogy nem hajtok végre szőnyegbombázást mindenféle idegen és szakmai szöveggel, ezt a két fogalmat fontos lenne megismernetek. Már csak azért is, hogy értsétek, miről tépem a számat az edzéseinken.

Ez a két fogalom kéz a kézben jár, ha fejlődni akarsz. Hogy érthetőbb legyen, leírom konyhanyelven. A komfortzóna tulajdonképp a szervezetünknek, testünknek egy olyan állapota, amikor még különösebb erőfeszítés nélkül, mosolyogva teljesítünk valamit. Nézzünk egy példát: mész haza, és Kovács néni, a szomszédod, aki jobb napokon fel sem ismer, sőt, ha teheti, rendszeresen felnyom a közös képviselőnél a kutyád miatt, na szóval, a Kovács néni bevásárolt, és téged, aranyos, kedves szomszédot kér meg, hogy ugyan már, nem vinnéd-e fel neki a csirkeaprólékot, meg a nagy szatyor krumplit, amit a Pennyben vett, akciósan. Te, mint jó szomszéd, persze hogy felszaladsz vele, mármint a szatyorral, hisz ez neked meg sem kottyan.

És mivel meg sem kottyan, így nem léptél ki a komfortzónádból, nem is fogsz fejlődni a dologtól, még ha napi szinten csinálod is. Ha viszont a vén boszorka elkezd neked nyavalyogni a köszvénye miatt, meg hogy leszakad a lába, kénytelen leszel felszaladni a drága kedves, szomszéd kisnyugdíjassal. Na, ez már azért a legtöbb jótevőnek kemény falat. Mire felérsz, és lerakod a vihogó nyuggert, biztos hogy lever a víz, ha más nem, akkor az elképzelt látvány miatt. Ebben az esetben csúnyán kilépsz a komfortzónádból, hisz hál’ Istennek ez nem mindennapos. Ha mindennapos lenne, és mert kiléptél a komfortzónádból, akkor már felfoghatnád akár edzésnek is. Fejlődni is fogsz, mert a szomszéd néni a csirke farhátnak és a lépcsőzés hiányának hála hízni fog, így folyamatosan növeli a terhelésedet. Még a végén neked kell megköszönnöd.

Most, hogy képben vagy, a komfortzónát illetően, jogosan kérdezheted, hogy mi köze van az egészhez a homeosztázisnak?

Szóval, a homeosztázis egy olyan dolog a szervezetünkben, amely az állandóságra, az összetételünk, egészségünk, egyensúlyára törekszik. Nagyon konyha nyelven. Ez egy nagyon frankó dolog, hisz a legkülönbözőbb külső, és belső stresszhelyzetet is igyekszik lekövetni, helyrehozni, alkalmazkodni hozzá, legyen az betegség, edzés terhelés, stresszes helyzet. Ha például a fenti példában említett élethelyzettel áldott meg a Jóisten, akkor a homeosztázisod folyamatosan fogja kifelé tolni a komfortzónádat, mindig egy kicsit többet kell teljesítened, mire átléped a bűvös határt.

Ezért van az, hogy mire pár év múlva a nagyi végleg leteszi a kanalat, neked már hiányozni fog, hisz mind testileg, mind lelkileg hozzászoktál a Drága Öreglány cipeléséhez. Edzettebb lettél, testileg, lelkileg.

Ja, és már tiszta, hogy miért nem lehet lógni az edzéseimen….

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.