2022. január 29.
//
Adél névnap

Pannon Egyetem: „Magasra tettük a lécet”

2018. szeptember 8. 3:00
Pénteken tartották meg a Pannon Egyetem Mérnöki Karának évnyitóját és díszoklevél átadóját az egyetem aulájában, amely egyben az intézmény központi évnyitója is volt.

„Önök rangos, a minőség iránt elkötelezett, kutatásfejlesztés-orientált, ugyanakkor hallgatóbarát, és hatodik közösséget teremtő intézményt választottak, ahol a szakmai ismereteken túl baráti kapcsolatokra, közösségi élményekre is szert tehetnek, és amennyiben szükségük lenne rá, a személyes törődést is megtapasztalhatják” – köszöntötte büszkén az elsőéves hallgatókat az intézmény rektora, dr. Gelencsér András ünnepi beszédében.

„Magasra tettük a lécet, de ha megugorják, garantálni tudjuk a jól fizető, biztos állást, és a szakmai sikereket. Pillantsanak rá valamelyik szomszédjukra; ha az eddigi trend folytatódik, kettejük közül az egyik nem fog már itt ülni a diplomaátadó ünnepélyen. Mutassák meg, hogy önök mások, tegyenek meg mindent, hogy ez ne így legyen, vegyék komolyan feladataikat, és segítsék egymást is!” – bíztatta tovább a rektor a Mérnöki Kar újoncait.

Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója is köszöntötte az évnyitó résztvevőit, amely során kiemelte a cég újító szellemét, és az egyetemmel való igazán nyerő együttműködését: minden évben harminc diák írja náluk a szakdolgozatát.

Dr. Németh Sándor docens, a Mérnöki Kar dékánja ünnepi gondolatait az egyetem sikeres fejlesztések, az oktatók elismerései köré fonta, majd kiemelte azt is, hogy a következő év nemcsak azért igazi kihívás, mert a dékán első tanéve lesz, hanem mert jubileum előtt is állnak: jövőre ünneplik a Veszprémi Vegyipari Egyetem alapításának 70. évfordulóját.

Az ünnepség folytatásában díjakat, jubileumi emléklapokat, oktatói és hallgatói elismeréseket nyújtottak át, valamint átadták a vas-, gyémánt- és aranydiplomák is.

A Pro Meritis díjat kapta: Dr. Németh Zoltán

Oktatói tevékenysége mellet számos szakdolgozat, TDK dolgozat témavezetője. Tudományos eredményeit publikációk és előadások bizonyítják. Volt az Egyetemi Tanács választott tagja, 8 éven át a Mérnöki Kar dékán helyettesi pozícióját is betöltötte. A hallgatók körében méltán népszerű oktató „Legnépszerűbb Oktató” címmel, valamint Sebestyén Attila emlékéremmel is büszkélkedhet. Lelkes résztvevője az egyetemi hallgatói rendezvényeknek. Munkássága mellett aktív sportéletet is folytat. Hosszú ideig volt a kispályás labdarúgás több meghatározó csapatának tagja, jelenleg is a szenior teniszcsapat játékosa, állandó résztvevője a Balaton Regatta evezősversenyeknek. 2008 óta a Veszprémi Egyetemi Sport Club elnöke.

A Volkra Ottó díjat kapta: Dr. Markó László

Hosszabb-rövidebb időre vendégprofesszornak is hívták többek között az Egyesült Államokba és Franciaországba is. Több éven keresztül töltötte be a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Kémiai Kutatóintézetének igazgatói, valamint az MTA Kémiai Tudományok Osztályának elnöki pozícióját. 1996-tól 2002-ig az MTA Veszprémi Területi Bizottságának elnöke volt. Hosszú pályafutása során nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a fiatal generációk körében egyre népszerűbbé vált a kutatás. Munkásságának elismerését számos kitüntetés, többek között Veszprém Város Díszpolgára, Állami Díj, Alexander von Humboldt-díj, Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, Arany János Közalapítvány Nagydíja, Akadémiai Aranyérem, Területi Príma Díj, Cholnoky-díj fémjelzi.

Fotók: Gáspár Gábor

Ágel Zita Krisztina

További cikkek

Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen
Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen
Hulladékválogató berendezést szerzett be a Pannon Egyetem kutatási célokra. A készüléket csütörtökön mutatták be.
Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem
Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem
A Pannon Egyetem 2021. február 3-án, szerdán újabb virtuális nyílt nap rendezvénnyel segíti az érdeklődőket a döntésben.
A Tématerületi Kiválósági Program 2020 keretében valósul meg a Pannon Egyetem környezetvédelmi és nanotechnológiai projektje
A Tématerületi Kiválósági Program 2020 keretében valósul meg a Pannon Egyetem környezetvédelmi és nanotechnológiai projektje
A Pannon Egyetemen 2020. augusztus 1. és 2021. július 31. között valósul meg az a pályázati program, amely a környezeti változások légkörre és felszíni vizekre gyakorolt hatásával, valamint funkcionális nanoanyagok és szenzorok alkalmazásorientált kutatás-fejlesztésével foglalkozik. A projekt a Tématerületi Kiválósági Program 2020 (TKP2020-IKA-07) Intézményi Kiválóság alprogramja keretében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól 700 000 000 Ft forint támogatást kapott.
Top 10-ben a Pannon Egyetemen végzettek fizetése
Top 10-ben a Pannon Egyetemen végzettek fizetése
A Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021-es kiadásából kiderült, mely intézményekben végzett friss diplomás munkavállalók havi bruttó átlagjövedelme a legmagasabb. A Pannon Egyetem az országos összevetésben a hatodik helyet érte el.
Megerősítette kapcsolatát a Pannon Egyetem és a Tungsram
Megerősítette kapcsolatát a Pannon Egyetem és a Tungsram
Új együttműködési megállapodást írtak alá a Pannon Egyetem és a Tungsram vezetői – az intézmény és a cég szorosabbra fonja együttműködését a jövőben.